Feltétlenül kell-e a szteroid kezelés?

Tisztelt válaszadó! 5 éves kislányomnál dermatomyositis sine myositis-t állapítottak meg. Csak enyhe bőrtünetei vannak, mellkas rtg, hasi uh és neurológiai vizsgálat negatív. CK szintje 204 IU/l, GOT-értéke 45 IU/l. Autoimmun serológiai eredményt még nem tudunk. Azonnali, 2 mg/tskg per os steroid terápiát javasoltak. Feltétlenül muszáj ilyen eredmények mellett elkezdeni ezt a kezelést, ami ismereteim szerint rengeteg mellékhatással, betegségek kialakulásával jár? Vagy milyen más vizsgálatokat lehetne kérni, hogy egyéb szervek érintettségét kizárják, vagy rosszabb esetben megállapÍtsák? Köszönettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gál Mónika válasza a dermatomyositis témában

Tisztelt Kérdező! feltételezem szövettani viszgálatot követően adódott a fenti diagnózis. Amennyiben a diagnózis alátámasztott, sajnos mindenképpen immunrendszert módosító készítmény adása szükséges. Ezek közül még mindig a szisztémás szteroid az, amelyik a legkevesebb mellékhatással bír.

Dr. Gál Mónika
Dr. Gál Mónika bőrgyógyász-allergológus
Kérdés: 2010. július 31., 13:44; Megválaszolva: 2010. augusztus 03., 10:15
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Gyógyító vizualizáció...
Hasi fájdalom gyengeség fejfájás
Autoimmun betegség a koronavírus...
Laborlelet
Sjörgen szindróma
Tisztelt Doktornő! Édesanyámnak a Sjörgen szindrómara utaló tüneti vannak.Szem-száj es hülyejszárazság,kéz,ujj izületi fájdalom,melyet szokott...