WARFARIN ORION 3 mg tabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A WARFARIN ORION TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Warfarin Orion tabletta a vérrögképződés (tromboembólia) megelőzésére, illetve a tromboembólia és szövődményeinek kezelésére szolgál. A Warfarin Orion tabletta csökkenti a vérrögképződés esélyét.

Orvosa el fogja magyarázni Önnek mely betegség megelőzésére vagy kezelésére alkalmas ez a gyógyszer. Leggyakrabban az alábbiak kezelésére használják:

 • alsó végtagok mélyvénás trombózisának (vérrögképződés az lábszár vénáiban) és a tüdőembóliának (vérrögképződés a tüdőartériákban) kezelése és megelőzése;
 • vérrögképződés megelőzése pitvarfibrilláció (a szívritmus zavara) esetén;
 • vérrögképződés vagy a vérrögök újbóli megjelenésének megelőzése szívinfarktus után;
 • vérrögképződés megelőzése szívbillentyű-műtétet követően.

2. TUDNIVALÓK A WARFARIN ORION TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Warfarin Orion tablettát

- ha a terhesség első harmadában (trimeszter) vagy az utolsó 4 hetében van.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: warfarin

Vényköteles: nincs adat

Kiszerelések és további adatok:

(100x) (30x) (100x) (30x)

- ha vérzékenységre hajlamos (hemofíliás, von Willebrand-betegsége van, a vérlemezkék számának csökkenése (trombocitopénia) vagy a trombocitafunkció károsodása áll fenn);

- ha súlyos májelégtelenségben szenved vagy májzsugora van;

- ha kezeletlen magas vérnyomása van;

- ha mostanában lezajlott koponyán belüli vérzése volt;

- ha hajlamos a gyakori elesésekre idegrendszeri, vagy más egészségi problémák miatt;

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- ha szemészeti vagy központi idegrendszeri műtéten esett át a közelmúltban, vagy ezek bármelyike várható a közeljövőben;

- ha szívbelhártya-gyulladása vagy szívburok-gyulladása, vagy szívburok-bevérzése van;

- ha Ön olyan állapotban van, mely hajlamosíthatja emésztőrendszeri , illetve húgyúti vérzésre, pl. korábbi emésztőrendszeri vérzéses komplikáció, diverticulumgyulladás, rosszindulatú elváltozás;

- ha allergiás (túlérzékeny) a warfarin-nátriumra vagy a Warfarin Orion tabletta egyéb összetevőjére.

- amennyiben orbáncfűvet (Hypericum perforátum) használ

- elbutulás (demencia), pszichózis, vagy egyéb olyan állapot fennállása esetén, amikor az antikoaguláns (vérrögök kialakulását gátló kezelés) kezelés em alkalmazható biztonságosan

A Warfarin Orion tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

A tabletta szedése előtt az alábbi esetekben beszéljen orvosával:

 • ha Ön terhes vagy gyermeket szeretne;
 • ha fokozott vagy csökkent a pajzsmirigy működése;
 • ha olyan szívelégtelensége van, melyhez hirtelen jelentkező állapotrosszabbodások (fokozott lábduzzadással és légszomjjal járó időszakok) társulnak;
 • ha az előző pontban említetten kívül a májelégtelenség egxéb formájában, vagy májgyulladásban szenved;
 • ha veseelégtelenségben szenved;
 • amennyiben a közeljövőben tervezett fogászati vagy sebészi műtét előtt áll, beszéljen kezelőorvosával.

Ha a Warfarin-kezelés ideje alatt egyéb gyógyszert szed, elkezd szedni vagy befejezi a szedését (lásd "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" című részt)

El kell kerülni a diétás szokások drasztikus megváltoztatását, mivel az étel K-vitamin tartalma befolyásolhatja a Warfarin-kezelést. a kezelést esetlegesen befolyásoló állapotok pl. a vegetáriánus étrendre történő áttérés, extrém mértékű koplalás, dedpresszió, hányás, hasmenés, zsírszéklet vagy más okból bekövetkező felszívódási zavar.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható, gyógynövény tartalmú, valamint természetgyógyászati készítményeket is.

Gyógyszerek

Nagyon sok készítmény befolyásolja a Warfarin Orion tabletta hatékonyságát, akár növelheti, akár csökkentheti azt. Ne kezdjen el új gyógyszert szedni és ne hagyja abba régi gyógyszere szedését, anélkül, hogy ezt kezelőorvosával megbeszélné. Minden változtatás a gyógyszerelésben megváltoztathatja a véralvadást és az INR-érték gyakoribb meghatározását (vénás vérmintából) teszi szükségessé.

Fájdalomcsillapító szedését is meg kell beszélnie orvosával. A legtöbb recept nélkül kapható fájdalomcsillapító nem alkalmazható egyidejűleg a Warfarin Orion készítménnyel. Átmeneti fájdalom- és lázcsillapítás esetén csak a paracetamol hatóanyag-tartalmú gyógyszerek szedhetők.

Gyógynövény-tartalmú gyógyszerek és természetgyógyászati készítmények

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát ha az alábbiakban felsorolt gyógynövény-tartalmú készítmények közül bármelyikét már alkalmazza vagy alkalmazását szeretné abbahagyni. A ginkgo (Ginkgo biloba), a fokhagyma (Allium sativum), a kínai angyalgyökér készítmény (Angelica sinensis), a papaya (Carica papaya) és a zsálya (Salvia miltiorrhiza) fokozhatják a Warfarin Orion hatását. Az orbáncfű (Hypericum perforatum) és a ginzeng (Panax spp.) pedig csökkenthetik a hatását.. Ezért a felsorolt gyógynövényeket tartalmazó készítményeket nem szabad elkezdeni szedni vagy abbahagyni a Warfarin Orion-kezelés alatt, a kezelőorvossal való megbeszélés nélkül.

Warfarin Orion tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel és italokkal

K-vitamin fogyasztása hatással van a Warfarin Orion tabletta hatására. Ezért a K-vitamin tartalmú élelmiszerekből lehetőség szerint azonos mennyiségeket kell fogyasztani. A hirtelen diétás változtatást kerülni kell. A legbőségesebb K-vitamin mennyiséget a leveles zöldségek tartalmazzák.

Fogyasztásukat nem kell kerülni, de a napi mennyiséget nem szabad nagy mértékben változtatni.

A következők tartalmaznak bőségesen K-vitamint: sóska, avokádo, brokkoli, kelbimbó, káposzta, repceolaj, snidling, koriander,az uborka héja (hámozott uborka nem), endívia, kelkáposzta, kiwi, salátalevél, mentalevél, mustár zöldje, olívaolaj, petrezselyem, borsófélék, pisztácia, bíborszinű tengeri alga, spenótlevél, újhagyma, szójabab, szójaolaj, tealevelek (de a tea nem), fehérrépalevél és vizitorma.

Az áfonyalé és az egyéb áfonya tartalmú termékek fokozhatják a wararin hatását és ezért az egyidejű alkalmazást kerülni kell.

A dohányzás befolyásolhatja a warfarin hatását. Lehet,hogy az INR-érték gyakoribb mérésére lesz szükség, amennyiben Ön hosszú idő óta dohányzik és a Warfarin Orion-kezelés idején hagyja abba a dohányzást.

Terhesség és szoptatás

Terhesség

A Warfarin Orion tabletta terhesség alatti szedéséről orvosa fog dönteni. Amennyiben gyermeket szeretne, vagy a Warfarin Orion tabletta szedése alatt lett terhes, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát, mert a Warfarin Orion tabletta szedése a terhesség alatt veszélyes lehet a magzatra.

A Warfarin Orion nem szedhető a terhesség első harmadában, valamint utolsó 4 hetében, és amennyiben lehetséges, a Warfarin Orion szedését a terhesség teljes ideje alatt kerülni kell, kivéve olyan kivételes feltételek esetében, melyeket szakorvos felügyel.

Szoptatás

A Warfarin Orion tabletta nem választódik ki a tejbe, ezért a szoptatás folytatható a gyógyszer szedése mellett.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Warfarin Orion tabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk a Warfarin Orion tabletta egyes összetevőiről

Ez a gyógyszer laktózt tartalmaz (kb. 85 mg laktóz tablettánként). Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A WARFARIN ORION TABLETTÁT?

Ön egy részletes útmutatót fog kapni a Warfarin Orion-kezeléssel kapcsolatban kezelőorvosától, a kórházban vagy egészégügyi centrumban. A Warfarin Orion tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.

A véralvadásgátló (antikoaguláns) hatás rendszeres időközönkénti ellenőrzésére (az INR-érték mérése) van szükség, melyet vénás vérből, laboratóriumi módszerrel végeznek. A dózis meghatározása egyénileg történik és naponta eltérő lehet. A kezelési útmutatót az Ön antikoaguláns kártyája tartalmazza. Ez a kártya tartalmazza a kezelés indokát, az elérendő antikoaguláns értéket (pl. INR-érték 2,0-3,0, vagy INR-érték 2,5-3,5), valamint a következő vérvétel időpontját. Az adagolási útmutató pontos követése és a rendszeres laboratóriumi vizsgálatokon való részvétel elengedhetetlenül szükséges.

Ha az előírtnál több Warfarin Orion tablettát vett be

Ha a Ön vagy valaki más sokkal több Warfarin Orion-t vett be, további utasításokért forduljon kezelőorvosához. Ha túlságosan nagy mennyiséget vett be a gyógyszerből, elsősegélyként aktiv orvosi szén alkalmazása a megfelelő, de ezt követően amilyen gyorsan csak lehet keresse fel kezelőorvosát.

A hánytatást nem szabad elsősegélyként alkalmazni.

Ha elfelejtette bevenni a Warfarin Orion tablettát

Amennyiben elfelejtette bevenni gyógyszeradagját, de ez még 12 órán belül eszébe jut, beveheti az elmaradt adagot, amilyen hamar csak tudja. A következő adagot a normál időben vegye be. Amennyiben már több mint 12 óra eltelt az elfelejtett adag bevétele óta, a kimaradt adagot ossza fel két-, vagy három részre és ezeket a következő adagokkal vegye be, hogy a heti adagolás ne változzon.

Ha több, mint egy adagot felejtett el bevenni, sürgősen keresse fel kezelőorvosát, a további adagolási utasításokért. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ajánlatos a bevett adagokat a kártyájára felírni.

Ha idő előtt abbahagyja a Warfarin Orion tabletta szedését

A Warfarin Orion-kezelés abbahagyását követően a véralvadásgátló hatás még 2-5 napig megmarad.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Warfarin Orion tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások (100 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő):

Enyhe vérzés (orr- vagy fogínyvérzés, vagy véraláfutás); valamint véres vizelet, fekete vagy véres széklet, fokozott vagy elnyújtott menstruációs vérzés, vagy egyéb vérzések. Hányinger, hányás, hasmenés.

Ritka mellékhatások (10 000 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő):

Kumarin okozta elhalás (nekrózis), "lila ujj" szindróma (lilásvörös és fájdalmas bőrelváltozások a talpon és lábujjakon).

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1 esetben fordulhat elő):

Allergiás reakciók általában bőrkiütés képében jelentkeznek, a májenzimek átmeneti emelkedése, epefájdalom, érgyulladás megjelenése, átmeneti hajhullás, tartós erekció (priapizmus; általában a kezelés kezdetekor), a légcső meszesedése, koleszterin-rögképződés.

Ha ezeket, vagy más szokatlan tünetet észlel, beszéljen kezelőorvosával.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy a betegtájékoztatóben felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

FONTOS!

Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a Warfarin Orion tabletta kezelés alatt a következő tünetek bármelyikét tapasztalja:

 • gyakrabban előforduló, vagy erősebb érzékenység a bevérzésekre, orr- vagy fogínyvérzés, véres vizelet, fekete vagy véres széklet, vérhányás, vagy elnyújtott menstruációs vérzés
 • allergiás reakció - tünetei a következők lehetnek: az arc-, ajkak-, nyelv-, vagy a torok duzzanata, légzési-és nyelési nehézség, súlyos hólyagos bőrviszketéssel.
 • vörös, lilás duzzanat vagy fájdalmas foltok a bőrön, melyek zúzódásnak, vagy vérrel telt hólyagoknak látszanak, majd feketévé válnak.
 • fájdalmas lábujjak, melyek lilává, vagy sötét színűvé válnak.

5. HOGYAN KELL A WARFARIN ORION TABLETTÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és tartályon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Warfarin Orion tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Warfarin Orion tabletta

- A készítmény hatóanyaga:

Warfarin Orion 3 mg tabletta: 3 mg warfarin-nátrium tablettánként.

Warfarin Orion 5 mg tabletta: 5 mg warfarin-nátrium tablettánként.

- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, zselatin, magnézium-sztearát, indigó kármin (világoskék (E 132)) (Warfarin Orion 3 mg tabletta), eritrozin (rózsaszín (E 127)) (Warfarin Orion 5 mg tabletta).

Milyen a Warfarin Orion tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Warfarin Orion 3 mg tabletta: világoskék (előfordulhat, hogy foltos), kerek, lapos, metszett élű, egyik oldalán törővonallal és "ORN 17" jelzéssel ellátott tabletta.

Warfarin Orion 5 mg tabletta: rózsaszín (előfordulhat, hogy foltos), kerek, lapos, metszett élű, egyik oldalán törővonallal és "ORN 18" jelzéssel ellátott tabletta.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

30 vagy 100 db tabletta fehér, garanciazáras, csavaros, HDPE kupakkal lezárt, fehér, HDPE tartályban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Címkék:

További gyógyszerek warfarin hatóanyaggal