EGOLANZA

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: olanzapine

Kiszerelések és további adatok:

kattintson >>

Vényköteles: nincs adat

1. Milyen típusú gyógyszer az Egolanza filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Egolanza filmtabletta olanzapin hatóanyagot tartalmaz. Az Egolanza az ún. antipszichotikumok csoportjához tartozik és a következő állapotok kezelésére használatos:
Skizofrénia, melynek tünetei közé tartozik olyan dolgok hallása, látása, vagy érzékelése, melyek nem valódiak, tévhitek, szokatlan gyanakvás és zárkózottá válás. Az ebben a betegségben szenvedő betegek lehetnek nyomott hangulatúak, feszültek vagy nyugtalanok.
Közepes fokú, illetve súlyos mániás epizód kezelésére is alkalmazható, melynek tünetei: izgatottság vagy szélsőséges jókedv.
 
Kimutatták, hogy az Egolanza megelőzi a fenti tünetek visszatérését azoknál a bipoláris zavarban szenvedő betegeknél, akik a mániás epizód során reagáltak az olanzapin kezelésre.

2. Tudnivalók az Egolanza filmtabletta szedése előtt

Ne szedje az Egolanza filmtablettát
 • ha allergiás az olanzapinra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőire. Az allergiás reakció tünete lehet bőrkiütés, viszketés, arc- vagy ajakduzzadás és légzési nehézség. Értesítse kezelőorvosát, ha ilyet tapasztalt.
 • ha Önnél korábban szemészeti problémákat, pl. a zöldhályog bizonyos formáit (emelkedett szemnyomást) állapították meg.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Egolanza filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Az Egolanza használata demenciában (szellemi hanyatlásban) szenvedő idős betegek esetében nem ajánlott, mert súlyos mellékhatásokhoz vezethet.
Az ilyen típusú gyógyszerek elsősorban az arc vagy a nyelv izmainak szokatlan mozgását okozhatják. Ha az Egolanza kezelés elkezdését követően ilyet észlel, értesítse kezelőorvosát.
Az ilyen készítmények nagyon ritkán lázat, szaporább légzést, verejtékezést, izommerevséget és aluszékonyságot vagy álmosságot okozhatnak. Ha ezeket a tüneteket észleli, azonnal forduljon orvosához.
Egolanza-t alkalmazó betegeknél tapasztaltak testtömeg-gyarapodást. Önnek és kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön testtömegét. Szükség esetén fontolja meg, hogy dietetikushoz fordul vagy diétát tart.
Egolanza-t alkalmazó betegeknél tapasztaltak magas vércukorszintet és magas vérzsírszinteket (triglicerid és koleszterin). Kezelőorvosának ellenőriznie kell az Ön vércukorszintjét és bizonyos vérzsírjainak szintjét az Egolanza alkalmazásának elkezdése előtt és a kezelés során rendszeresen.
Ha Ön vagy valamelyik családtagja előzményében vérrögképződés szerepel, mert az ilyen gyógyszerek alkalmazása összefüggésbe hozható vérrögképződéssel.
 
Amennyiben az alábbi betegségek valamelyikében szenved, értesítse kezelőorvosát, mihelyt lehetséges:
 • Agyi érkatasztrófa (szélütés) vagy átmeneti agyi keringési zavar (agyi keringési zavar átmeneti tünetei).
 • Parkinson-kór
 • prosztata panaszok
 • a bélmozgások leállása (paralitikus ileusz)
 • máj- vagy vesebetegség
 • vérkép rendellenességek
 • szívbetegség
 • cukorbetegség
 • görcsrohamok
 • Ha tudja, hogy egy elhúzódó súlyos hasmenés és hányás vagy vízhajtók használata következtében sóhiány alakulhat ki Önnél 
Ha Ön szellemi hanyatlásban (demenciában) szenved, Ön vagy gondviselője/rokona közölje kezelőorvosával, ha korábban volt már szélütése vagy átmeneti agyi keringési zavara.
 
Ha Ön 65 évesnél idősebb, kezelőorvosa elővigyázatosságból figyelemmel kísérheti vérnyomását.
 
Gyermekek és serdülők
Az Egolanza alkalmazása nem javasolt 18 éves kor alatti betegeknél.
 
Egyéb gyógyszerek és az Egolanza filmtabletta
Az Egolanza kezelés ideje alatt egyéb gyógyszert csak akkor szedjen, ha kezelőorvosa azt mondja, hogy szedheti őket. Álmos lehet, ha az Egolanzát depresszió elleni gyógyszerekkel, illetve szorongásoldókkal vagy altatókkal együtt alkalmazza.
 
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen tudassa kezelőorvosával, ha az alábbiakat szedi:
•Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek
•karbamazepint (epilepszia elleni készítmény és hangulatstabilizáló) fluvoxamint (depresszió elleni készítmény) vagy ciprofloxacint (antibiotikum) szed - szükség lehet az Egolanza adagjának megváltoztatására
 
Az Egolanza filmtabletta egyidejű bevétele alkohollal
Egolanza kezelés ideje alatt ne igyon alkoholt, mert az Egolanza és az alkohol együttesen álmosságot okozhat.
 
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével. 
Terhesség ideje alatt nem szedheti ezt a gyógyszert, hacsak kezelőorvosával nem beszélte meg. Szoptatás ideje alatt nem szedheti ezt a gyógyszert, mivel kis mennyiségű Egolanza átkerülhet az anyatejbe.
Ha az anya a terhesség utolsó trimeszterében (a terhesség utolsó három hónapjában) alkalmazta az Egolanzát, az újszülöttben a következő tünetek fordulhatnak elő: remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, nyugtalanság, légzési problémák, táplálkozási nehézség. Ha gyermekén a fenti tünetek bármelyikét észleli, keresse fel gyermekorvosát. 
 
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Egolanza szedésekor felléphet álmosság. Ha álmosságot észlel, ne vezessen autót és ne kezeljen veszélyes gépeket. Értesítse kezelőorvosát.
 
Az Egolanza filmtabletta tejcukrot (laktózt) tartalmaz 
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni az Egolanza filmtablettát?

A gyógyszert mindig az kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
 
Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy hány Egolanza filmtablettát szedjen, és mennyi ideig folytassa a kezelést. Az Egolanza adagja 5-20 mg naponta. Beszéljen kezelőorvosával, ha a tünetei visszatérnek, de ne hagyja abba az Egolanza szedését, hacsak ezt orvosa nem tanácsolja.
 
Naponta egyszer, kezelőorvosa útmutatása szerint vegye be az Egolanza filmtablettát. Próbálja meg mindig ugyanabban a napszakban bevenni a filmtablettáit. Étkezés nem befolyásolja a gyógyszer bevételt. Az Egolanza filmtabletta szájon keresztül alkalmazandó. Az Egolanza filmtablettát kevés vízzel, egészben nyelje le.
Az 5 mg-os filmtabletta egyenlő adagokra osztható.
 
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Az Egolanza alkalmazása nem javasolt 18 éves kor alatti betegeknél.
 
Ha az előírtnál több Egolanza filmtablettát vett be
Azok a betegek, akik az előírtnál több Egolanzát vettek be, a következő tüneteket tapasztalták: szapora szívverés, izgatottság/agresszió, beszédzavar, szokatlan mozgások (különösen az arcon vagy a nyelvben) és tudatzavar. Egyéb tünetek lehetnek: heveny zavartság, görcsrohamok (epilepszia), kóma, valamint a következő tünetek kombinációja: láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság, lassúbb szívverés, félrenyelés, magas, ill. alacsony vérnyomás, szívritmuszavar. Rögtön értesítse kezelőorvosát vagy a kórházat, ha az alábbi tüneteket tapasztalja. Mutassa meg az orvosnak gyógyszere dobozát.
 
Ha elfelejtette bevenni az Egolanza filmtablettát
Vegye be a következő tablettát, mihelyt eszébe jut. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
 
Ha idő előtt abbahagyja az Egolanza filmtabletta szedését 
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, ha már jobban érzi magát. Fontos, hogy mindaddig folytassa az Egolanza szedését, amíg azt orvosa javasolja.
 
Ha hirtelen abbahagyja az Egolanza szedését, előfordulhat verejtékezés, álmatlanság, remegés, nyugtalanság vagy hányinger és hányás. Kezelőorvosa javasolhatja az adagok fokozatos csökkentését a kezelés befejezése előtt.
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakat tapasztalja:
szokatlan mozgások (gyakori mellékhatás, 10-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet), különösen az arcon és a nyelv izmainál;
vérrögök a vénákban (nem gyakori mellékhatás, 100-ból legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet), különösen az alsó végtagokban (a tünetek közé tartozik az alsó végtag duzzanata, fájdalma és pirossága), melyek a vérereken át eljuthatnak a tüdőbe, mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetek közül bármelyiket észleli, azonnal forduljon orvoshoz;
láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság ill. álmosság együttes jelentkezése (ennek a mellékhatásnak a gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
 
Nagyon gyakori mellékhatások: (10 betegből legalább 1 beteget érinthetnek)
Testtömeg-gyarapodás
Álmosság
A prolaktin (tejtermelést serkentő hormon) szintek emelkedése a vérben
A kezelés korai szakaszában előfordulhat szédülés vagy ájulás (lassú szívveréssel), különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor. Ez többnyire magától elmúlik, amennyiben nem, értesítse kezelőorvosát.
 
Gyakori mellékhatások: (100 betegből 1-10 beteget érinthetnek)
Bizonyos vérsejtek és keringő zsírok szintjének változásai
A májenzimszintek átmeneti emelkedése a kezelés korai szakaszában
A cukorszint növekedése a vérben és a vizeletben
A húgysav- és a kreatin-foszfokinázszint emelkedése a vérben
Az éhségérzés fokozódása
Szédülés
Nyugtalanság
Remegés
Székrekedés
Szájszárazság
Kiütés
Erőtlenség
Nagyfokú fáradtság
Víz-visszatartás, mely a kezek, bokák vagy a lábfejek duzzanatához vezet
Láz
Izületi fájdalom
Szexuális zavarok, mint például a nemi vágy csökkenése férfiaknál és nőknél vagy merevedési zavar férfiaknál
 
Nem gyakori mellékhatások: (1000 betegből 1-10 beteget érinthetnek)
Túlérzékenységi reakció (pl. ajak- és torokduzzanat, viszketés, kiütés)
Cukorbetegség vagy annak súlyosbodása, ami esetenként ketoacidózissal (ketontestek a vérben és a vizeletben) vagy kómával járt
Görcsrohamok, általában a kórelőzményben is szereplő görcsrohamokkal (epilepsziával)
Izommerevség vagy görcsök (beleértve a szemmozgásokét is)
Nyugtalan láb szindróma
Beszédzavarok
Lassú szívverés
Fényérzékenység
Orrvérzés
Hasi feszülés
Emlékezetvesztés vagy feledékenység
Vizelet inkontinencia (vizeletvisszatartási képtelenség) 
Vizelési képtelenség
Hajhullás
A menstruációs ciklus hiánya vagy rövidülése
Az emlőkkel kapcsolatos eltérés férfiaknál és nőknél, mint például a kóros tejelválasztás vagy kóros emlő megnagyobbodás
 
Ritka mellékhatások: (10 000 betegből 1-10 beteget érinthetnek)
A normál testhőmérséklet csökkenése
Szívritmuszavar
Tisztázatlan eredetű, hirtelen halál
Hasnyálmirigy-gyulladás, mely súlyos hasi fájdalmat, lázat és hányingert okoz
Májbetegség a bőr és a szemfehérje sárgaságának formájában
Izombetegség, tisztázatlan fájdalmak formájában
Tartós és/vagy fájdalmas merevedés
 
Demenciában szenvedő idős betegeknél (65 éves kor felett) Egolanza szedésekor felléphet agyi érkatasztrófa, tüdőgyulladás, vizelettartási nehézség, elesés, nagyfokú fáradtság, látási érzékcsalódások, testhőmérséklet emelkedés, bőrpír és járászavar. Néhány halálos kimenetű esetet is jelentettek ebben a betegcsoportban.
 
Az Egolanza kezelés ronthatja a Parkinson-kór tüneteit.
 
A nagyon ritka mellékhatások közé tartoznak a súlyos allergiás reakciók, mint például az eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakció (DRESS-szindróma). A DRESS influenza-szerű tünetekkel és az arcon megjelenő kiütéssel kezdődik, ami aztán tovább terjed, majd magas láz és nyirokcsomó-megnagyobbodás lép fel, valamint a vérvizsgálatok során kimutatható a májenzimek és a fehérvérsejt egyik típusának emelkedett szintje (eozinofília).
 
Mellékhatások bejelentése
 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Egolanza filmtablettát tárolni?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Egolanza filmtabletta?
 
A készítmény hatóanyaga az olanzapin. Minden Egolanza tabletta 5 mg, 7,5 mg, 10 mg, 15 mg vagy 20 mg olanzapint tartalmaz hatóanyagként. A pontos mennyiség az Egolanza tabletta dobozán látható.
 
Egyéb összetevők:
Egolanza 5 mg filmtabletta
Tabletta mag: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (40,98 mg), hidroxipropilcellulóz, kroszpovidon, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: hipromellóz, Kinolinsárga (E 104), Opadry-Y-1-7000 White (hipromellóz, titán-dioxid (E 171), makrogol 400)
 
Egolanza 7.5 mg filmtabletta
Tabletta mag: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (61,47 mg), hidroxipropilcellulóz, kroszpovidon, magnézium-sztearát
Filmbevonat: hipromellóz, Kinolinsárga (E 104), Opadry-Y-1-7000 White (hipromellóz, titán-dioxid (E 171), makrogol 400)
 
10 mg filmtabletta
Tabletta mag: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (81,97 mg), hidroxipropilcellulóz, kroszpovidon, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: hipromellóz, Kinolinsárga (E 104), Opadry-Y-1-7000 White (hipromellóz, titán-dioxid (E 171), makrogol 400)
 
15 mg filmtabletta
Tabletta mag: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (122,95 mg), hidroxipropilcellulóz, kroszpovidon, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: hipromellóz, Kinolinsárga (E 104), Opadry-Y-1-7000 White (hipromellóz, titán-dioxid (E 171), makrogol 400)
 
20 mg filmtabletta
Tabletta mag: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (163,94 mg), hidroxipropilcellulóz, kroszpovidon, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: hipromellóz, Kinolinsárga (E 104), Opadry-Y-1-7000 White (hipromellóz, titán-dioxid (E 171), makrogol 400).
 
Milyen az Egolanza filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
 
Küllem:
Egolanza 5 mg filmtabletta
Sárga, hosszúkás, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalon bemetszéssel, másik oldalon stilizált E 402 jelzéssel ellátva.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
 
Egolanza 7.5 mg filmtabletta
Sárga, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalon stilizált E 403 jelzéssel ellátva.
 
Egolanza 10 mg filmtabletta
Sárga, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalon stilizált E 404 jelzéssel ellátva.
 
Egolanza 15 mg filmtabletta
Sárga, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalon stilizált E 405 jelzéssel ellátva.
 
Egolanza 20 mg filmtabletta
Sárga, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalon stilizált E 406 jelzéssel ellátva.
 
Csomagolás:
Egolanza 5 mg filmtabletta
28, 42, 49 vagy 56 tabletta dobozban, OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásba csomagolva.
 
Egolanza 7.5 mg filmtabletta
28, 42, 49 vagy 56 tabletta dobozban, OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásba csomagolva.
 
Egolanza 10 mg filmtabletta
28, 42, 49 vagy 56 tabletta dobozban, OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásba csomagolva.
 
Egolanza 15 mg filmtabletta
28, 42, 49 vagy 56 tabletta dobozban, OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásba csomagolva.
 
Egolanza 20 mg filmtabletta
28, 42, 49 vagy 56 tabletta dobozban, OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásba csomagolva.
 
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Egis Gyógyszergyár Zrt. 
 
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2017.június.

Címkék: EGOLANZA,

További gyógyszerek olanzapine hatóanyaggal