Magas vérnyomás - béta blokkoló

Tisztelt Doktornő! Férjem 43 éves, 86 kg, 178 cm magas,naponta 30 percet fut, és magas vérnyomást diagnosztizáltak nála. Édesapjának 40 éves korában volt by-pass műtétje, és neki is magas volt a vérnyomása. Pulzusa is magas volt. Este 23 óra körül alszik el, de reggel 5-kor már fent van, hétvégén 8-ig is alszik. Ennek ellenére nem fáradékony. 24 órás vérnyomásmérésen is részt vett, a magas vérnyomást megerősítette. pulzus súlyozott átlag nappal 98 volt, éjszaka 74. Vérnyomás súlyozott átlaga nappal 174/109, éjszaka 147/84. Ezenkívül hypertrigyceridaemia igazolódott laborban (triglicerid 5,1 volt) , de nincs hyerchol, s a vércukor is normális. Szívultrahang: sine morbo. Jelenleg 1,5 hónapja napi fél Nebivolol tablettát szed reggelente (2,5mg) Vérnyomása is pulzusa is lejjebb ment. Többször mértük, általában 130/80 körül van. Kora estére előfordul, hogy 143/84-re felmegy. Reggel, gyógyszer előtt azonban átlagban 127/78. Az lenne a kérdésem, hogy az esti vérnyomása magas-e, illetve, meddig jó a vérnyomás értéke? Elég ez a gyógyszermennyiség? Milyen gyakran kell mérni a vérnyomást? Van-e további teendőnk? Ihat-e valamilyen gyógyteát még kiegészítésként a gyógyszer mellé? Van egy túlkezelt foga, ami már csontot ért és károsított, gyulladása van a foggyökérnél, jelenleg kezelés alatt van a fog. Ez összefüggésben állhat a vérnyomással? Nagyon szépen köszönöm a segítségét! Tisztelettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza gyógyszeres kezelés témában

Kedves Kérdező!

1. 140/90 Hgmm alatt jó a vérnyomás, speciális esetekben 135/85 Hgmm sőt ez alatti érték is kívánatos lehet.

2. Jól beállított vérnyomást heti néhányszor elég ellenőrizni , ha nincs panasz. Ha nem megfelelőek az értékek, vagy panasz jelentkezik, akkor ajánlott gyakrabban ellenőrizni.

3. Egészséges életmód folytatása, évenként kardiológiai ellenőrzés javasolt.

4. Nem tudom milyen gyógyteára gondol.

5. A fogát mindenképpen csináltassa meg, a krónikus gyulladás az ereknek sem tesz jó, de a vérnyomás valószínűleg nem ettől magas.

A teendőket, életmódot illetően részletes megbeszélést minden esetben érdemes folytatni a beteget kezelő orvossal, akár előre összeírni a kérdéseket, így mindenre tud válaszolni a vizsgáló orvos.

Üdvözlettel: Molnár Dóra

Kérdés: 2019. december 03., 12:16; Megválaszolva: 2019. december 07., 17:45
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Magas vérnyomás
Milyen oltást kaphatok?
Szivbetegség?
Alacsony Spo2 szint
Pulmonális hypertonia