Asztma romlása

Kedves Doktornő! Először is köszönöm az előző válaszát. Miután idén márciustól sokat romlott az asztmás állapotom, sokévi tünetmentesség után, egyre többet foglalkozom a betegségemmel.1994-ben diagnosztizálták nálam a betegséget. Akkor kaptam gyógyszereket, mely hatására panaszmentessé váltam.Viszont mivel nem éreztem magam betegnek és a tüdőgondozói felvilágosítás, kontroll sem volt teljes körű ez ügyben szerintem, elkezdtem hanyagolni a gyógyszerek szedését, tartva a mellékhatásoktól.Természetesen amikor panaszos voltam néha, akkor az előírt gyógyszereket mindig bevettem. Az elmúlt 3 évben minden kontrollon megjelentem és minden gyógyszert bevettem akkor is ha nem voltak tüneteim.Egyébként csak nagyon enyhe tüneteim voltak ez idő alatt is. A kérdésem az lenne, hogy a kihagyott gyógyszer szedésnek (tünetmentes időszakokban csak) lehet e köze a most kialakult betegségromláshoz, illetve érhetett e olyan egészségkárosodás, mely nem teszi lehetővé a tünetmentes életet számomra? Most is jelen vannak napi szinten a fulladásos tüneteim, maximumon kell használnom a hörgőtágítót és folyamatosan köhögök, folyamatban a terápia módosítása.Utolsó leleteim: FVC: 4, 28 (101%) , FEV1: 3.00 (86%) FEV1/FVC: 70%, VC: 4, 28 (97%) Természetesen ez az eset is megerősített benne, hogy folyamatosan szednem kell a gyógyszereimet. Válaszát köszönöm előre is.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza Tünetek fokozódása témában

Kedves Kérdező!

Aszthmája romlását, okozhatja környezetváltozás, új lakó, vagy munkahelyi környezet, újabb allergiák kialakulása, fokozódó allergén terhelés fizikai megerőltetés, stressz, vírusfertőzés stb. Rendszeres gyógyszerhasználat, és az esetleges súlyosbító tényezők kiiktatása, újra panaszmentessé teheti.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2015. július 15., 09:21; Megválaszolva: 2015. július 15., 23:52
Kérdések és válaszok: Asztma
Asztma és koronavírus oltás
Tisztelt Doktornő! 4 éve a tüdőgyógyász szakorvos Asthma-t állapított meg. Az értékeim: FVC 102%, FEV1 92%, FEV1/FVC 78 és FMF 65% voltak. Akkor...
Emfizéma panaszok
Richárd vagyok 25 éves 175 cm és 82 kg. Az utóbbi egy évben fogytam 15 kg-mot (lelki okokból is mert meghalt a nagymamám) illetve nagyon igyekszem...
Általanos k
Spirometria eredmény
Asztma lenne!?
Jó napot! Régóta fennálló nehézlégzésem van, amit a meglévő pánikbetegsegnek tudtam be eddig. Viszont egyre inkább nehezen kapok levegőt ami...