SANDOSTATIN 0,1 mg/ml oldatos injekció (5x1 ml) adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Sandostatin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Sandostatin hatóanyaga az oktreotid az emberi szervezetben termelődő szomatosztatin hormon szintetikus származéka, amely gátolja bizonyos hormonok, pl. a növekedési hormon hatásait.

A Sandostatin előnye a szomatosztatinnal szemben az, hogy hatása erősebb és hatástartama hosszabb.

Milyen betegségek kezelésére szolgál?

- A csontok növekedésével járó betegség (akromegália), amely betegségben a szervezet kóros mértékben termel növekedési hormont. A növekedési hormon szabályozza a szervezet szöveteinek, szerveinek és csontjainak növekedését. A túlságosan sok növekedési hormon hatására növekszik bizonyos csontok és szövetek, főként a kezek és a lábfejek mérete. A Sandostatin jelentős mértékben csökkenti a csontok növekedésével járó betegség (akromegália) tüneteit, így a fejfájást, a kóros mértékű verítékezést, a kezek és a lábfejek érzéketlenségét, a fáradtságérzetet és az ízületi fájdalmakat.

- Egyes emésztőrendszeri daganatok által okozott tünetek enyhítése: (pl.: karcinoid tumorok, VIPomák, glükagonomák, gasztrinomák, inzulinomák, GRFomák). Ezekben a betegségekben a gyomorban, a belekben, ill. a hasnyálmirigyben bizonyos hormonok túlzott mértékben termelődnek, amelynek következtében felborul a szervezet természetes hormonális egyensúlya. Ez az egyensúlyzavar különféle tüneteket okoz, pl. hőhullámokat, hasmenést, alacsony vérnyomást, bőrkiütéseket és fogyást. A Sandostatin-kezelés hatására ezek a tünetek enyhülnek, ill. megszűnnek.

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Novartis Hungária

Hatóanyag: octreotide

Normatív TB támogatás: 0%

Kiadhatóság: nincs adat

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

- Az AIDS-betegek hagyományos kezeléssel nem befolyásolható hasmenésének enyhítésére. A Sandostatin-kezelés hatására az AIDS-betegek jelentős része esetében a székletürítés részlegesen vagy teljes mértékben normalizálható.

- A hasnyálmirigy-műtét utáni szövődmények megelőzésére. A Sandostatin-kezelés hatására csökken a műtét után esetlegesen fellépő szövődmények (pl. tályog, hasnyálmirigy-gyulladás) gyakorisága.

- A nyelőcső visszérbetegsége miatt kialakuló vérzések és újbóli vérzések kockázatának csökkentése májzsugor (májcirrózis) esetén. A Sandostatin-kezelés csökkenti a vérzést és az újravérzést, valamint a vértranszfúzió-igényt.

2. Tudnivalók a Sandostatin alkalmazása előtt

- Pontosan tartsa be kezelőorvosának valamennyi utasítását. Ezek akár különbözhetnek is a betegtájékoztatóban foglaltaktól.

- A Sandostatin-kezelés megkezdése előtt olvassa át figyelmesen a betegtájékoztatót.

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek octreotide hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) Koleszterincsökkentők kategóriában

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség