LAXAMED 5 mg gyomornedv-ellenálló tabletta

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Laxamed tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Laxamed tablettahatóanyaga a biszakodil, egy helyileg ható hashajtó szer, mely fokozza a bélmozgást (perisztaltikát) és elősegíti a víz visszaszívását és az ásványi sók (elektrolitok) felhalmozódását a bélben, ezáltal lágyítja a székletet. A vastagbélben alakul át a hatóanyag aktív formájává, és a vastagbél nyálkahártyájának stimulálása révén fokozza annak perisztaltikáját, hashajtó hatását 6-12 óra múlva fejti ki.

Vastagbélben ható hashajtóként a biszakodil kifejezetten a tápcsatorna alsó szakaszának természetes ürülését serkenti. Ezért a biszakodil nem változtatja meg az emésztést, illetve nincs hatással az alapvető tápanyagok vékonybélből történő felszívódására és a kalóriabevitelre.

A Laxamed tablettaszékrekedés rövid távú kezelésére, illetve diagnosztikai vizsgálatok előkészítésére, műtét előtti vagy utáni kezelésekre, valamint a székletürítés megkönnyítését igénylő állapotok esetén a belek kiürítésére szolgál. Ez utóbbi esetben a Laxamed tablettaorvosi ellenőrzés mellett adható.

LAXAMED 5 mg gyomornedv-ellenálló tabletta GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
Medico Uno Pharmaceuticals SE
Vényköteles?
vény nélküli
nem vényköteles
Megtalálható a gyógyszertárakban: Patikakereső

Kiszerelések

  • 5x
Laktóz:
van
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Laxamed tabletta szedése előtt

Ne alkalmazza a Laxamed tablettát

  • ha allergiás a biszakodilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
  • ha bélelzáródása van, vagyis a bélcsatorna nem képes a táplálékot és a salakanyagokat továbbítani;
  • heveny hasi tünetek, pl. vakbélgyulladás, heveny bélgyulladások esetén;
  • súlyos folyadékveszteség esetén;
  • hányingerrel és hányással járó súlyos hasi fájdalom esetén (mely súlyosabb betegség jele lehet).

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Laxamedtabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Különösen ügyeljen a Laxamedtabletta alkalmazásakor az alábbiakra!

Mint minden hashajtót, a Laxamedtablettát sem szabad folyamatosan, illetve hosszú időn keresztül szedni. Öt napnál tovább tartó panaszok esetén orvoshoz kell fordulni, és a székrekedés okát ki kell vizsgálni. A hashajtók tartós vagy túlzott alkalmazása a székrekedés rosszabbodását, illetve a folyadék- és sóháztartás zavarát okozhatják. A túlzott alkalmazás folyadék-, só- (elektrolit-) és különösen káliumvesztéshez vezethet, ami fáradtságérzést és izomgyengeséget okozhat.

A hashajtás elősegítheti a kiszáradást. Ennek szomjúságérzés és csökkent vizeletmennyiség lehetnek a tünetei. Azoknál a betegeknél, akiknél a kiszáradás különösen veszélyes lehet (pl. veseelégtelenség esetén, idős korban) és az említett tüneteket észlelik, a Laxamedtabletta szedését abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

A bélmozgást fokozó hashajtók, köztük a Laxamed, nem segítik elő a testsúlycsökkentést (lásd 1. pont).

A betegek véres székletet észlelhetnek, ami általában enyhe és magától megszűnik.

Tartósan fennálló székrekedés esetén orvoshoz kell fordulni.

Laxamed tablettát szedő betegeknél előfordult szédülés és/vagy szinkope (az agyi vérellátás múló elégtelensége miatti átmeneti eszméletvesztés). Ezeket a rosszulléteket azonban nem feltétlenül a Laxamed tabletta idézte elő, inkább valószínű, hogy a székletürítést elősegítő hasprés okozta.

Gyermekek csak orvosi ellenőrzés mellett szedhetik a Laxamed tablettát.

Egyéb gyógyszerek és a Laxamed tabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Vizelethajtókkal és gyulladáscsökkentő kortikoszteroidokkal történő egyidejű alkalmazása a folyadék- és a sóháztartás (az elektrolit-egyensúly) zavarát okozhatja (pl. káliumion-hiányt). Ez különösen bizonyos szívre ható gyógyszerek, az ún. szívglikozidok szedése esetén fontos, mivel az elektrolit- és ezen belül a káliumszint csökkenése miatt a szívglikozid gyógyszerek (pl. digoxin) hatása nemkívánatos mértékben fokozódik.

A Laxamed tabletta speciális bevonatot tartalmaz, ezért nem szabad együtt szedni gyomorsavcsökkentő gyógyszerekkel, pl. savközömbösítőkkel vagy protonpumpa-gátló szerekkel.

A Laxamed tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal

A Laxamed tabletta speciális bevonatot tartalmaz, ezért tejjel nem szabad bevenni.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő klinikai vizsgálati adat. Hosszú távú tapasztalatok azt mutatták, hogy nincs nemkívánatos vagy károsító hatásra utaló adat terhesség során.

Mint minden gyógyszer, a Laxamed tabletta is csak orvosi tanácsra alkalmazható terhesség idején. Ha várandós, azonnal közölje kezelőorvosával!

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a hatóanyag nem kerül át az anyatejbe, mindazonáltal, mint minden gyógyszer, a Laxamed tabletta is csak orvosi tanácsra alkalmazható szoptatás idején.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Laxamed tabletta gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatását nem vizsgálták.

Mindazonáltal hasi görcs miatt szédülést és/vagy ájulásérzést tapasztalhat. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, vagy hasi görcs jelentkezik, kerülje a potenciálisan veszélyes feladatok végzését, mint pl. a gépjárművezetés vagy a gépek kezelése.

A Laxamed tabletta laktóz-monohidrátot és nátriumot tartalmaz

Egy tabletta 60,75 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz, a felnőttek és 10 évesnél idősebb gyermekek által naponta bevehető maximális adag pedig 121,5 mg-ot.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A készítmény kevesebb mint 1mmol(23 mg) nátriumot tartalmaztablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

3. Hogyan kell szedni a Laxamed tablettát?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:

Székrekedés kezelésére:

Alkalmazása felnőtteknél: naponta 1-2 tabletta (5-10 mg).

A napi maximális adagot (2 tabletta, 10 mg) nem szabad túllépni és orvosi kivizsgálás nélkül legfeljebb öt napig szedhető.

Alkalmazása gyermekeknél

10 évnél idősebb gyermekek: naponta 1-2 tabletta (5-10 mg).

4-10 éves gyermekek: naponta 1 tabletta (5 mg).

A napi maximális adagot (2 tabletta, 10 mg) nem szabad túllépni és orvosi kivizsgálás nélkül legfeljebb öt napig szedhető.

A készítmény 4 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem adható.

Kérje orvosa tanácsát arról, hogy 4 évesnél fiatalabb gyermeknek milyen kezelési lehetőség áll rendelkezésre.

10 éves vagy fiatalabb gyermekeket tartósan fennálló székrekedés esetén csak orvosi felügyelet mellett szabad kezelni.

Diagnosztikai vizsgálatok előkészítésére, műtét előtti és utáni kezelésekre, valamint a székletürítés megkönnyítését igénylő állapotok esetén:

Ha a készítményt diagnosztikai vizsgálat előkészítésére, műtét előtti vagy utáni kezelésekre, a székletürítés megkönnyítésére alkalmazzák, csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható.

Alkalmazása felnőtteknél

A belek teljes kiürítése céljából a felnőttek javasolt adagja 2 tabletta (10 mg) a beavatkozást megelőző reggel, majd 2 tabletta (10 mg) este, majd egy gyors hatású hashajtó (pl. 1 biszakodil‑tartalmú végbélkúp, 10 mg) a vizsgálat, műtét reggelén.

Alkalmazása gyermekeknél

Négy éves vagy idősebb gyermekek esetében 1 tabletta (5 mg) a beavatkozást megelőző este, majd egy gyors hatású, gyermekeknek adható hashajtó készítmény (pl. végbélkúp) a vizsgálat, műtét reggelén.

Az alkalmazás módja:

A tablettát székrekedés kezelésére este, lefekvés előtt kell bevenni, hogy a következő reggelre székletürítést eredményezzen. A hashajtó hatás kialakulásához kb. 6-12 óra szükséges.

A tablettát egészben kell lenyelni, megfelelő mennyiségű folyadékkal.

A tablettát nem szabad szétrágni!

Ha az előírtnál több Laxamed tablettát vett be

Nagyon fontos az orvos vagy a mellékelt betegtájékoztató által előírt adagolás betartása. Ha Ön véletlenül több tablettát vett be, haladéktalanul kérdezze meg orvosától, mi a teendő vagy forduljon a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához.

A túladagolás tünetei

Nagy adagok bevétele után hasmenés (híg, vizes széklet), hasi görcsök, a számottevő folyadék-, kálium- és elektrolitvesztés következtében pedig fáradékonyság és izomgyengeség jelentkezhet.

A Laxamed tabletta tartós túladagolása – más hashajtókhoz hasonlóan – idült hasmenést, hasi fájdalmat, alacsony káliumszintet a vérben, másodlagos aldoszteron-túltermelést a mellékvesékben és vesekőképződést okozhat, károsíthatja a vesét, felborítja a folyadék- és anyagcsere-egyensúlyt.

Ha elfelejtette bevenni a Laxamed tablettát

Másnap nem számíthat hatásra.

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására!

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze  meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Laxamedtablettaesetén leggyakrabban jelentett mellékhatás a hasi fájdalom és hasmenés volt.

A hasmenés folyadék-, só- (elektrolit-) és különösen káliumvesztéshez vezethet, ami fáradtságérzést és izomgyengeséget okozhat.

Az egyéb hashajtók egyidejű alkalmazása növelheti a Laxamed emésztőrendszeri mellékhatásainak előfordulását.

Amennyiben azonban az alábbi ritkán előforduló (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érint), de súlyos reakciók jelentkeznének Önnél, azonnal forduljon orvoshoz:

Anafilaxiás (súlyos allergiás) reakciók, a bőr alatti szövetek nagy kiterjedésű duzzanatával járó allergiás reakció (angioödéma), amely érintheti az arcot és a garatot is (az érintett testtájtól függően veszélyes is lehet, pl. légzési nehézséget okozhat), túlérzékenységi reakció, szinkope (az agyi vérellátás múló elégtelensége miatti átmeneti eszméletvesztés).

Egyéb mellékhatások:

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érint): hasi görcsök és hasi fájdalom, hasmenés, hányinger.

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érint): szédülés, véres széklet, hányás, kellemetlen hasi panaszok (ún. hasi diszkomfort), végbéltáji kellemetlen érzés.

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érint):bélgyulladás, beleértve az iszkémiás (vérátáramlási zavar okozta) vastagbélgyulladást is, kiszáradás.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Laxamed tablettát tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Laxamed tabletta

A készítmény hatóanyaga: 5 mg biszakodil gyomornedv-ellenálló tablettánként.

Egyéb összetevők:

Tablettamag:laktóz-monohidrát, glicerin, mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, magnézium-sztearát;

Bevonat:Opadry White [YS-1-7027] (hipromellóz, titán-dioxid (E171), triacetin),

Acryl Eze II 493Z120005 (metakrilsav-etil-akrilát-kopolimer, talkum, poloxamer 407, kalcium-szilikát, nátrium-hidrogénkarbonát, sárga vas-oxid (E172), nátrium-lauril-szulfát, titán-dioxid (E171).

Milyen a Laxamed tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Laxamed tabletta sárga színű, kerek, mindkét oldalán domború és sima felületű tabletta.

A tabletták átmérője 5,85 mm ± 0,3 mm.

30 db gyomornedv-ellenálló tabletta PVC/PVDC buborékfóliából és alumínium (záró)fóliából álló átlátszatlan buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Medico Uno Pharmaceuticals SE, 2051, Biatorbágy, Viadukt u. 12, Magyarország

Gyártó:

CHANELLE MEDICAL, Galway, Írország

OGYI-T-23803/01

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021. január.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal