Pszeudomonat fertőzés

Kedves Doktornő! Súlyos COPD-s vagyok. Két kérdést szeretnék feltenni. Járok tüdőgondozóba, voltam ezzel már kórházban, itthonra állandó oxigénellátást kapok, de még lejárok az utcára, autót vezetek, csak hogy az állapotomat röviden leírjam. Elég sokat köhögök, gyakori, főleg barna, barnássárga váladékkal. (Milyen színű köpet az ideális? ) Tavaly decemberben a köpetvizsgálatom kimutatta a pszeudomonat baktériumot. Valóban nincs ezzel tennivaló, ahogy a kezelőorvosom mondta? Másik kérdésem: 2x2 Fostert, és napközben még 2x1 Atimost "puffantok" mellé. Tavaly decemberben a nyaki ütőerem 90%-os szűkületét sikeresen kitágították. Utána néztem, mindkét gyógyszer lehetséges mellékhatásai között szerepel az érszükület, különösen a nyaki artériák veszélyeztetettek. Ezt most sikerült fülöncsípni. Lehetséges-e a további szűkületek megelőzése céljából olyan hőrgőtágítő és gyulladáscsökkentő inhalátor, amellyekkel helyettesíthetnénm a jelenlegieket. Köszönettel: Sz.István

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza gyógyszeres kezelés, érszűkület témában

Kedves István!

A hörgőtágító szerek széles palettájából válogathat manapság a tüdőgyógyász, a COPD kezelésére. Gyógyszereit le lehet cserélni, de a hörgőtágítók hatásmechanizmusa igen hasonló. Betegeim között, nem találkoztam gyógyszer okozta érszűkülettel, inkább az éveken át tartó dohányzás, túlsúly, érelmeszesedés állnak a háttérben. Azt javaslom, járjon rendszeresen érvizsgálatra, mert akkor a korai tünetek felfedezhetők.

Másik kérdésre válaszolva, a normális hörgőváladék fehér, vagy színtelen. Baktérium fertőzés esetén lesz sárga, vagy zöld. Ebben az esetben szükség lehet antibiotikus kezelésre.

A hörgőváladékból kitenyésztett pszeudomonas antibiotikus kezelést igényel, ha tüneteket okoz.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2016. február 21., 19:46; Megválaszolva: 2016. február 21., 20:48
Kérdések és válaszok: Krónikus bronchitis (COPD)
Folyamatos Szédülés
Kedves Doktornő! Ez a vizsgálat októberben készült. KLINIKAI ADATOK ÉS A VIZSGÁLAT INDIKÁCIÓJA: Fullad, köhög. kardiológus utalta be...
Krónikus hörghurut kínai vakcina
Tisztelt Doktornő! A kérdésem, hogy krónikus hörghurut mellett, köhögéssel, mely köpetürítéssel is jár, a kínai oltás felvehető, ha...
COPD gyanú ....?
Tisztelt Doktornő! 3 hete légzési nehézségem volt. Alvás közben jelentkezett. Köhögni nem köhögtem csak reggelente, néha barna váladékkal (25...
Lehet-e roncs tüdőbetegséggel...
Kedves Doktornő? Anyukám 81 éves és úgynevezett roncstüdővel született, illetve még a kórházi pappírokon még az is szerepel, hogy ki vannak...
Folyamatos Szédülés
Kedves Doktornő! Szeretném a segítségét kérne! Folyamatos szédülésem van sajnos a nap 24 órájában. Ezzel kapcsolatban minden létező...