• "Normális vagy? "

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Feleségem rendszeresen azt kiabálja a gyermekinknek, hogy "Normális vagy? ", ha azok valami olyat tesznek, ami szerinte nem helyes. Ön szerint ez negatívan befolyásolhatja a gyerekek lelki, szellemi fejlődését? Már többször próbáltam érvekkel rávenni a feleségem arra, hogy hagyja abba a kiabálást és gyerekek normalitásának megkérdőjelezést, de hiába. Mit tanácsol? Köszönettel, egy gyerekeiért aggódó Édesapa

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermeknevelés témában

        Kedves Kérdező! Aggodalma sajnos jogos. Ha egy gyereknek rendszeresen megkérdőjelezik az értelmi képességeit, egy idő után ő maga is aggódni kezd emiatt. Még akkor is így tesz, ha tudja, érzi, hogy nincs vele probléma, de ha számára hiteles személy (és az édesanyjuk ilyen) kérdőjelezi meg a normalitását, az a későbbiekben akár súlyos önértékelési problémák alapja lehet. Azt tanácsolom, ezt a választ mutassa meg a feleségének, és próbálja meggyőzni, hogy ha mérges is a gyerekekre, a haragjának ne így adjon hangot! Mindig mondja meg pontosan a gyerekeknek, hogy mi az, amiért éppen nem elégedett velük, amiért mérges rájuk, mert ha csak általánosan nem normálisnak nevezi, azzal csak szorongást kelthet bennük. Ha viszont pontosan "beazonosítja" a hibákat, a gyerekeknek módot ad arra, hogy kijavítsák a hibát, és máskor ne viselkedjenek úgy. Üdvözlettel, Szigeti Ildikó pszichológus, mediátor


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2013. december 15., 16:34; Megválaszolva: 2014. január 07., 14:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Orvos szakértő! Van egy 4 hetes kislányom! Szoptatni nem tudtam csak potolva tapszerrel, el is apadt a tej! Milumil HA starrtal kezdtuk táplálni! Nagyon mohón szívta a cumisuveget, ezért fuldoklott es felrenyelt, bukott meg orakkal az...