Vándor pattanás?

Tisztelt Doktornő/Úr! A problémám elsőre nem tűnik problémának, de nekem egyre jobban úgy tűnik, hogy valami komolyabb (fertőző) dolog áll a háttérben, ezért a körülményeket részletesen leírnám, hátha tudna valami ötlettel szolgálni. Két, két és fél évvel ezelőtt volt egy kapcsolatom, a tünetek azóta jelentkeznek. Sajnos – mint utóbb kiderült – az úriember nem volt egy monogám típus, tehát az aggódásomnak lehet van alapja is. A kapcsolat már rég nem tart, azonban a tünetek sajnos nem múltak el. Voltam két bőrgyógyásznál és egy nőgyógyásznál is, azonban nem oldódott meg a problémám. A tünetek: Időnként (valamikor minden hónapban, valamikor hónapokig semmi, úgy mondanám, hogy átlagban kéthavonta) az arcomon egy db feltűnő, fájdalmas, piros, gumószerű pattanás jelenik meg. Ártatlan pattanásként indul, azonban nem lehet „kinyomni”, piros, nagyon fájdalmas és gumószerű, a bőr alatt tapintható göb, mely legalább egy hétig „lángol”, majd szépen lassan felszívódik. Váladékot nagyon ritkán produkál, hiába nyomom. Egy hétig teljes valójában látható az arcomon, majd kb. egy hét, mire lassan eltűnik. Utána sokáig még érezhető a helye, pici gumó marad a bőr alatt. Talán egy-két alkalommal ki tudtam nyomni, akkor szinte szilárd fehér anyag jött ki belőle, nem folyékony. (hozzáteszem, majdnem belehaltam, annyira fájt) Mindig egy db van, én elneveztem „vándor pattanásnak”. A baj ott kezdődik, hogy a nemi szervemen is előfordul ugyanez a vándor időnként, ugyanilyen tüneteket produkálva. Ez még mindig csak az én bajom, azonban a jelenlegi párom is ugyanilyen tünetekkel küzd, ő, akinek soha életében (még kamaszkorában sem) volt egy szál pattanása sem. Egy alkalommal a hajlatában (here környéke) is jelentkezett egy ilyen gusztustalanság. Nagyon aggódom, hogy fertőzöm valamivel. Amikor kezdődött az első pattanásom, abban az időben alig felfedezhető foltok is megjelentek az arcomon, testemen, testszerte mindenhol. Nem ütött el a bőr színétől, de nagyon halványan, mintha körvonala lett volna, illetve picit a bőr más volt a folt területén. Az akkori páromon akkor ugyanilyen foltocskák voltak.Voltam bőrgyógyásznál is, aki nagyítóval megvizsgált, rámondta a foltokra, hogy „biztos allergia….. vagy a párommal allergiások vagyunk egymásra, vagy nem tudja, de biztosan nem fertőz….., biztos hogy nem nemibetegség’ Sajnos a foltok ott voltak hetekig, már elmúltak (nem kentem semmivel, nem szedtem gyógyszert), de a pattanások ma is jönnek…. Nem tudom, összefügghet-e a kettő tünet egymással, csak egyidőben kezdtek jelentkezni. Két bőrgyógyászt, egy nőgyógyászt megjártam pattanás ügyben is, akik csak legyintettek, hogy „ez csak pattanás”. A foltok lehet valóban allergiás reakciók voltak (remélem), azok elmúltak. A pattanások viszont fertőzőnek tűnnek! Nyugtalanít a kérdés, esetleg nem lehet, hogy mégis valami nemi- vagy más fertőző bőrbetegség? Sajnos nem vizsgáltak ki, mert nem vettek komolyan. Kérem segítsen, mert nagyon nyugtalanít a kérdés. Nagyon szépen köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gál Mónika válasza a pattanás témában

Kedves Kérdező! Én is hajlok affelé, hogy a kiütések és az elszórtan megjelenő pattanások nem függnek össze. Mindenesetre a lehetőség kizárása miatt jó lenne, ha párjával együtt bejelentkeznének egy ún. STD szakrendelésre. Ez olyan bőrgyógyászati rendelés, ehol nemi úton terjedő bajokat tudnak diagnosztizálni. Vérvétel történik, akinek folyaása van, azt is megvizsgálják. A leírt tünetek alapján ugyanis a syphilis lehetősége nem zárható ki. A pattanásokat pedig semmiképpen ne nyomkodja, mert heges lesz a helye!

Dr. Gál Mónika
Dr. Gál Mónika bőrgyógyász-allergológus
Kérdés: 2010. szeptember 01., 01:35; Megválaszolva: 2010. szeptember 02., 13:36
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Hámló mellbimbó - Paget kór?
Kiütések az arcon
Kinyomhatatlan pattanás
Hpv szemölcs
Bőrbetegség