Gyermekvállalás Leflunomid után

Tisztelt Doktornő! Most 2 éves kisfiam szûletése után szeronegatív reumát diagnosztizáltak nálam, mely a kézfejeimet és a kézujjaimat érintette. A kezelés részeként 60 napig napi 20mg Leflunomid tablettát szedtem. A gyógyszer szedését az orvos tanácsára abbahagytam, mivel újabb babát tervezünk. A Leflunomid elhagyása óta egy év telt el. (Panaszaim a gyógyszer abbahagyása után 2 hónappal maguktól kezdtek megszűnni, azőta panaszmentes vagyok.) Az orvos azt tanácsolta, hogy a gyógyszer elhagyása után fél év elteltével már vállalhatunk gyermeket. A betegtájékoztatóban azonban két év türelmi idő szerepel, illetve annak letelte után is vérvizsgálatot ír elő a plazmaszint meghatározására. Ön szerint mennyi az a várakozási idő, ami után biztonságos a babavállalás? Illetve hol érhető el a plazmaszintet kimutató vérvizsgálat? Nem szeretnénk túl sokáig várni a második gyermekünk érkezésére.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Puskás Réka válasza gyógyszeres kezelés témában

Kedves Kérdező!

Nem vagyok kifejezetten e téma szakértője, de úgy tudom, hogy egy év után már vállalhat gyermeket Leflunomid után. Javaslom, hogy artritisz centrumban érdeklődjön a pontos protokollról.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2015. január 18., 22:14; Megválaszolva: 2015. január 25., 23:37
Kérdések és válaszok: Autoimmun betegségek
Cronh beteg vagyok, ajánlja-e...
oltási tanács kérése COVID-dal...
Gyógyító vizualizáció...
Hasi fájdalom gyengeség fejfájás
Autoimmun betegség a koronavírus...