Receptkereső

Sonkás-gombócos leves

Ételtípus: Leves Nehézség: Könnyű

Diéta: Epebetegség, Gyomorfekély, Májproblémák, Crohn

Hozzávalók:

  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 kis karalábé
  • 1/2 fej zeller
  • 5 dkg gomba
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál olaj
  • 15 dkg zöldborsó (konzerv)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 l sonkafőző-lé (ha nincs húsleves kockából)
  • sonkás gombóchoz: 1,5 szikkadt zsemle
  • 6 dkg sonka
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1/2 dl tejföl

Elkészítés:

A gombóchoz a zsemlét apró kockára vágjuk. Finomra aprítjuk a sonkát és összekeverjük a zsemlével. A tojást összekeverjük a felolvasztott vajjal, a zsemlemorzsával, a tejföllel, sóval és borssal ízesítjük. A sonkás keveréket hozzáadjuk, jól összekeverjük és fél óráig duzzasztjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk a vizet róla és apróra vágjuk. Fazékban felforrósítjuk az olajat és a hagymát üvegesre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a zöldségeket, beleöntjük a fagyott borsót és keveregetve néhány percig pároljuk. Megszórjuk a liszttel, 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a sonkalével, megszórjuk csipetnyi borssal és a forrástól számított kb. 10 percig lassú tűzön lefedve főzzük. A sonkás masszából apró gombócokat formázunk, a levesbe tesszük és további 10 perc alatt készre főzzük. Megszórjuk a petrezselyemmel és forrón tálaljuk.

Új keresés

Válasszon diétát: