VERRUMAL külsőleges oldat (13 ml) adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer a Verrumal és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Verrumal a szemölcsök kezelésére szolgáló készítmény.

A Verrumal közönséges szemölcsök, a talpon keletkező (talpszemölcsök), illetve a karokon és lábakon jelentkező fiatalkori lapos szemölcsök eltávolítására alkalmazható.

2. Tudnivalók a Verrumal alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Verrumal‑t

 • ha allergiás a fluorouracilra, szalicilsavra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
 • szoptatás alatt.
 • terhesség alatt, illetve ha a terhesség nem zárható ki teljes bizonyossággal.
 • csecsemőknél.
 • veseműködés‑zavarban szenvedő betegeknél.
 • ha bárányhimlő vagy herpesz (herpesz zoszter) elleni kezelést kap. Tilos a Verrumal‑t használnia, ha jelenleg vagy az elmúlt négy héten belül herpesze (herpesz zoszter) kezelésére brivudint, szorivudint vagy hasonló, ebbe a vegyületcsoportba tartozó hatóanyagú gyógyszert kap, illetve kapott. A fluorouracil hatóanyagot brivudinnel, szorivudinnel vagy származékaival együtt alkalmazva jelentősen fokozódhat a Verrumal mellékhatásainak intenzitása.

Fluorouracil‑kezelést legkorábban négy héttel a brivudinnel vagy szorivudinnel végzett herpesz zoszter elleni kezelés után lehet elkezdeni. Ha Önt jelenleg vagy nemrégiben herpesz zoszter fertőzéssel kezelték, kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy milyen gyógyszereket kap vagy kapott.

 • nagy bőrfelületen. A kezelhető teljes bőrfelület nem haladhatja meg a 25 cm2-t.
 • szembe, nyálkahártyák területén.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Verrumalalkalmazásaelőtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Almirall Hermal

Hatóanyag: fluorouracil
salicylic acid

Normatív TB támogatás: nem támogatott

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Verrumal Megnézem a teljes betegtájékoztatót
 • ha tudja, hogy Önnél egyáltalán nincs dihidropirimidin-dehidrogenáz (DPD) enzimaktivitás (teljes DPD-hiányban szenved). Fontos, hogy ne alkalmazzon több Verrumal oldatot, mint a betegtájékoztató 3. pontjában került feltüntetésre.
 • ha epilepsziás rohamok elleni fenitoint szed. A Verrumal és a fenitoin egyidejű alkalmazása a vér magasabb fenitoinszintjéhez vezethet. Ezért rendszeresen ellenőrizni kell a vér fenitoin szintjének esetleges emelkedését.
 • ha érzékelési zavarokban (pl. cukorbetegség miatt kialakuló érzékelési zavarban) szenved. Ebben az esetben szigorú orvosi felügyelet szükséges.
 • ha a szemölcsök vékony felhámmal rendelkező bőrfelületen alakulnak ki; a Verrumalt kevesebb alkalommal kell használni és a kezelés menetét gyakrabban kell az orvosnak ellenőrizni, mivel a Verrumal‑ban lévő szalicilsav igen erős felpuhító hatásának következtében hegképződés indulhat el a keratinrétegben.

A Verrumal alkalmazása során ügyelni kell arra, hogy a készítmény ne kerüljön textíliára vagy akril anyagokra (pl. akril kádra). Az oldat eltávolíthatatlan foltokat hagyhat ezeken az anyagokon.

Egyéb gyógyszerek és Verrumal

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett vagy alkalmazott, valamint szedni vagy alkalmazni tervezettegyéb gyógyszereiről. Ez különösen fontos, hiszen több gyógyszer egyidejű alkalmazásakor az egyes készítmények hatása felerősödhet vagy meggyengülhet.

Fokozott körültekintést igényel, ha bizonyos vírusellenes hatóanyag tartalmú gyógyszereket (brivudin, szorivudin, illetve származékaik) vagy epilepszia elleni készítményt (fenitoin) szed. A szalicilsav lehetséges felszívódása miatt fennáll a metotrexáttal (daganatellenes szer) és szulfonilurea típusú (cukorbetegség kezelésére szolgáló) hatóanyagokkal létrejövő kölcsönhatás lehetősége.

Terhesség és szoptatás

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek fluorouracil;salicylic acid hatóanyaggal

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség