FLUOROURACIL-TEVA 50 mg/ml injekció

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A FLUOROURACIL-TEVA OLDATOS INJEKCIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Fluorouracil-Teva oldatos injekció rosszindulatú daganatok (mindenekelőtt vastagbél-végbélrák és emlőrák) kezelésére adható. Alkalmazható továbbá gyomor-, hasnyálmirigy- és primer májrák, méhnyak- és egyéb méh (uterus) carcinoma, valamint a petefészek és a húgyhólyag rosszindulatú daganatok kezelésére. A Fluorouracil-Teva oldatos injekció kezelés nem pótolja a sebészeti vagy onkológiai kezelés egyéb beavatkozásait.

A felsorolt kórképek mindegyikének jellemzője az élettani sejtszaporodás zavara - a sejtek féktelen burjánzása idézi elő a betegséget. Az említett kórképek mind ugyanannak a kórfolyamatnak a - kialakulás helyétől (sejttípustól, szervtől) függően különböző - megnyilvánulásai.

A Fluorouracil-Teva oldatos injekció megtámadja és elpusztítja a kóros sejteket - sajnos azonban az ép sejtek szaporodását is gátolja. Ez bizonyos mellékhatásokat okozhat (ezeket a később részletezzük). Ennek megfelelően, alkalmazása előtt minden kezelőorvosával közösen gondosan mérlegelniük kell a kezelés várható előnyeit és lehetséges veszélyeit.

2. TUDNIVALÓK A FLUOROURACIL-TEVA OLDATOS INJEKCIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT

Nem alkalmazható a készítmény:

Fluorouracillal szembeni túlérzékenység. Terhesség, szoptatás. Daganatos beszűrődés, citosztatikumok vagy besugárzás okozta csontvelő-elégtelenség. Alultápláltság, aktív fertőzés esetén, lázzal vagy hőemelkedéssel járó betegségben. A közelmúltban bárányhimlős vagy övsömörben (herpes zosterben) szenvedő beteggel érintkezett.

GYÓGYSZERINFÓK

Egyedi orvosi elbírálás alapján:

Ha a következő kérdések bármelyikére IGEN a válasz, Ön csak a kezelés előnyének és kockázatának gondos mérlegelése alapján kaphat Fluorouracil-Teva oldatos injekciót, ezért a kezelés elkezdése ELŐTT beszélje meg kezelőorvosával.

- Érzékeny, ill. allergiás-e Ön a Fluorouracil-Teva oldatos injekció bármely összetevőjére?

- Szed-e csontvelőt károsító (myeloszupresszív) hatású gyógyszert?

- Kap-e élő vírust tartalmazó injekciót?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás

Terhesség és szoptatás ideje alatt a Fluorouracil-Teva oldatos injekció nem adható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ez a gyógyszer hányingert és hányást idézhet elő - ezek a panaszok hátrányosan befolyásolhatják a gépjárművezetéshez, ill. gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A FLUOROURACIL-TEVA OLDATOS INJEKCIÓT?

A fluorouracilt egyedüli kezelésként (monoterápiaként) vagy más citosztatikumokkal kombinálva kell alkalmazni. Adagolása a választott kemoterápiás protokoll természetétől, az egyidejűleg adott többi citosztatikum jellemzőitől, sugárkezelés egyidejű alkalmazásától, valamint a gyógyszerbeviteli módtól is függ.

A fluorouracil intravénás injekcióban vagy infúzióban egyaránt adható. Injekciós alkalmazás után rendszerint toxikusabbnak bizonyul, mint ha infúzióban adják.

HALADÉKTALANUL figyelmeztesse az orvost vagy a nővért, ha a Fluorouracil-Teva oldatos injekció alkalmazása közben fájdalmat, duzzanatot, vagy melegséget érez az injekció beadásának helyén.

Ha az injekció beadása közben kipirul az arca, úgyszintén azonnal forduljon orvosához vagy a nővérhez - ez a jelenség olykor arra figyelmeztet, hogy túlságosan gyors ütemben adják be az oldatot.

A Fluorouracil-Teva oldatos injekciót kizárólag orvos vagy nővér alkalmazhatja, soha ne kísérelje meg saját magának beadni az injekciót.

Adagolás:

- A Fluorouracil-Teva oldatos injekció adagját életkora, testmagassága, testtömege, és általános egészségi állapota alapján határozzák meg.

- Előfordulhat, hogy a megfigyelt terápiás hatás függvényében módosítják a gyógyszeradagolás rendjét.

- A Fluorouracil-Teva oldatos injekció önmagában és más gyógyszerekkel együtt is alkalmazható.

- A kezelés ideje alatt gondosan - többek között rendszeres időközönként ismételt vérvizsgálatokkal ellenőrzik állapotának változásait.

- A Fluorouracil-Teva kezelés mellékhatásainak megelőzése vagy elhárítása érdekében további gyógyszerek alkalmazása is szükségessé válhat.

Ha bármilyen kérdést kíván feltenni a kezelés menetével kapcsolatban, forduljon orvosához, a gyógyszerészhez, vagy a nővérhez.

Ha az előírtnál több injekciót kapott:

Ha túl nagy adag Fluorouracil-Teva oldatos injekciót kapott, hamarabb jelentkezhetnek a szer mellékhatásai.

Ha nem kapta meg az előírt adagot:

Mielőbb meg kell kapnia a kimaradt adagot, máskülönben kiújulhatnak vagy súlyosbodhatnak a kezelés előtt észlelt panaszai.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Fluorouracil-Teva oldatos injekció is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A várható mellékhatásokról kezelőorvosától kaphat felvilágosítást, sőt orvosa a kezelés várható előnyeiről és lehetséges veszélyeiről is tájékoztathatja.

A mellékhatások egy része további gyógyszerek adásával, ill. más módokon enyhíthető, ill. elhárítható.

Bár nem törvényszerű, hogy a következőkben felsorolt mellékhatásokat mind elszenvedje, a ténylegesen előforduló reakciók orvosi kezelést tehetnek szükségessé.

HALADÉKTALANUL figyelmeztesse orvosát, ha a következők bármelyikét észleli:

- fájdalom, duzzanat, vagy meleg-érzés az injekció beadásának helyén

- allergiás reakció (a bőr hirtelen kivörösödése, szapora szívverés, légzészavarok, szédülés)

- láz

- émelygés-hányás

- gyomor-/tápcsatorna-fertőzések (a kezelés ideje alatt szervezete fogékonyabbá válik a fertőzésekre)

- hajhullás

- fáradtság-érzés, elesettség, izomgyengeség, fejfájás

- a szívműködés bizonyos rendellenességei (pl. rendszertelen szívverés)

- a veseműködés bizonyos rendellenességei (pl. a vizelési szokások megváltozása)

- a májműködés rendellenességei (pl. a bőr és a szemgolyó sárgás elszíneződése)

- kötőhártya-irritáció, látászavar

- orrvérzés, fogínyvérzés, körömelváltozás

- bőrszárazság, kéz-láb-bizsergés, viszkető bőrkiütések

A Fluorouracil-Teva oldatos injekció és a hasonló daganatellenes szerek gyakori mellékhatása a hajhullás. Ez azonban csak átmeneti jelenség; a kezelés befejezése után ismét kinő a haja.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát.

5. HOGYAN KELL A FLUOROURACIL-TEVA OLDATOS INJEKCIÓT TÁROLNI?

Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Fluorouracil-Teva 50 mg/ml oldatos injekció

- A készítmény hatóanyaga: 50 mg fluorouracil milliliterenként,

250 mg (5 ml-es), 500 mg (10 ml-es) és 1000 mg (20 ml-es) fluorouracil injekciós üvegenként.

- Egyéb összetevők: nátrium-hidroxid, sósav, injekcióhoz való víz

Milyen a készítmény külleme és csomagolása?

Küllem: injekciós oldat: tiszta, színtelen vagy halványsárga színű, idegen részecskéktől mentes steril oldat.

Csomagolás:

5 ml-es:

5 ml (250 mg fluorouracil) oldat gumidugóval és rollnizott aluminium kupakkal lezárt sárgás-zöld színű műanyag védőlappal ellátott, színtelen injekciós üvegbe töltve.

1 x 5 ml, 10 x 5 ml vagy 5 x 5 ml van egy dobozban

10 ml-es:

10 ml (500 mg fluorouracil) oldat gumidugóval és rollnizott aluminium kupakkal lezárt világos kék színű műanyag védőlappal ellátott, színtelen injekciós üvegbe töltve.

1 x 10 ml, 10 x 10 ml vagy 5 x 10 ml van egy dobozban

20 ml-es:

20 ml (1000 mg fluorouracil) oldat gumidugóval és rollnizott aluminium kupakkal lezárt sárgás-zöld színű műanyag védőlappal ellátott, színtelen injekciós üvegbe töltve.

1 x 20 ml vagy 10 x 20 ml van egy dobozban.

További gyógyszerek fluorouracil hatóanyaggal