NOVOMIX 30 Penfill 100 E/ml szuszpenziós injekció patronban

betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NOVOMIX 30 ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A NovoMix 30 egy olyan modern inzulin (inzulin analóg), amely mind gyors hatással, mind közepesen elnyújtott hatással rendelkezik, 30/70 arányban. A modern inzulinok a humán inzulin továbbfejlesztett változatai.

A NovoMix 30 cukorbetegség kezelésére való felnőtteknek, serdülőknek továbbá 10 éves és annál idősebb gyermekeknek. A cukorbetegség egy olyan betegség, mikor szervezete nem termel elegendő inzulint vércukorszintje szabályozásához.

A NovoMix 30 a beadás után 10-20 perccel kezdi csökkenteni az Ön vércukorszintjét, maximális hatása az 1. és 4. óra között jelentkezik és 24 órán át megmarad. Együtt alkalmazható a cukorbetegség kezelésére szolgáló, szájon át adható bizonyos gyógyszerekkel.

NOVOMIX 30 Penfill 100 E/ml szuszpenziós injekció patronban GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Novo Nordisk A/S
Vényköteles?
járóbeteg ellátásban
nem vényköteles

Kiszerelések

  • (10x3 ml)

Betegtájékoztató tartalom

2. TUDNIVALÓK A NOVOMIX 30 ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a NovoMix 30 injekciót

- Ha Ön allergiás (túlérzékeny) az aszpart inzulinra vagy a NovoMix 30 bármely más összetevőjére (lásd 6. pont További információk).

- Ha arra gyanakszik, hogy hipoglikémiája (alacsony vércukorszintje) kezd kialakulni. (Lásd 3. pont Hogyan kell alkalmazni a NovoMix 30 injekciót?)

- Inzulin infúziós pumpában.

- Ha a patron vagy a patront tartalmazó eszköz leesett, megsérült, vagy eltörött.

- Ha nem megfelelően tárolták, vagy megfagyott. (Lásd 5. pont Hogyan kell a NovoMix 30 injekciót tárolni?)

- Ha úgy tűnik, hogy a felkevert inzulin nem egységesen fehér vagy nem egységesen opálos.

- Ha az anyag összetapadt, vagy szilárd fehér részecskék tapadtak a patron aljához vagy falához és emiatt úgy tűnik, mintha fagyott lenne.

Tudnivalók a NovoMix 30 alkalmazása előtt

- Ellenőrizze a címkét és győződjön meg arról, hogy ez az Önnek megfelelő típusú inzulin.

- Mindig ellenőrizze a patront, beleértve a gumidugattyút (tömítést) is. Ne használja, ha bármilyen sérülés látszik rajta, vagy ha a gumidugattyú és a fehér jelzőcsík között hézag látható. Ilyen esetben vigye vissza oda, ahonnan kapta. További teendőkért olvassa el az inzulinadagoló készülék használati utasítását.

- Mindig új tűt használjon minden egyes injekció beadásához, a szennyeződés megelőzése érdekében.

- A tűket és a NovoMix 30 Penfill patronokat nem szabad másokkal közösen használni.

A NovoMix 30 fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

- Ha vese- vagy májbetegsége, mellékvese, agyalapi mirigy vagy pajzsmirigy betegsége van.

- Ha a szokásosnál több testmozgást végez, vagy a szokásos étrendjén változtatni szeretne, mert ez befolyásolhatja a vércukorszintjét.

- Ha Ön beteg: folytassa az inzulin alkalmazását és forduljon orvosához.

- Ha Ön külföldre utazik: a más időzónába eső országokba utazáskor változhat az inzulinszükséglete és az injekciók beadásának időzítése. Ha ilyen utazást tervez, beszélje meg kezelőorvosával.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Némely gyógyszer befolyásolja a glükóz (szőlőcukor) hatását a szervezetben és megváltoztathatja az Ön inzulinadagját. Az alábbiakban találhatók azok a leggyakoribb gyógyszerek, amelyek befolyásolhatják az Ön inzulinkezelését. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, szakápolóját vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Különösen számoljon be az alábbiakban említett, vércukorszinjét befolyásoló gyógyszerek bármelyikének alkalmazásáról.

Ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi, vércukorszintje leeshet (hipoglikémia)

- Egyéb, cukorbetegség kezelésére való gyógyszerek.

- Monoaminoxidáz-gátlók (MAOI) (a depresszió kezelésére valók).

- Béta-blokkolók (a magas vérnyomás kezelésére valók).

- Angiotenzin konvertáz enzim (ACE) gátlók (bizonyos szívbetegségek vagy magas vérnyomás kezelésére valók).

- Szalicilátok (fájdalom- és lázcsillapításra valók).

- Anabolikus szteroidok (mint a tesztoszteron).

- Szulfonamidok (fertőzések kezelésére valók).

Ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi, vércukorszintje emelkedhet (hiperglikémia)

- Orális (szájon át szedett) fogamzásgátlók.

- Tiazidok (magas vérnyomás vagy túlzott folyadék visszatartás kezelésére valók).

- Glükokortikoidok (mint a gyulladások kezelésére való "kortizon").

- Pajzsmirigyhormonok (pajzsmirigy betegségek kezelésére valók).

- A szimpatikus rendszer serkentői (mint az epinefrin (adrenalin) vagy az asztma kezelésére való szalbutamol és terbutalin).

- Növekedési hormon (a szervezet anyagcsere-folyamataira kifejezett hatással rendelkező gyógyszer, mely a csont- és testnövekedés serkentésére való).

- Danazol (az ovulációra ható gyógyszer).

Az oktreotid és a lanreotid növelheti is, de csökkentheti is a vércukorszintjét. (Az akromegália kezelésére valók, ami egy olyan középkorú felnőtteknél előforduló ritka hormonális betegség, amit az agyalapi mirigy túlzott növekedési hormon termelése okoz.)

A béta-blokkolók (magas vérnyomás kezelésére valók) gyengíthetik vagy teljesen el is nyomhatják azokat a figyelmeztető jeleket, amik segítik Önt a hipoglikémia felismerésében.

Pioglitazon (a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére való, szájon át szedett vércukorszint-csökkentő gyógyszer)

Néhány olyan, régóta fennálló 2-es típusú cukorbetegségben és szívbetegségben vagy korábban szélütésben (sztrókban) szenvedő betegnél, akiket pioglitazonnal és inzulinnal kezeltek, szívelégtelenség kialakulását észlelték. Amilyen gyorsan csak lehet, tájékoztassa orvosát, amennyiben a szívelégtelenség tüneteit, például szokatlan légzési nehézséget vagy gyors testsúlynövekedést vagy helyi vizenyő (ödéma) kialakulását észleli.

A NovoMix 30 egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

- Ha Ön alkoholt fogyaszt, inzulinszükséglete megváltozhat, mert vércukorszintje akár emelkedhet, akár csökkenhet. A vércukorszint rendszeres, gondos ellenőrzésére van szükség.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- Ha Ön terhes, terhességet tervez vagy szoptat kérjük, kérje ki orvosa tanácsát. Az aszpart inzulin terhességben történő alkalmazásával kapcsolatosan kevés klinikai tapasztalat áll rendelkezésre. Inzulin adagján lehet, hogy változtatni kell a terhesség alatt és a szülés után. A cukorbetegség gondos ellenőrzése és különösen a hipoglikémia megelőzése gyermeke egészsége szempontjából fontos.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ha a vércukorszintje alacsony vagy magas, emiatt megváltozhat koncentráló vagy reagáló képessége és ezáltal a gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képessége is. Kérjük, gondoljon rá, hogy Önmagát vagy másokat veszélynek tehetné ki. Kérjük, kérdezze meg orvosát, hogy vezethet-e gépjárművet:

- Ha gyakran van hipoglikémiája.

- Ha nehéz felismernie a hipoglikémiát.

Fontos információk a NovoMix 30 egyes összetevőiről

A NovoMix 30 kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz a NovoMix 30 lényegében "nátrium mentes".

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A NOVOMIX 30 INJEKCIÓT?

Adag

Beszélje meg orvosával és szakápolójával inzulinadagját. Győződjék meg arról, hogy azt a NovoMix 30 Penfill patront kapja, amire orvosa és a szakápoló azt mondta, hogy alkalmazza és kövesse gondosan az általuk adott utasításokat.

Ha a NovoMix 30 injekciót a cukorbetegség kezelésére szolgáló, szájon át szedhető gyógyszerekkel kombinálva alkalmazzák, az adagot ennek megfelelően módosítani kell.

Ha az orvosa az eddig alkalmazott inzulinról más típusú, vagy más gyártmányú inzulinra állítja át, előfordulhat, hogy orvosának módosítania kell az Ön inzulinadagját. Ne váltson inzulint egészen addig, amíg orvosa erre nem kéri.

A hipoglikémia elkerülése érdekében az injekciózás után 10 percen belül étkezzen, vagy egyen egy kis szénhidráttartalmú ételt. A NovoMix 30 injekciót általában közvetlenül étkezés előtt adják. Amennyiben szükséges, a NovoMix 30 röviddel az étkezés után is beadható.

Alkalmazása gyermekeknél

10 éves és annál idősebb idősebb gyermekeknél és serdülőknél a NovoMix 30 akkor alkalmazható, amikor a premix inzulin adása a kedvezőbb. 6-9 éves gyermekekre vonatkozólag klinikai adatok korlátozottan állnak rendelkezésre.

A NovoMix 30 injekcióval 6 évesnél fiatalabb gyermekek körében nem végeztek klinikai vizsgálatokat. Csak abban az esetben alkalmazza a NovoMix 30 injekciót 10 évesnél fiatalabb gyermekeknél, ha orvosa kifejezetten erre kéri.

Alkalmazása különleges betegcsoportoknál

Mint minden inzulin gyógyszer esetén, idős betegeknél és vese- vagy májkárosodott betegeknél a vércukorszint ellenőrzést fokozni kell és az aszpart inzulin adagját egyénileg kell beállítani.

Az alkalmazás módja

A NovoMix 30 injekciót a bőr alá (szubkután) kell beadni. Inzulinját soha ne fecskendezze közvetlenül vénába (intravénásan) vagy izomba (intramuszkulárisan).

Mindig váltogassa az injekció beadásának helyét ugyanazon a területen belül, hogy a bőrben a csomók kialakulását elkerülje (lásd 4. pont Lehetséges mellékhatások). Az öninjekciózás számára a legalkalmasabb helyek: a has elülső felszíne, a fartájék, a comb vagy a felkar elülső felszíne. Az inzulin a has bőrébe beadva gyorsabban fejti ki hatását. Rendszeres időközönként mindig mérje meg vércukorszintjét.

Ne töltse újra a patront.

A NovoMix 30 Penfill patronokat Novo Nordisk inzulinadagoló készülékekkel és NovoFine vagy NovoTwist tűkkel történő használatra tervezték. Győződjön meg róla, hogy nem hamisított tűt használ. Kérdezze meg gyógyszerészét.

Ha a NovoMix 30 Penfill mellett más inzulin Penfill patront is használ, akkor két inzulinadagoló készüléket kell használnia, mindegyik inzulin típushoz egyet.

Elővigyázatosságból, mindig hordjon magánál tartalék Penfill patront arra az esetre, ha Penfill patronja elveszne vagy megsérülne.

A NovoMix 30 felkeverése

Mielőtt a patront behelyezné az inzulinadagoló készülékbe:

- A NovoMix 30 Penfill első alkalmazásakor görgesse a patront a két tenyere között tízszer - fontos, hogy a patront vízszintesen tartsa (lásd az A ábrán). Mozgassa a patront fel-le az a helyzetből b helyzetbe (lásd a B ábrán) tízszer úgy, hogy az üveggolyó a patron egyik végéből a másikba haladjon. A görgetést és a mozgatást mindaddig ismételje (lásd az A és B ábrát), amíg a folyadék egyenletesen fehér és opálos nem lesz. A felkeverés könnyebb, ha az inzulin szobahőmérsékletű. Az injekciót haladéktalanul adja be.

- Minden későbbi injekcióhoz mozgassa a patront tartalmazó inzulinbeadó készüléket fel-le az a helyzetből b helyzetbe (lásd a B ábrán) legalább tízszer mindaddig, amíg a folyadék egyenletesen fehér és opálos nem lesz. Az injekciót haladéktalanul adja be.

Ellenőrizze, hogy legalább a felkeveréshez minimálisan szükséges 12 egység inzulin rendelkezésre áll- e a patronban. Ha kevesebb, mint 12 egység maradt, használjon újat.

Hogyan kell beadni a NovoMix 30 injekciót?

- Fecskendezze az inzulint a bőr alá. Az injekciót orvosa vagy a szakápoló technikai utasításai és az inzulinadagoló készülék használati utasításában leírtak szerint alkalmazza.

- Hagyja a tűt a bőre alatt legalább 6 másodpercig. Az adagoló gombot egészen addig tartsa teljesen benyomva, amíg a tűt ki nem húzza. Ez biztosítja a helyes adagolást és megakadályozza, hogy esetleg vér jusson a tűbe, vagy az inzulin tartályába.

- Minden injekciózás után feltétlenül vegye le és dobja ki a tűt, továbbá hozzácsatlakoztatott tű nélkül tárolja a NovoMix 30 injekciót. Ellenkező esetben a folyadék kiszivároghat, ami pontatlan adagolást okozhat.

Ha az előírtnál több NovoMix 30 injekciót alkalmazott

Ha túl sok inzulint ad be, vércukorszintje túlságosan lecsökken (ezt hipoglikémiának vagy hipónak hívják). Ez akkor is előfordulhat:

- Ha túl keveset evett, vagy kihagyott egy étkezést.

- Ha a szokásosnál több testmozgást végzett.

A hipoglikémia figyelmeztető tünetei hirtelen jelentkezhetnek, és a következőkben nyilvánulhatnak meg: hideg verejtékezés, hűvös és sápadt bőr, fejfájás, szapora szívverés, émelygés, erős éhség, átmeneti látászavarok, bágyadtság, szokatlan fáradtság és gyengeség, nyugtalanság vagy remegés, szorongó érzés, zavarodottság, koncentrálási nehézség.

Ha úgy érzi, hogy hipoglikémiája kezd kialakulni: Egyen magas cukortartalmú ételt, majd mérje meg vércukorszintjét.

Ha a vércukorszintje túl alacsony: Fogyasszon szőlőcukor tablettákat vagy más magas cukortartalmú ételt (édesség, keksz, gyümölcslé), majd pihenjen.

Ilyen esetekre mindig legyen Önnél néhány szem szőlőcukor, édesség, keksz vagy gyümölcslé.

Miután a hipoglikémia tünetei elmúltak vagy a vércukorszint stabilizálódott, folytassa az inzulinkezelést.

Tájékoztassa az érintetteket arról, hogy cukorbetegsége van és hogy mi lehet ennek a következménye, beleértve azt is, hogy fennáll a kockázata annak, hogy hipoglikémia miatt elveszítheti az eszméletét. Tájékoztassa az érintetteket arról, hogy ha Ön elvesztené az eszméletét, fektessék az oldalára, és azonnal hívjanak orvosi segítséget. Ilyenkor ételt vagy italt sem szabad adni Önnek, mert megfulladhat.

Gyorsabban magához térhet az eszméletlenségből, ha glukagon hormoninjekciót kap egy olyan személytől, aki tudja, hogy hogyan kell azt alkalmazni. Ha glukagon injekciót kapott, akkor szőlőcukorra vagy cukortartalmú táplálékra van szüksége, amint magához tért. Ha nem reagál a glukagon kezelésre, akkor kórházban kell tovább kezelni. Értesítse orvosát, vagy vegye igénybe a sürgősségi betegellátást a glukagon injekció beadása után: meg kell találni a fellépő hipoglikémiás reakció okát, hogy elkerüljék annak ismételt jelentkezését.

- Ha az elhúzódó súlyos hipoglikémiát nem kezelik, (átmeneti vagy tartós) agykárosodást, és akár halált is okozhat.

- Ha eszméletvesztéssel járó hipoglikémiás reakciója van, vagy sok hipoglikémiás reakciója van, beszéljen orvosával. Lehet, hogy az inzulin mennyiségét vagy beadási idejét, illetve az étrendet vagy a testmozgás mennyiségét módosítani szükséges.

Ha elfelejtette alkalmazni a NovoMix 30 injekciót

Ha elfelejtette beadni az inzulint, vércukorszintje túl magasra emelkedik (ezt hiperglikémiának nevezik). Ez akkor is előfordulhat:

- Ha ismételten kevesebb inzulint ad be, mint amennyire szüksége lenne.

- Ha fertőzése vagy láza van.

- Ha többet eszik a megszokottnál.

- Ha a szokásosnál kevesebb testmozgást végzett.

A figyelmeztető tünetek fokozatosan jelennek meg, és a következők lehetnek: megnőtt vizeletmennyiség, szomjúságérzés, étvágytalanság, émelygés (hányinger vagy hányás), bágyadtság vagy fáradtság, kipirult száraz bőr, szájszárazság és gyümölcsszagú (acetonos) lehelet.

Ha a fent említett tünetek bármelyikét észleli, mérje meg vércukorszintjét, és ha van rá lehetősége, tesztcsíkkal nézze meg, hogy a vizeletében vannak-e ketonok, ezután azonnal kérjen orvosi segítséget. Ezek a tünetek a diabéteszes ketoacidózisnak nevezett, nagyon súlyos állapot jelei is lehetnek, mely kezelés nélkül diabéteszes kómához és végül halálhoz vezethet.

Ha idő előtt abbahagyja a NovoMix 30 alkalmazását

Ez súlyos hiperglikémiához (nagyon magas vércukorszinthez) és ketoacidózishoz (sav halmozódik fel a vérben, mert a szervezet cukor helyett zsírt bont) vezethet. Ne hagyja abba az inzulin alkalmazását anélkül, hogy ezt egy orvossal megbeszélné, aki elmondja mit szükséges tennie.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a NovoMix 30 is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások bizonyos gyakorisággal fordulhatnak elő, amik az alábbiak:

- Nagyon gyakori: 10-ből több mint egy beteget érint.

- Gyakori: 100-ból 1-10 beteget érint

- Nem gyakori: 1000-ből 1-10 beteget érint.

- Ritka: 10 000-ből 1-10 beteget érint.

- Nagyon ritka: 10 000-ből kevesebb mint egy beteget érint.

- Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg.

Nagyon gyakori mellékhatások

Alacsony vércukorszint (hipoglikémia).

Nem gyakori mellékhatások

Allergiás tünetek. Az injekció beadásának helyén (helyi allergiás) reakció előfordulhat (fájdalom, bőrpír, csalánkiütés, gyulladás, duzzanat és viszketés). Ezek a tünetek általában néhány hetes inzulin alkalmazás után elmúlnak. Amennyiben nem szűnnek meg, keresse fel orvosát.

Haladéktalanul kérjen orvosi segítséget:

- Ha az allergiás tünetek teste más részeire is átterjednek, vagy

- Ha hirtelen rosszul érzi magát: izzad, betegnek érzi magát (hány), nehézlégzése van, szívverése szapora, szédül.

Látászavarok. Amikor az inzulinkezelést először kezdi el, látászavart tapasztalhat, de a zavar általában átmeneti.

Elváltozások az injekció beadásának helyén (lipodisztrófia). Ha ugyanarra a helyre túl gyakran ad magának injekciót, akkor azon a helyen a bőr alatti zsírszövet elvékonyodhat (lipoatrófia) vagy megvastagodhat (lipohipertrófia). Az injekció beadási helyének minden injekciózáskor történő módosítása segíthet megelőzni ezeket a bőrelváltozásokat. Ha úgy látja, hogy az injekciózás helyén mélyedés keletkezik, vagy ott bőre megvastagodik, szóljon orvosának vagy szakápolójának, mert ezek a bőrreakciók súlyosabbá válhatnak, vagy megváltozhat az inzulin felszívódása, ha ilyen helyre adja be az injekciót.

Duzzadt ízületek. Amikor elkezdi az inzulinkezelést, a vízvisszatartás duzzanatot okozhat a bokája és más ízületei körül is. Ezek a tünetek általában gyorsan megszűnnek.

Diabéteszes retinopátia (cukorbetegséggel összefüggő szembetegség, ami a látás elvesztéséhez vezethet). Ha Önnek diabéteszes retinopátiája van és a vércukorszintje nagyon gyorsan javul, a retinopátia rosszabbodhat. Kérdezze meg erről orvosát.

Ritka mellékhatások

Fájdalmas neuropátia (idegkárosodás miatti fájdalom). Ha a vércukorszintje nagyon gyorsan javul, idegi eredetű fájdalmai lehetnek, amit akut fájdalmas neuropátiának neveznek és általában átmeneti jellegű.

Nagyon ritka mellékhatások

Súlyos allergiás reakció a NovoMix 30 injekcióra vagy annak egyik összetevőjére, melyet ún. szisztémás allergiás reakciónak neveznek. Lásd még a figyelmeztetést a 2. pontban Tudnivalók a NovoMix 30 alkalmazása előtt.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát, szakápolóját vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A NOVOMIX 30 INJEKCIÓT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A patron címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a NovoMix 30 injekciót. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Azt a NovoMix 30 Penfill patront, amelyet még nem használ, hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C), a hűtést biztosító részektől távol kell tárolni. Nem fagyasztható!

Azt a NovoMix 30 Penfill patront, amelyet használ, vagy tartalékként hord magával, nem kell hűtőszekrényben tárolni. A NovoMix 30 Penfill hűtőszekrényből történő kivétele után ajánlott az inzulin felkeverése, az első alkalommal történő használatnál előírt módon. Lásd a 3. pontban Hogyan kell alkalmazni a NovoMix 30 injekciót? Legfeljebb 4 héten át magával hordhatja és tarthatja szobahőmérsékleten (30 °C alatt).

A fénytől való védelem érdekében a patront, ha éppen nem használja, mindig tartsa a dobozában. A NovoMix 30 injekciót a túlzott hőtől és fénytől óvni kell.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a NovoMix 30 injekció?

- A készítmény hatóanyaga az aszpart inzulin (A NovoMix 30 30% oldható aszpart inzulin és 70% protaminnal kristályosított aszpart inzulin keveréke). 1 ml 100 E aszpart inzulint tartalmaz. Mindegyik patron 300 E aszpart inzulint tartalmaz 3 ml szuszpenziós injekcióban.

- Egyéb összetevők: glicerin, fenol, metakrezol, cink-klorid, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-klorid, protamin-szulfát, sósav, nátrium-hidroxid és injekcióhoz való víz.

Milyen a NovoMix 30 készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A NovoMix 30 fehér szuszpenzióként kerül forgalomba. A patron a felkeverés megkönnyítésére egy üveggolyót tartalmaz. Felkeverés után a folyadéknak egységesen fehérnek és egységesen opálosnak kell lennie.

5 db és 10 db 3 ml-es patront tartalmazó kiszerelések. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal