DULCOLAX 5 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DULCOLAX 5 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ BEVONT TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Dulcolax bevont tabletta hatóanyaga a biszakodil, egy helyileg ható hashajtó szer, mely fokozza a bélmozgást (perisztaltikát) és elősegíti a víz visszaszívását és az ásványi sók (elektrolitok) felhalmozódását a bélben, ezáltal lágyítja a székletet. A vastagbélben alakul át a hatóanyag aktív formájává és a vastagbél nyálkahártyájának stimulálása révén fokozza annak perisztaltikáját, hashajtó hatását 6-12 óra múlva fejti ki.

A Dulcolax 10 mg végbélkúp székrekedés rövidtávú kezelésére, illetve diagnosztikai vizsgálatok vagy műtétek előtt a belek kiürítésére szolgál. Ez utóbbi esetben a Dulcolax orvosi ellenőrzés mellett adható.

2. TUDNIVALÓK A DULCOLAX 5 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ BEVONT TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne alkalmazza a Dulcolax 5 mg gyomornedv-ellenálló bevont tablettát

- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy a készítmény egyéb összetevőjére;

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag:
bisacodyl

Vényköteles: nem

Kiszerelések és további adatok:

(30x buborékcsomagolásban)

- ha bélelzáródása van, vagyis a bélcsatorna nem képes a táplálékot és a salakanyagokat továbbítani;

- heveny hasi tünetek, pl. vakbélgyulladás esetén;

- gyomor- és bélrendszeri gyulladás esetén;

- émelygéssel és hányással kísért, tisztázatlan eredetű hasi fájdalom esetén (mely súlyosabb betegség jele lehet);

- súlyos folyadékveszteség, az ionegyensúly felborulása esetén (pl. hányással vagy tartós, magas lázzal járó állapotokban);

- ha egy ritka örökletes betegségben szenved;

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

- 2 év alatti gyermekeknél.

A Dulcolax bevont tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Különösen ügyeljen a Dulcolax bevont tabletta alkalmazásakor az alábbiakra!

Mint minden hashajtót, a Dulcolax bevont tablettát sem szabad szedni folyamatosan, ill. hosszú időn keresztül. Egy hétnél tovább tartó panaszok esetén orvoshoz kell fordulni, és a székrekedés okát ki kell vizsgálni. A hashajtók tartós, vagy túlzott alkalmazása a székrekedés rosszabbodását, illetve a folyadék- és sóháztartás zavarát okozhatják. A túlzott alkalmazás folyadék-, só- (elektrolit-) és különösen káliumvesztéshez vezethet, ami fáradtságérzést és izomgyengeséget okozhat.

A hashajtás elősegítheti a kiszáradást. Ennek szomjúságérzés és csökkent vizeletmennyiség lehetnek a tünetei. Azoknál a betegeknél, akiknél a kiszáradás különösen veszélyes lehet (pl. veseelégtelenség esetén, idős korban) és az említett tüneteket észlelik, a Dulcolax bevont tabletta szedését abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

A betegek véres székletet észlelhetnek, ami általában enyhe és magától megszűnik.

Idült székrekedés esetén orvoshoz kell fordulni.

Dulcolax bevont tablettát szedő betegeknél előfordult szédülés és/vagy szinkope (az agyi vérellátás múló elégtelensége miatti átmeneti eszméletvesztés). Ezeket a rosszulléteket azonban nem feltétlenül a Dulcolax bevont tabletta idézte elő, inkább valószínű, hogy a székletürítést elősegítő hasprés okozta.

Gyermekek csak orvosi ellenőrzés mellett szedhetik a Dulcolax 5 mg gyomornedv-ellenálló bevont tablettát.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Vizelethajtókkal és gyulladáscsökkentő kortikoszteroidokkal történő egyidejű alkalmazása a folyadék- és a sóháztartás (az elektrolit egyensúly) zavarát okozhatja (pl. káliumion-hiányt). Ez különösen bizonyos szívre ható gyógyszerek, az ún. szívglikozidok szedése esetén fontos, mivel az elektrolit- és ezen belül a káliumszint csökkenése miatt a szívglikozid gyógyszerek (pl. digoxin) hatása nem kívánatos mértékben fokozódik.

A bevont tabletta speciális bevonatot tartalmaz, ezért nem szabad együtt szedni gyomorsavcsökkentő gyógyszerkészítményekkel, pl. antacidumokkal vagy protonpumpa-gátló szerekkel.

A Dulcolax bevont tabletta bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A bevont tabletta speciális bevonatot tartalmaz, ezért tejjel nem szabad bevenni.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő klinikai vizsgálati adat. Hosszú távú tapasztalatok azt mutatták, hogy nincs nem kívánt vagy károsító hatásra utaló adat terhesség során.

Mint minden gyógyszer, a Dulcolax bevont tabletta is csak orvosi tanácsra alkalmazható terhesség idején. Ha várandós, azonnal közölje orvosával!

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a hatóanyag nem kerül át az anyatejbe, ezért a Dulcolax bevont tabletta szoptatás idején alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítmény gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatását nem vizsgálták.

Mindazonáltal hasi görcs miatt szédülést és/vagy ájulásérzést tapasztalhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, vagy hasi görcs jelentkezik, kerülje a potenciálisan veszélyes feladatok végzését, mint pl. gépjárművezetés, vagy gépek kezelése.

Fontos információk a Dulcolax 5 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta egyes összetevőiről

1 bevont tabletta 34,9 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz, a felnőttek és 10 évesnél idősebb gyermekek által naponta bevehető maximális adag pedig 69,8 mg-ot. A röntgenes vizsgálatokhoz felnőttek és 10 évnél idősebb gyermekek által naponta bevehető mennyiség 139,6 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz.

1 bevont tabletta 23,4 mg szacharózt tartalmaz, a felnőttek és 10 évesnél idősebb gyermekek által naponta bevehető maximális adag pedig 46,8 mg-ot. A röntgenes vizsgálatokhoz felnőttek és 10 évnél idősebb gyermekek által naponta bevehető mennyiség 93,6 mg szacharózt tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A DULCOLAX 5 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ BEVONT TABLETTÁT?

Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:

Székrekedés rövidtávú kezelésére:

Felnőtteknek és 10 éven felüli gyermekeknek: 1-2 bevont tabletta este.

Gyermekeknek 2 és 10 év között: este 1 bevont tabletta.

10 évnél fiatalabb gyermekeket krónikus vagy tartósan fennálló székrekedés esetén csak orvosi felügyelet mellett szabad kezelni.

A biszakodil 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem adható.

Diagnosztikai vizsgálatok előkészítésére és műtét előtt:

Ha a készítményt diagnosztikai vizsgálat előkészítésére, vagy műtét előtt vagy után, a székletürítés könnyítésére alkalmazzák, csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható.

A belek teljes kiürítése céljából a felnőttek és 10 évnél idősebb gyermekek javasolt adagja 2 bevont tabletta megelőző reggel, majd 2 bevont tabletta megelőző este, majd 1 gyors hatású hashajtó (pl. egy végbélkúp) a következő reggel a vizsgálat, vagy műtét előtt.

4-10 éves gyermekek esetében 1 bevont tabletta este, majd egy gyors hatású, gyermekeknek adható hashajtó készítmény (pl. kúp) a vizsgálat, műtét reggelén.

A bevont tablettákat egészben, szétrágás nélkül, elegendő mennyiségű folyadékkal este, étkezés után kell bevenni, ami másnap reggelre eredményez székletürítést.

A bevont tablettát speciális bevonata miatt gyomorsavlekötő szerekkel (pl. szódabikarbóna) és tejjel egyidejűleg nem szabad bevenni.

Ha az előírtnál több Dulcolax bevont tablettát vett be

Nagyon fontos az orvos vagy a mellékelt betegtájékoztató által előírt adagolás betartása. Ha Ön véletlenül több bevont tablettát vett be, haladéktalanul kérdezze meg orvosától, mi a teendő vagy forduljon a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához.

A túladagolás tünetei

Nagy adagok bevétele után hasmenés jelentkezhet (híg, vizes széklet), hasi görcsök, a számottevő folyadék-, kálium- és elektrolitvesztés következtében pedig fáradékonyság és izomgyengeség jelentkezhet.

A Dulcolax bevont tabletta tartós túladagolása - más hashajtókhoz hasonlóan - idült hasmenést, hasi fájdalmat, alacsony káliumszintet, másodlagos aldoszteron-túltermelést a mellékvesékben és vesekőképződést okozhat, károsíthatja a vesét, felborítja a folyadék- és anyagcsere-egyensúlyt.

Ha elfelejtette bevenni a Dulcolax bevont tablettát

Másnap nem számíthat hatásra. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott bevont tabletta pótlására!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek, a Dulcolax 5 mg gyomornedv-ellenálló bevont tablettának is lehetnek mellékhatásai, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatásokat a következő gyakoriságok alapján értékelik:

Nagyon gyakori: 10 beteg közül több mint 1 kezelt betegnél jelentkezik

Gyakori: 100 beteg közül 1-10 kezelt betegnél jelentkezik

Nem gyakori: 1 000 beteg közül 1-10 kezelt betegnél jelentkezik

Ritka: 10 000 beteg közül 1-10 kezelt betegnél jelentkezik

Nagyon ritka: 10 000 beteg közül kevesebb, mint 1 kezelt betegnél jelentkezik

Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság

A Dulcolax esetén leggyakrabban jelentett mellékhatás a hasi fájdalom és hasmenés voltak.

A Dulcolax bevont tabletta esetén a következő mellékhatások jelentkezhetnek:

Gyakori mellékhatások: hasi görcsök és hasi fájdalom, émelygés, hasmenés.

Nem gyakori mellékhatások: szédülés, véres széklet, hányás, kellemetlen hasi panaszok (ún. hasi diszkomfort), végbéltáji kellemetlen érzés.

Ritka mellékhatások: anafilaxiás (súlyos allergiás) reakciók, a bőr alatti szövetek nagy kiterjedésű duzzanatával járó allergiás reakció (angioödéma), amely érintheti az arcot és a garatot is (az érintett testtájtól függően veszélyes is lehet, pl. légzési nehézséget okozhat), túlérzékenységi reakció, kiszáradás, szinkope (az agyi vérellátás múló elégtelensége miatti átmeneti eszméletvesztés), bélgyulladás.

A hasmenés folyadék-, só- (elektrolit-) és különösen káliumvesztéshez vezethet, ami fáradtságérzést és izomgyengeséget okozhat.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet is észlel, kérjük, értesítse orvosát, vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A DULCOLAX 5 MG GYOMORNEDV-ELLENÁLLÓ BEVONT TABLETTÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Dulcolax 5 mg bevont tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Dulcolax 5 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta?

A készítmény hatóanyaga: 5 mg biszakodil bevont tablettánként.

Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, glicerin, oldódó kukoricakeményítő, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, fehér viasz, karnaubaviasz, sellak, makrogol 6000, sárga vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171), ricinusolaj, metakrilsav-metil-metakrilát-kopolimer (1:1), metakrilsav-metil-metakrilát-kopolimer (1:2), akáciamézga, talkum, szacharóz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Világosbarna-sárga színű, korong alakú, domború, sima, fényes felületű, gyomornedv-ellenálló cukorbevonatú tabletta.

30 db gyomornedv-ellenálló bevont tabletta fehér, átlátszatlan PVC/PVDC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal