COPD-s eredmények romlása

Üdvözlöm, egy éve diagnosztizálták a betegséget nálam, ez alatt közel 10%-kal romlottak az értékeim három féle befúvó és egy féle gyógyszer mellett. Mindenhol azt olvasom (hosszan) hogy abba kell hagyni a dohányzást és be kell tartani az utasítást, de mi van azzal aki nem dohányzik, percre pontosan használja amit kell, és egyre rosszabbul van? A COPD betegséget a paraméterei alapján diagnosztizálják, vagy kizárásos alapon (pl. ha a Ventolinnal nem javul a légzés akkor ez COPD)? Itt olvasok pl. köhögésről, "felköhögésről", én egyáltalán nem köhögök és nem kell köpnöm semmit, csak elfogy a levegőm, de olyan szinten, hogy sokszor ivás közben is levegőt kell vennem, mert úgy érzem, hogy megfulladok - aztán félre is nyelek. És még egy kérdést válaszoljon meg kérem, a mérések a rendelőbeni hosszas üldögélés után következnek- nyugalmi helyzetben, de mi van azzal az állapottal, amikor a legkisebb terhelésre majd megfulladok? Azt hol és mikor mérik? Nem tudom miért érzem azt, hogy ez a kampány COPD diagnosztizálás inkább a dohányzás leszoktatásáról, ill. ennek támogatásáról szól, mint magáról a betegről, vagy a közepesen súlyos állapot (nyugalmi helyzetben) még nem indokol esetleg egy terheléses vizsgálatot? Azt hiszem egy véroxigén szint mérés terhelt állapotban érdekes eredményeket mutatna - de mintha ez nem tartozna a kivizsgálás körébe - vagy esetleg későbbi állapotban fog tartozni esetleg.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza gyógyszerek mellett jelentkező panaszok témában

Kedves Kérdező!

A COPD diagnózisát a kórelőzmény, a tünetek, és a légzésfunkciós vizsgálatok eredménye alapján állítják fel. Szabály szerint a légzésfunkciót legalább 5 perc pihenést követően, Ventolin belégzése után 10-15 perccel végezzük. Mivel a COPD -ben a légzésfunkció tünetmentes esetben sem lesz 100%, nem törvényszerű a jelentős javulás a gyógyszerek használatától. A fizikai terheléskor jelentkező nehézlégzés, a betegség súlyosságától függ, a vér oxigén szintje sem kóros feltétlenül. A betegséget korábbi, vagy passzív dohányzás, illetve egyéb légszennyezés is előidézheti, ronthatja. Amennyiben gyógyszerei mellett úgy érzi, nem javul, kérje gyógyszerelésének változtatását tüdőgyógyászától.Sokféle készítmény áll rendelkezésre a betegség egyénre szabott kezeléséhez.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2015. szeptember 18., 17:48; Megválaszolva: 2015. szeptember 20., 20:02
Kérdések és válaszok: Krónikus bronchitis (COPD)
Folyamatos Szédülés
Kedves Doktornő! Ez a vizsgálat októberben készült. KLINIKAI ADATOK ÉS A VIZSGÁLAT INDIKÁCIÓJA: Fullad, köhög. kardiológus utalta be...
Krónikus hörghurut kínai vakcina
Tisztelt Doktornő! A kérdésem, hogy krónikus hörghurut mellett, köhögéssel, mely köpetürítéssel is jár, a kínai oltás felvehető, ha...
COPD gyanú ....?
Tisztelt Doktornő! 3 hete légzési nehézségem volt. Alvás közben jelentkezett. Köhögni nem köhögtem csak reggelente, néha barna váladékkal (25...
Lehet-e roncs tüdőbetegséggel...
Kedves Doktornő? Anyukám 81 éves és úgynevezett roncstüdővel született, illetve még a kórházi pappírokon még az is szerepel, hogy ki vannak...
Folyamatos Szédülés
Kedves Doktornő! Szeretném a segítségét kérne! Folyamatos szédülésem van sajnos a nap 24 órájában. Ezzel kapcsolatban minden létező...