COPD betegség esetén nagyobb az esély a tüdőrákra?

Férjemmel voltunk COPD-szűrésen. A műszer 42-t mutatott, amikor a férjem belefújt. Azt mondta a hölgy, hogy ez nagyon veszélyes, és javasolta, hogy menjen el a férjem tüdőszűrésre, és további vizsgálatra. De nem hajlandó. Apai ágon mindenki rákban halt meg a férjem családjában. Nagyobb az esélye az öröklésre? Mit tudunk tenni annak érdekében, hogy megelőzzük a betegséget? Nem akar leszokni a dohányzásról, napi két doboz cigarettát szív el.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza COPD, tüdőrák, esély, megelőzés témában

A COPD egy, főleg a dohányzás által kiváltott krónikus gyulladásos, a kishörgőkre és a tüdő léghólyagocskáira terjedő betegség, aminek az a jellemzője, hogy nehezebben jön ki a levegő a tüdőből és a beteg kevesebb oxigént kap főleg olyankor, mikor nagyobb fizikai terheléskor nagyobb a szükséglete. Ez fulladásos panaszokat okoz, és ha egyszer beindult a folyamat, akkor évente 70-80 ml-el veszít a légzéskapacitásából, ami 15-20 év alatt légzési elégtelenséget okozhat, ha nincs megfelelően és időben kezelve. A dohányzást mindenképpen el kéne hagyni, mert ez az egyetlen ami még megállíthatja a folyamatot, és ezt a beteg saját magáért igazán megteheti. Ha nem sikerül neki, mert nehéz a leszokás, akkor forduljon bajával orvoshoz és segítséget kaphat.

A tüdőrákra hajlamosító tényezők nem egyértelműen örökölhetők, de a COPD 30%-al fokozza a tüdőrák kialakulásának a rizikóját, mert a sok rákkeltő anyag amit részben ismerünk, részben nem belélegezve a tüdőbe csak kismértékben tudnak kiürülni. Azt tanácsolom, egyelőre nem késő, tessenek elmenni tüdőgyógyászhoz, és a megfelelő kezelést folytatni.

Üdvözlettel: Dr. Brugós László

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. szeptember 01., 13:47; Megválaszolva: 2009. szeptember 01., 13:47
Kérdések és válaszok: Krónikus bronchitis (COPD)
Folyamatos Szédülés
Kedves Doktornő! Ez a vizsgálat októberben készült. KLINIKAI ADATOK ÉS A VIZSGÁLAT INDIKÁCIÓJA: Fullad, köhög. kardiológus utalta be...
Krónikus hörghurut kínai vakcina
Tisztelt Doktornő! A kérdésem, hogy krónikus hörghurut mellett, köhögéssel, mely köpetürítéssel is jár, a kínai oltás felvehető, ha...
COPD gyanú ....?
Tisztelt Doktornő! 3 hete légzési nehézségem volt. Alvás közben jelentkezett. Köhögni nem köhögtem csak reggelente, néha barna váladékkal (25...
Lehet-e roncs tüdőbetegséggel...
Kedves Doktornő? Anyukám 81 éves és úgynevezett roncstüdővel született, illetve még a kórházi pappírokon még az is szerepel, hogy ki vannak...
Folyamatos Szédülés
Kedves Doktornő! Szeretném a segítségét kérne! Folyamatos szédülésem van sajnos a nap 24 órájában. Ezzel kapcsolatban minden létező...