• Tobradex

    1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A TOBRADEX ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

    A Tobradex egy szemgyulladások kezelésére szolgáló kortikoszteroidot, és egy szemfertőzések kezelésére szolgáló antibiotikumot tartalmazó kombinációs készítmény.

    A Tobradex a szemfelszín (kötőhártya és szemhéj) és a szem elülső részének (azaz a szaruhártya, a sugártest és az érhártya) olyan szteroidra reagáló gyulladásainak kezelése szolgál, ahol bakteriális fertőzés vagy annak kockázata áll fenn és szteroid is szükséges.

    2. TUDNIVALÓK A TOBRADEX ALKALMAZÁSA ELŐTT

    Ne alkalmazza a Tobradex-et

    • ha allergiás (túlérzékeny) a tobramicinre, dexametazonra vagy a Tobradex egyéb összetevőire.
    • ha vírusok (ideértve a herpes simplex, vaccinia, varicella vagy sok egyéb vírus), gombák vagy mikobaktérium (úgymint gümőkór) okozta szemgyulladása vagy fertőzése van.
    • ha a szem felső rétegét érintő sérülése vagy fertőzése van.
    • szoros orvosi megfigyelés hiányában.

    A Tobradex fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

    • A Tobradex hatékonyságát és biztonságosságát 2 évnél fiatalabb gyermekek esetében nem állapították meg.
    • Ha galukómája (zöldhályogja) van, a kezelőorvosa dönti el, hogy a Tobradex kezeléssel járó előny nagyobb-e, mint a szemészeti kortikoszteroidok hosszabb ideig történő használatával járó kockázat. A szembelnyomást hetente ellenőrizni kell.
    • Kortikoszteroidok szemen, hosszú ideig való alkalmazása esetén
    • néhány esetben a szembelnyomás a normál színt fölé emelkedhet. A szemészeti kortikoszteroidok hosszabb ideig történő alkalmazása glaukómát (zöldhályogot) okozhat látóideg károsodással, látáscsökkenést, vagy katarakta (szürkehályog) kialakulását okozhatja. A szembelnyomást a kezelés ideje alatt rendszeresen ellenőrizni kell.
    • Csökkenhet szervezetének védekező reakciója, és megnő a veszélye további szemfertőzések kialakulásnak, ideértve a gombás és vírusos szaruhártya fertőzéseket.
    • Az egész szervezetet érintő hatások ritkán fordulnak elő. A kortikoszteroidok gátolhatják a kortizon hormon termelésének képességét, vagy lassíthatják gyermekekben a növekedés ütemét, különösen nagy dózisú vagy hosszú ideig tartó kezelés során.
    • Ha már korábban kezelték vagy jelenleg herpesz vírus okozta szemfertőzéssel kezelik. Szemészeti kortikoszteroidok használata kiújíthatja, vagy súlyosbíthatja fertőzését, így nagy odafigyelésre van szükség. Szemeit rendszeres időközönként orvosnak kell megvizsgálnia.
    • Ha a szem szöveteit (szaruhártyát vagy a kötőhártyát) elvékonyító betegsége van. A kortikoszteroidok helyi alkalmazása a szemgolyó átfúródását okozhatja.
    • A kezelés túl korai abbahagyása esetén. Antibiotikumos vagy nagy dózisú szemészeti kortikoszteroidokkal történő kezelés hirtelen abbahagyásakor eredeti betegsége újra kiújulhat.
    • Ha érzékeny egyéb aminoglikozid antibiotikumra, különösen a kanamicinre, neomicinre és a gentamicinre, mivel a tobramicinnel keresztreakció lehetséges.
    • Szemészeti antibiotikumok hosszú ideig tartó alkalmazásakor. A többi antibiotikumhoz hasonlóan a szemészeti antibiotikumok hosszabb ideig történő használata rezisztens organizmusok elterjedését segíthetik elő.

    Beszéljen kezelőorvosával, ha a fent említett figyelmeztetések bármelyike vonatkozik Önre, vagy korábban vonatkozott Önre.

    A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

    Gyógyszerinfók

    HATÓANYAG: tobramycin;dexamethasone
    KISZERELÉSEK: (Gyártó, TB-támogatási információk)
    Vényköteles: nincs adat

    Ha egynél több szemészeti készítményt használ, várjon 15 percet az egyes alkalmazások között.

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

    Terhesség és szoptatás

    Mielőtt bármely gyógyszert elkezdene alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

    A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

    Mint bármely szemcseppnél, a Tobradex alkalmazása átmenetileg kedvezőtlenül befolyásolhatja a látást. Amíg ez el nem múlik, ne vezessen, és ne használjon semmilyen eszközt vagy gépet.

    Fontos információk a Tobradex szuszpenziós szemcsepp egyes összetevőiről

    Kemény vagy lágy kontaktlencse viselése antibiotikumos vagy kortikoszteroidos kezelés alatt nem ajánlott, mivel súlyosbíthatja állapotát. A Tobradex szuszpenziós szemcsepp konzerválószerként benzalkónium-kloridot tartalmaz. Szem irritációt okozhat. Kerülje a készítmény lágy kontaktlencsével való érintkezését. Alkalmazás előtt távolítsa el kontaktlencséjét, és várjon legalább 15 percet, mielőtt visszahelyezné. A benzalkónium-klorid elszínezi a lágy kontaktlencsét.

    3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A TOBRADEX-ET?

    A Tobradex-et mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    A szokásos adag

    Általános napi adagja: 4-6 óránként egy vagy két csepp a kötőhártyazsákba cseppentve. A kezelés első 24-48 órájában az adag 2 óránként 1 vagy 2 cseppre emelhető. A klinikai tünetek javulásával fokozatosan kell az adagolás gyakoriságát csökkenteni. A terápiát nem szabad idő előtt megszakítani.

    Csak akkor használja mindkét szemébe a Tobradex-et, ha orvosa erre utasította.

    Kapcsolódó cikkek

    Zöldhályog, Tobradexcsepp
    Tobradex szemkenőcs mellékhatásai
    Mikor szedjünk probiotikumot?
    Probiotikumok - A barátságos baktériumok
    Immunerősítés probiotikumokkal

    Kezelőorvosa tájékoztatni fogja a Tobradex alkalmazásának időtartamáról. Ne hagyja túl korán abba a kezelést.

    Csak szemcseppként használja a Tobradex -et.

    TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓ HÁTOLDALÁT IS

    Fordítsa meg a betegtájékoztatót!

    3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A TOBRADEX-ET? (folytatás)

    Mennyit kell cseppentenie?

    Lásd 1. oldal.

    • Mossa meg a kezét.
    • Vegye kézbe a Tobradex-et és egy tükröt.
    • Csavarja le a kupakot.
    • A tartályt fordítsa fejjel lefelé, és tartsa hüvelyk - és a többi ujja között (1. ábra).
    • Hajtsa hátra a fejét. A tiszta ujjával húzza lefelé az alsó szemhéját, amíg rés nem keletkezik a szemhéja és a szeme között. Ide kell becseppenteni. (2. ábra).
    • Tegye közel szeméhez a tartály cseppentőjét. Szükség esetén használjon tükröt.
    • A cseppentőt ne érintse szeméhez vagy szemhéjához, illetve a környező területekhez vagy egyéb felszínekhez, mert máskülönben a szemcsepp beszennyeződhet.
    • Finoman nyomja meg a tartályt, hogy egyszerre csak egy csepp Tobradex szemcsepp kerüljön a szemébe (3. ábra).
    • A Tobradex szemcsepp használatát követően szorítsa ujját a szeme orr felőli sarkába (4. ábra). Ez segít megakadályozni a Tobradex szemcsepp bekerülését a szervezetébe.
    • Amennyiben a szemcseppet mindkét szeménél alkalmazza, ismételje meg a lépéseket a másik szemnél is.
    • Közvetlenül a használat után gondosan zárja vissza a tartály kupakját.
    • Egyszerre csak egy tartályt használjon.

    Ha a csepp nem kerül be a szemébe, próbálkozzon újra.

    Ha az előírtnál több Tobradex-et alkalmazott, öblítse ki meleg vízzel. Ne tegyen több szemcseppet a szemébe, míg el nem érkezett a következő szokásos adag ideje.

    Ha elfelejtette alkalmazni a Tobradex-et, a tervezett következő adaggal folytassa a kezelést. Mindamellett, ha már közel van a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és térjen vissza a szokásos adagolási sémájához. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

    Ha abbahagyja a Tobradex alkalmazását anélkül, hogy orvosát tájékoztatta volna erről: ismételten fellángolhat a gyulladás vagy a fertőzés, ha idő előtt abbahagyja a kezelést. Orvosa utasítása nélkül ne hagyja abba hirtelen a készítmény alkalmazását. Lehetséges, hogy orvosa fokozatosan akarja majd csökkenteni az Ön által alkalmazott adagot, hogy ez által is csökkenjen a nem kívánt hatások kialakulásnak lehetősége.

    Ha más szemészeti készítményt is használ, várjon legalább 15 percet a Tobradex és a másik szemcsepp használata között.

    Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

    4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

    Mint minden gyógyszer, a Tobradex is okozhat mellékhatásokat, amelyek nem mindenkinél jelentkeznek.

    Az alábbi mellékhatásokat tapasztalhatja szemében:

    Gyakori mellékhatás (100 kezelt emberből legfeljebb 10 embernél fordulhatnak elő): szemfájdalom, szemvörösség, szemirritáció, szemhéj vörössége, szokatlan érzés a szemben.

    Nem gyakori mellékhatások (100 kezelt emberből legfeljebb 1 embernél fordulhatnak elő): szaruhártya gyulladás, megemelkedett szembelnyomás, szemallergia, kötőhártya-duzzanat, szemviszketés, szemszárazság, kellemetlen érzés a szemben, homályos látás, idegentest-érzés a szemben, szemkáprázás, kötőhártya-gyulladás, szemhéj duzzanat, fokozott könnyezés.

    Vagy szerveztében az alábbi reakciókat tapasztalhatja:

    Gyakori mellékhatások: fejfájás, orrgaratfolyás.

    Nem gyakori mellékhatások: hangrés görcse, orrfolyás.

    Ha bármelyik mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

    5. HOGYAN KELL A TOBRADEX-ET TÁROLNI!

    A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

    A tartályon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Tobradex-et. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

    Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

    Hűtőszekrényben nem tárolható.

    A szemcsepp állítva tárolandó, és használat előtt felrázandó!

    Az első felbontás után 28 napig használható!

    A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

    6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

    Mit tartalmaz a Tobradex szuszpenziós szemcsepp

    A készítmény hatóanyaga 1 mg/ml dexametazon és 3 mg/ml tobramicin.

    Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, nátrium-edetát, tiloxapol, hidroxietilcellulóz, nátrium-klorid, vízmentes nátrium-szulfát, kénsav (ph-beállításhoz), nátrium-hidroxid (ph-beállításhoz), tisztított víz.

    Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

    5 ml szuszpenzió, amely egyetlen fehér LDPE tartályt tartalmazó csomagolásban, átlátszó LDPE cseppentőbetéttel ellátott, garanciazárást biztosító fehér PP csavaros kupakkal kerül forgalomba.


    További gyógyszerek tobramycin;dexametha... hatóanyaggal

    További gyógyszerek a(z) Antibiotikumok kategóriában