Pikkelysömör

Kedves Doktornő/Doktor Úr! Gyermekkorom óta kűzdök örökletes pikkelysömörrel. Az utóbbi években eléggé elhatalmasodott rajtam, leginkább a fejbőrömön. De érintett még 2 körmöm és néhány körömnyi folt testszerte (jelenleg csak ennyi, de volt rosszabb is) Már mindent kipróbáltam, ami segithet (diprosalic, dermovate, clobex, nizoral, egyebek) . Végül sok év szenvedés után másik orvoshoz mentem, aki felîrta nekem a Namaxir injekciót. 3 hónapig alkalmaztam. A körmömet visszahúzta (persze azonnal visszajött, amint abbahagytam) de a fejbőrömmel semmit sem tett. Pedig az a legrosszabb, legnagyobb mértékű, legzavaróbb.. mivel fiatal vagyok és szeretnék még gyermeket (már van 1) így nem használtam tovább a Namaxirt. Közben sok más szteroid mentes krémet, sampont is kipróbáltam. Találtam egyet krémet, ami a bőrömmel csodát tett. De a fejbőrömre továbbra sincs megoldás. Sok sok helyen van (15-20) 5-50 forintos nagyságú kiterjedésen. Talán a leghatásosabb nekem továbbra is a dermovate oldat. Viszont ezt ha használom 2-5 napig utána csak 1-2 hétig elviselhető a dolog, îgy újra meg újra alkalmaznom kell. Bevallom szteroid mentes megoldást keresnék, de egyenlőre számomra nincs. (Kicsi gyermekem mellett a fényterápia sajnos nem jön szóba) . De Öntől most nem is megoldást szeretnénk, hanem információt, mert azt eddig sosem kaptam. Mennyire káros ez a mértékű szteroid bevitel? (1 hónap alatt kb 1 oldatot el is használok) Ha teherbe esem majd még egyszer akkor ez okozhat problémát (terhesség alatt nyilván nem használom de maga a szteroid alkalmazása ilyen szempontból mégis mennyire káros?) Mennyi az a mennyiség ami biztonsággal használhatnék 1-1 isőszakban és mi az az időtartam amig muszáj volna szünetet tartani 2 használat között? Előre is köszőnöm a választ! Éva

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bodnár Edina válasza pikkelysömör témában

Kedves Éva!

A lokális steroid használat ennyi (kb. 10%-nyi) testfelületen teljesen biztonságos folymatos használat mellett is. Terhesség alatt a Dermovate helyett inkább a gyengébb (Advantan, Elocom) steroidokat használja.

Kérdés: 2020. augusztus 27., 14:32; Megválaszolva: 2020. szeptember 07., 12:32
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Piros foltok
Tisztelt Doktornő! Egy olyan problémával fordulok Önhöz, amire már évek óta nem sikerül megoldást találni. Piros foltok jöttek ki rajtam...
Mi a probléma a lábujjaim körmével?
Tisztelt InforMed! Nagyon régóta küszködök több mint 10 éve (30 vagyok jelenleg) a nagylábujjaim körmének megvastagodásától. Körömgomba...
Vörös Foltok a Lábszáramon
Üzenet: Tisztelt Doktornő.! Három héttel ezelőtt jelent meg a jobb alsó lábszáramon egy fura vörös folt.. Ami késobb hámlani majd kissé...
Pikkelysömör vagy övsömör?
Tisztelt Doktor úr/nő! Három éve jöttek elő piros pöttyök az egész testemen amit eddig Diprosalic-al kezeltem kisebb nagyobb sikerrel, orvosi...
Pikkelysömör: nem javul
Üdvözlöm! 1 éve pikkelysömöröm van és két féle krémet próbáltam semmi változás most a lorinde a kenőcsöm használom.Nem javul csak hámlik a...