SUNITINIB STADA 25 mg kemény kapszula (28x) adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Sunitinib Stada és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Sunitinib Stada a szunitinib hatóanyagot tartalmazza, ami egy protein-kináz-gátló. Daganatos betegség kezelésére alkalmazzák, mert megakadályozza a rákos sejtek növekedésében és szóródásában résztvevő speciális fehérjék egy csoportjának működését.

A Sunitinib Stada‑t az alábbi típusú daganatos megbetegedésekben szenvedő felnőttek kezelésére alkalmazzák:

 • Emésztőrendszeri (gasztrointesztinális) strómasejtek tumora (GIST), ami a gyomor és bél daganatos betegségeinek egyik típusa. Olyan esetekben, amikor az imatinib (egy másik daganatellenes gyógyszer) már nem hat, vagy Ön nem szedhet imatinibet.
 • Áttétet adó (metasztázisos) vesesejtes karcinóma (MRCC), a vesedaganatok olyan típusa, ami a test más részeibe is szétterjedt.
 • A hasnyálmirigy neuroendokrin daganatai (pNET) (a hasnyálmirigy hormontermelő sejtjeinek daganatai), ami előrehaladott, vagy műtéti úton nem távolítható el.

Ha kérdései vannak arról, hogy miként hat a Sunitinib Stada, vagy miért ezt a gyógyszert írták fel Önnek, kérdezze meg kezelőorvosát.

2. Tudnivalók a Sunitinib Stada szedése előtt

Ne szedje a Sunitinib Stada‑t:

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Stada Arzneimittel AG

Hatóanyag: sunitinib

Normatív TB támogatás:

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót
 • ha allergiás a szunitinibre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Sunitinib Stada szedése előtt beszéljen kezelőorvosával:

 • Ha magas a vérnyomása.A Sunitinib Stada megemelheti a vérnyomást. Kezelőorvosa a Sunitinib Stada-kezelés alatt ellenőrizheti a vérnyomását, és ha szükséges, vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kezelheti Önt.
 • Ha vérképzőszervi betegsége, vérzéses problémái vagy véraláfutásai vannak vagy voltak. A Sunitinib Stada-kezelés megnövelheti a vérzés kockázatát vagy bizonyos vérsejtek számának változását okozhatja, ami vérszegénységhez vezethet, vagy befolyásolhatja vérének alvadási képességét. Ha warfarint vagy acenokumarolt szed (gyógyszerek, melyek megakadályozzák a vér alvadását), magasabb lehet a vérzés kockázata. Mondja el kezelőorvosának, ha a Sunitinib Stada-kezelés alatt bármilyen vérzése jelentkezik.
 • Ha szívproblémái vannak.A Sunitinib Stada szívproblémákat okozhat. Mondja el kezelőorvosának, ha nagyon fáradtnak érzi magát, légszomja van, vagy lábai és bokái megdagadnak.
 • Ha szívritmuszavarai vannak. A Sunitinib Stada szívritmuszavart okozhat. Kezelőorvosa elektrokardiogramm (EKG) vizsgálatot végezhet a Sunitinib Stada-kezelés során, hogy ezeket a problémákat kivizsgálja. Mondja el kezelőorvosának, ha a Sunitinib Stada szedése alatt szédül, elájul vagy a normálistól eltérő a szívverése.
 • Ha nemrégiben a visszereiben és/vagy verőereiben (a vérerek típusai) vérrögképződéssel kapcsolatos problémái voltak, beleértve a szélütést (sztrók), szívrohamot, embóliát vagy trombózist.Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a Sunitinib Stada-kezelés során olyan tüneteket észlel, mint pl. a mellkasi fájdalom vagy szorító érzés, fájdalom a karjaiban, hátában, vállában vagy állkapcsában, légszomj, zsibbadás vagy gyengeség testének egyik oldalán, a beszéd nehezítettsége, fejfájás vagy szédülés.
 • Ha aneurizmája (az érfal kiboltosulása és meggyengülése) vagy érfalrepedése van vagy volt.
 • Ha a legkisebb vérerek károsodásával járó, úgynevezett trombotikus mikroangiopátia (TMA) betegsége volt vagy van.Mondja el kezelőorvosának, ha láz, kimerültség, fáradtság, véraláfutás, vérzés, duzzanat, zavartság, látásvesztés vagy görcsrohamok alakulnak ki Önnél.
 • Ha pajzsmirigy-problémái vannak.A Sunitinib Stada pajzsmirigy-problémákat okozhat. Mondja el kezelőorvosának, ha a Sunitinib Stada szedése alatt könnyebben elfárad, jobban fázik, mint általában a többi ember, vagy hangja mélyebbé válik. A pajzsmirigy működését ellenőrizni kell a Sunitinib Stada-kezelés előtt és rendszeresen, amíg Sunitinib Stada‑t szed. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű pajzsmirigyhormont, pajzsmirigy-hormonpótló kezelésben részesülhet.
 • Ha hasnyálmirigy- vagy epehólyag-problémái vannak.Mondja el kezelőorvosának, ha az alábbi jelek és tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél: gyomortáji fájdalom, hányinger, hányás és láz. Ezeket okozhatja a hasnyálmirigy vagy az epehólyag gyulladása.
 • Ha májproblémái voltak vagy vannak.Mondja el kezelőorvosának, ha az alábbi jelek és tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél a Sunitinib Stada-kezelés során: viszketés, a szemfehérje vagy a bőr besárgulása, sötét színű vizelet, és fájdalom vagy kellemetlen érzés a has jobb felső részében. A Sunitinib Stada-kezelés megkezdése előtt és a kezelés alatt, valamint ahogy klinikailag indokolt, kezelőorvosának vérvizsgálatot kell végeznie, hogy ellenőrizze az Ön májműködését.
 • Ha veseproblémái voltak vagy vannak.Kezelőorvosa figyelni fogja az Ön vesefunkcióját.
 • Ha műteni fogják, vagy nemrégiben műtéten esett át.A Sunitinib Stada befolyásolhatja a sebgyógyulást. Általában le fogják Önnél állítani a Sunitinib Stada‑t, ha műtét előtt áll. Kezelőorvosa dönti el, hogy mikor kezdje el újra a Sunitinib Stada‑t.
 • Mielőtt elkezdi a Sunitinib Stada-kezelést, javasolhatják Önnek, hogy vegyen részt fogászati vizsgálaton.
  • ha jelenleg száj-, fog- és/vagy állkapocsfájdalma van, duzzanat vagy érzékenység van a szájüregében, állkapcsa zsibbad vagy nehéznek érzi, vagy egy foga meglazult, vagy korábban észlelt ilyeneket, azonnal mondja el kezelőorvosának vagy fogorvosának.
  • ha a fog körüli szöveteket érintő, úgynevezett invazív fogászati kezelésen vagy szájsebészeti műtéten kell átesnie, mondja el fogorvosának, hogy Önt Sunitinib Stada‑val kezelik, különösen, ha intravénás biszfoszfonátokat is kap vagy kapott. A biszfoszfonátok olyan gyógyszerek, melyeket egyéb betegségekben a csontszövődmények megelőzésére alkalmaznak.
 • Ha a bőr és a bőr alatti szövet betegségeiben szenvedett vagy szenved. Mialatt Ön ezt a gyógyszert szedi, előfordulhat a bőr fájdalmas kifekélyesedése (pioderma gangrenózum) vagy a bőr, illetve a lágyrészek gyorsan terjedő, akár életveszélyes fertőzése (nekrotizáló faszciitisz). Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha egy bőrsérülés területén gyulladásos tünetek alakulnak ki, beleértve a lázat, fájdalmat, bőrpírt, duzzanatot vagy gennyes vagy véres váladékozást is. Ez általában visszafordítható a gyógyszer abbahagyása után. A szunitinib alkalmazása során súlyos bőrkiütéseket (Stevens-Johnson–szindróma, toxikus epidermális nekrolízis, eritéma multiforme) jelentettek, ami a törzsön eleinte vöröses, céltáblaszerű pontként vagy kör alakú foltként jelenik meg, középpontjában gyakran hólyagokkal. A kiütés annyira rosszabbodhat, hogy a bőr kiterjedt felhólyagosodásához vagy leválásához vezethet, és életveszélyessé válhat. Ha Önnél bőrkiütés vagy az előbbi bőrtünetek valamelyike kialakul, azonnal kérjen orvosi segítséget.
 • Ha görcsrohamai voltak vagy vannak. A lehető leghamarabb értesítse kezelőorvosát, ha magas a vérnyomása, fáj a feje vagy elveszti látását.
 • Ha Ön cukorbeteg. A cukorbetegek vércukorszintjét rendszeresen ellenőrizni kell annak érdekében, hogy megállapítható legyen, szükséges-e módosítani a cukorbetegség elleni gyógyszer adagolását, hogy ezzel a legkisebbre csökkentsék az alacsony vércukorszint kockázatát. Amilyen hamar csak lehet, értesítse kezelőorvosát, ha az alacsony vércukorszint okozta bármilyen panaszt vagy tünetet észlel (fáradtság, szívdobogásérzés, izzadás, éhség és tudatvesztés).

Gyermekek és serdülők

A Sunitinib Stada nem javasolt 18 évesnél fiatalabb betegek számára.

Egyéb gyógyszerek és a Sunitinib Stada

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek sunitinib hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Daganatellenes szerek kategóriában

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség