DICLOFENAC STADA retard filmtabletta

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DICLOFENAC STADA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A diklofenák-nátrium fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAID: nem-szteroid gyulladáscsökkentő / fájdalomcsillapító).

A készítmény a fájdalom és a gyulladás tüneti kezelésére szolgál az alábbi állapotokban:

 • Heveny ízületi gyulladás (akut artritisz), az akut köszvényes rohamokat is beleértve.
 • Idült ízületi gyulladás, különös tekintettel a reumatoid artritiszre (krónikus poliartritisz).
 • Bechterew-kór (spondilitisz ankilopoetika) és a gerinc egyéb gyulladásos, reumás elváltozásai.
 • Az ízületek - beleértve a csigolyaízületeket is - nem gyulladásos eredetű, merevséggel járó fájdalmas elváltozásai (artrózis - beleértve a gerinc - spondilartrózist is).
 • A lágyrészek gyulladásával járó reumás megbetegedések.
 • Sérülés következtében kialakuló fájdalmas duzzanat, illetve gyulladás.

A készítményből a hatóanyag felszívódása késleltetett, ezért nem alkalmas a kezelés megkezdésére, amikor gyors hatás szükséges.

2. TUDNIVALÓK A DICLOFENAC STADA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a készítményt

 • ha allergiás (túlérzékeny) a diklofenák-nátriumra vagy a Diclofenac STADA egyéb összetevőjére,
 • ha korábban acetilszalicilsav vagy egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAID) bevételét követően az orrnyálkahártya duzzanata, asztmás roham, vagy bőrreakciók jelentkeztek Önnél,
 • a vérképzés és a véralvadás tisztázatlan zavaraiban,
 • fennálló vagy a korábban ismétlődően jelentkező gyomor- és nyombélfekély vagy vérzés (legalább két bizonyított, elkülöníthető fekélyes vagy vérzéses esemény) esetén,
 • ha korábban nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer-kezelést követő gyomor-bélrendszeri vérzés vagy átfúródás (perforáció) fordult elő Önnél,
 • agyi éreredetű, illetve egyéb aktív vérzések esetén,
 • súlyos máj- vagy vesefunkció-károsodás esetén,
 • súlyos szívizom-gyengeségben (szívelégtelenség),
 • a terhesség utolsó három hónapjában,
 • A Diclofenac STADA a túl magas hatóanyagtartalom miatt nem alkalmazható gyermekek és 18 évnél fiatalabb serdülőkorúak esetében.

A Diclofenac STADA fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: diclofenac

Vényköteles: igen

Kiszerelések és további adatok:

100 mg (100x) 100 mg (20x) 100 mg (50x) Diclofenac Stada 100

Az alábbi esetekben a Diclofenac STADA csak bizonyos feltételekkel (pl. hosszabb intervallum az adagok között, az adag csökkentése, szoros orvosi felügyelet) és fokozott óvatossággal alkalmazható. Beszélje meg kezelőorvosával azt is, ha korábban előfordult ezek valamelyike Önnél.

Gyomor-bélrendszeri panaszok esetén kerülje a Diclofenac STADA és egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) együttes szedését- beleértve a szelektív COX-2 gátlókat (ciklooxigenáz-2 gátlókat) is.

Idős betegeknél: A NSAID-kezelés idős betegeknél gyakrabban okoz mellékhatásokat, elsősorban gyomor-bélrendszeri vérzést és perforációt, néha halálos kimenetelűt is. Ezért különösen fontos az idős betegek gondos ellenőrzése.

Gyomor-bélrendszeri vérzés, fekély és perforáció esetén: Minden NSAID alkalmazása kapcsán beszámoltak gyomor-bélrendszeri vérzésről, fekélyről vagy átfúródásról, melyek halálos kimenetelűek is lehetnek, és a kezelés során bármikor kialakulhatnak, ráutaló figyelmeztető jelekkel, vagy azok nélkül, és korábbi súlyos gyomor-bélrendszeri eseményekkel, vagy azok nélkül is.

A gyomor-bélrendszeri vérzés kockázata fokozódik a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) magasabb adagjai mellett, valamint olyan betegekben, akiknek a kórelőzményében fekély szerepel, különösen akkor, ha vérzéses vagy átfúródásos szövődménnyel járt, illetve idős betegekben. Ezen betegeknél a kezelést a legalacsonyabb hatékony adaggal kell megkezdeni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezen betegeknél, valamint kis adagú acetilszalicilsavat (ASA) tartalmazó, illetve a gyomor-bélrendszeri kockázatot valószínűleg fokozó egyéb készítmények egyidejű alkalmazása esetén szükség lehet védő hatású gyógyszerek (pl. úgynevezett. protonpumpa-gátlók vagy mizoprosztol) egyidejű adására is.

Ha Ön korábban már tapasztalt gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, illetve ha Ön időskorú, minden szokatlan hasi tünetről (főképpen a gyomor-bélrendszeri vérzésről) számoljon be kezelőorvosának, különösen a kezelés kezdetén.

Óvatosság szükséges, ha Ön egyidejűleg olyan gyógyszeres kezelésben részesül, amely fokozhatja a fekélyképződés vagy a vérzés kockázatát, mint a szájon át szedett kortikoszteroidok, a véralvadásgátlók pl. warfarin, a vérlemezkék összetapadását gátló gyógyszerek pl. acetilszalicilsav, vagy a depresszió kezelésére szolgáló ún. szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (lásd 2. pont "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek").

Gyomor-bélrendszeri vérzés vagy fekély esetén a Diclofenac STADA kezelést abba kell hagyni.

A szív-érrendszeri és az agyi érrendszeri problémák esetén

A Diclofenac STADA-hoz hasonló készítmények alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívroham ("miokardiális infarktus") vagy a sztrók ("agyi érkatasztrófa") kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot!

Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg volt sztrókja, illetve ha úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (pl. ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelést beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.

További figyelmeztetések

A Diclofenac STADA a következő esetekben csak a várható haszon és a lehetséges kockázatok gondos mérlegelése után alkalmazható:

 • a vérképzés bizonyos veleszületett zavarában (pl. akut intermittáló porfíria),
 • bizonyos autoimmun betegségekben (szisztémás lupusz eritematózuszban (SLE) vagy kevert kötőszöveti betegségben (MCTD)).

Különösen gondos orvosi ellenőrzésre van szükség az alábbi esetekben:

 • gyomor-bélrendszeri rendellenességek vagy idült gyulladásos bélbetegségek (kolitisz ulceróza,
 • Crohn-betegség) a kórelőzményben,
 • magas vérnyomás vagy szívelégtelenség,
 • nagyobb műtéti beavatkozás után közvetlenül,
 • allergia (pl. bőrreakciók más gyógyszerek hatására, asztma, szénanátha), az orrnyálkahártya idült
 • duzzanata, vagy a légutakat beszűkítő idült légúti betegségek,
 • vesekárosodásban vagy májkárosodásban szenvedő betegek esetén.

Súlyos, akut túlérzékenységi reakciók (pl. anafilaxiás sokk) nagyon ritkán fordult elő. Diclofenac STADA alkalmazását követően túlérzékenységi reakció első tüneteinek jelentkezésekor a kezelést fel kell függeszteni. A tünetektől függően a szükséges intézkedéseket a megfelelő szakembereknek kell megtenni.

A diklofenák időlegesen meggátolhatja a vérlemezkék összetapadását, ezért az alvadási zavarban szenvedő betegeket gondosan ellenőrizni kell.

Ha Ön egyidejűleg véralvadásgátló vagy vércukorszint-csökkentő gyógyszert szed, a véralvadást és a vécukorszintet elővigyázatosságból ellenőrizni kell.

A tartós kezelés szükségessé teszi a máj- és veseműködés valamint a vérkép rendszeres ellenőrzését.

Műtéti beavatkozások előtt mondja meg az orvosnak, illetve a fogorvosnak, hogy Diclofenac STADA-t szed.

A fájdalomcsillapítók tartós alkalmazása fejfájást okozhat, amit nem szabad ezen gyógyszerek megemelt adagjaival kezelni. Ha a Diclofenac STADA szedése ellenére is gyakran fejfájásban szenved, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Általánosságban, a fájdalomcsillapítók rendszeres használata - különösen, ha többféle fájdalomcsillapítót kombinálnak egymással - tartós vesekárosodást okozhat, a veseelégtelenség kockázatával (fájdalomcsillapító gyógyszerek által kiváltott nefropátia).

Más olyan gyógyszerekhez hasonlóan, amelyek gátolják a prosztaglandin szintézist, a diklofenák is megnehezítheti a nők számára a teherbe esést. Ha terhességet tervez, vagy problémái vannak a teherbeeséssel, forduljon kezelőorvosához.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 • A diklofenák és digoxin (a szív erejét növelő gyógyszer), fenitoin (epilepszia elleni gyógyszer) vagy lítium készítmények (mentális rendellenességek kezelésére szolgáló gyógyszerek) együttes alkalmazása esetén az utóbbi gyógyszerek plazmaszintje megemelkedhet. A vér lítium szintjének ellenőrzése szükséges. Ajánlott a vér digoxin és fenitoin szintjének ellenőrzése.
 • A diklofenák csökkentheti a vízhajtók és a vérnyomáscsökkentők hatását.
 • A diklofenák csökkentheti az ACE-gátlók vagy angiotenzin-II antagonisták (szívelégtelenség és magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek) hatását, és az egyidejű alkalmazás fokozhatja a vesefunkció károsodás kialakulásának kockázatát.
 • A diklofenák és a káliumot visszatartó vízhajtók együttes alkalmazása megemelheti a szérum káliumkoncentrációját.
 • A diklofenák együttes alkalmazása más nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókkal vagy glükokortikoidokkal megnöveli a gyomor-bélrendszeri fekélyek és vérzés kockázatát.
 • A vérlemezkék összetapadását gátló gyógyszerek, pl. az acetilszalicilsav és bizonyos antidepresszánsok (szelektív szerotonin-visszavétel gátlók / SSRI-k) fokozhatják a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázatát.
 • A diklofenák alkalmazása a metotrexát egy adagja előtti vagy utáni 24 órán belül a metotrexát magasabb szérumkoncentrációját, és ezáltal mellékhatásainak gyakoribbá válását okozhatja.
 • A nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (pl. a diklofenák) fokozhatják a ciklosporinnak (az átültetett szerv kilökődését gátló és a reumatoid artritisz kezelésére használt gyógyszer) a vesékre gyakorolt toxikus hatását.
 • A probenicidet vagy szulfinpirazont (a köszvény kezelésére szolgáló gyógyszerek) tartalmazó gyógyszerkészítmények elnyújthatják a diklofenák kiürülését. Ez a diklofenák felhalmozódását okozza a szervezetben, a mellékhatások fokozódásával.
 • Az NSAID-ok erősíthetik a véralvadásgátlók, pl a warfarin hatását.
 • Egyedi esetekben leírták, hogy a diklofenák befolyásolta a vércukorszintet, ami szükségessé tette a szulfanilurea típusú vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagjának a módosítását. Ezért az ilyen gyógyszerek együttes alkalmazásakor elővigyázatosságból ellenőrizni kell a vércukorszintet.

A Diclofenac STADA egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A készítmény használata alatt kerülje az alkoholfogyasztást.

A Diclofenac STADA-t egészben, elegendő mennyiségű folyadékkal (pl. egy pohár vízzel) kell bevenni. Érzékeny gyomrú betegeknek ajánlott étkezés közben bevenni.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

Ha a Diclofenac STADA kezelés alatt lesz terhes, tájékoztassa erről kezelőorvosát.

A terhesség első hat hónapjában csak az orvossal történt előzetes megbeszélés után alkalmazható a készítmény.

A terhesség utolsó három hónapjában nem szabad szedni a Diclofenac STADA-t, mert mind az anya, mind a gyermeke számára megnő a szövődmények kockázata.

Szoptatás

A diklofenák és bomlástermékei kis mennyiségben átjutnak az anyatejbe. Mivel a szoptatott csecsemőt érő káros következmények eddig nem ismeretesek, ezért a készítmény rövid ideig tartó alkalmazása általában nem teszi szükségessé a szoptatás abbahagyását. Azonban azok az anyák, akik tartósan vagy nagyobb adagban kapják a gyógyszert, vegyék fontolóra a szoptatás korai abbahagyását.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Mivel a Diclofenac STADA nagyobb adagjainak központi idegrendszeri mellékhatásai lehetnek, amelyek például fáradékonyságot és szédülést okozhatnak, ezért egyedi esetekben hátrányosan befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és/vagy a gépek kezeléséhez szükséges készségeket. Emiatt nem tud majd elég gyorsan és pontosan reagálni a váratlan, illetve hirtelen eseményekre. Ezért ilyen körülmények között ne vezessen autót vagy más gépjárművet! Ne működtessen motoros szerszámokat, illetve gépeket! Soha ne végezzen szilárd támasz nélküli munkát! Mindez különösen érvényes, ha egyidejűleg alkoholt is fogyaszt.

Fontos információk a Diclofenac STADA egyes összetevőiről

Ez a gyógyszer 105 mg szacharózt tartalmaz retard filmtablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A DICLOFENAC STADA-T?

A Diclofenac STADA-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Szokásos adagolása az alábbi:

Reumatikus betegségek kezelésére

Felnőttek

A diklofenákot a betegség súlyosságától függően kell adagolni. A felnőttek számára javasolt adagolás 50-150 mg diklofenák-nátrium naponta.

A Diclofenac STADA 100 mg retard filmtabletta adagja naponta 1 retard filmtabletta (megfelel 100 mg diklofenák-nátriumnak).

Gyermekek és serdülőkorúak

A gyermekeket és a 18 évnél fiatalabb serdülőket a magas hatóanyagtartalom miatt nem szabad Diclofenac STADA-val kezelni (lásd 2. pont "Ne szedje a Diclofenac STADA-t").

Az alkalmazás módja

A retard filmtablettát egészben, elegendő mennyiségű folyadékkal kell bevenni. Érzékeny gyomrú betegeknek ajánlott étkezés közben bevenni.

A kezelés időtartama

A kezelés időtartamát az orvos határozza meg.

A reumás betegségek tartós kezelést igényelhetnek.

Ha úgy érzi, hogy a Diclofenac STADA hatása túl erős vagy túl gyenge, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Diclofenac STADA-t vett be

Kérjük, hogy az orvosa előírásainak, illetve a betegtájékoztatóban feltüntetett adagolási útmutatásnak megfelelően szedje a készítményt. Amennyiben úgy érzi, hogy nem enyhülnek a fájdalmai, akkor se növelje saját maga az adagot, hanem forduljon kezelőorvosához.

A túladagolás tünetei közé tartoznak a központi idegrendszeri zavarok, pl. a fejfájás, a szédülés, az álmosság és az eszméletlenség, gyermekek esetében pedig a görcsös izomrángások is. Hasi fájdalom, émelygés és hányás is előfordulhat. A betegek gyomor-bélrendszeri vérzéseket, valamint vese- vagy májműködés-romlást is tapasztalhatnak. Vérnyomásesés, légzésgyengülés és a bőr és a nyálkahártyák kékes-vöröses elszíneződése (cianózis) is előfordulhat.

Nincsen specifikus ellenszere.

Amennyiben túladagolásra gyanakszik, feltétlenül vegye fel a kapcsolatot az orvosával, aki a mérgezés súlyosságától függően eldönti, hogy szükség van-e különleges intézkedésekre.

Ha elfelejtette bevenni a Diclofenac STADA-t

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott retard filmtabletta pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Diclofenac STADA is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások előfordulásának gyakoriságát az alábbiak szerint adtuk meg:

 • Nagyon gyakori: 10 betegből 1 vagy több mint egy esetben észlelték
 • Gyakori: 100 betegből 1-10 esetében észlelték
 • Nem gyakori: 1000 betegből 1-10 esetében észlelték
 • Ritka: 10 000 betegből 1-10 esetében észlelték
 • Nagyon ritka: 10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetében észlelték
 • Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg a gyakoriság.

Figyelembe kell venni, hogy a következő mellékhatások általában az adag nagyságától függenek, és rendszerint betegenként változnak.

A leggyakrabban megfigyelt mellékhatások az emésztőrendszert érintik. Gyomor- vagy nyombélfekély, perforáció és vérzés, mely néha halálos kimenetelű lehet, elsősorban idős betegeknél fordulhat elő (lásd 2. pont "Tudnivalók a Diclofenac STADA szedése előtt"). Hányinger, hányás, hasmenés, gyomor- és bélgázképződés, székrekedés, emésztési problémák, hasi fájdalom, szurokszéklet, vérhányás, a szájnyálkahártya fekélyes gyulladása (sztomatitisz), a kolitisz és a Crohn-betegség romlása is előfordult (lásd 2. pont "Tudnivalók a Diclofenac STADA szedése előtt"). A gyomornyálkahártya gyulladásáról ritkábban számoltak be. Különösen a gyomor-bélrendszeri vérzés kockázata függ az alkalmazott adagtól és a kezelés időtartamától.

Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID) kezeléssel kapcsolatban ödémáról, magas vérnyomásról és szívelégtelenségről is beszámoltak.

A Diclofenac STADA-hoz hasonló készítmények alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívroham ("miokardiális infarktus") vagy a sztrók ("agyi érkatasztrófa") kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok (napi 150 mg) hosszabb ideig történő alkalmazása esetén.

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek

Nagyon ritka: Szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom, ödéma (a víz felszaporodása a szervezetben, vizenyő), szívizomgyengeség (szívelégtelenség), szívroham.

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek

Nagyon ritka: Vérképzési zavarok (anémia: vérszegénység, azaz a vörösvérsejtek számának vagy hemoglobintartalmának a csökkenése; leukopénia: a fehérvérsejtek számának csökkenése a vérben; trombocitopénia: a vérlemezkék számának csökkenése; páncitopénia: a vér valamennyi sejtféleségének kóros mértékű csökkenése; agranulocitózis: a granulocita típusú fehérvérsejtek számának kritikus mértékű csökkenése).

A vörösvérsejtek fokozott lebomlása miatt kialakuló vérszegénység (hemolítikus anémia).

A korai tünetek: láz, torokfájás, a szájnyálkahártya felületes elváltozásai, influenzaszerű tünetek, súlyos fáradékonyság, orrvérzés és bőrvérzések.

Ha ezeket a tüneteket észleli, azonnal hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és forduljon kezelőorvosához. Fájdalomcsillapítók és lázcsillapítók szedését kerülni kell.

Tartós kezelés esetén a vérképet rendszeresen ellenőrizni kell.

Idegrendszeri betegségek és tünetek

Gyakori: Központi idegrendszeri mellékhatások, pl. fejfájás, szédülés, álmosság, izgatottság, ingerlékenység vagy fáradékonyság.

Nagyon ritka: Az érzékelés megváltozása, az ízérzés zavara, az emlékezet romlása, dezorientáltság, epilepsziás görcsös rángás, remegés.

A diklofenák kezeléssel kapcsolatosan a nem fertőzéses agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitisz) tüneteit figyelték meg, ilyen a tarkómerevség, a fejfájás, a hányinger és a hányás, a láz és a homályos tudatállapot. Úgy tűnik, hogy erre az autoimmun betegségben (szisztémás lupusz eritematózusz, kevert kötőszöveti betegség) szenvedők hajlamosak.

Szembetegségek és szemészeti tünetek

Nagyon ritka: Látászavarok (homályos vagy kettős látás).

A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei

Nagyon ritka: Fülcsengés és átmeneti hallászavarok.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

Nagyon gyakori: Gyomor-bélrendszeri panaszok, mint émelygés, hányás, hasmenés, továbbá kisebb vérvesztés a gyomor-bél traktusból, amely kivételes esetekben vérszegénységhez vezethet.

Gyakori: Emésztési zavar, gyomor- és bélgázképződés, hasi görcsök, étvágytalanság és gyomor-bélrendszeri fekélyek (egyes esetekben vérzéssel és átfúródással).

Nem gyakori: Vérhányás, véres széklet (szurokszéklet) vagy véres hasmenés.

Ha súlyos felső hasi fájdalmat, véres székletet/szurokszékletet vagy vérhányást tapasztal, hagyja abba a Diclofenac STADA szedését és azonnal forduljon orvoshoz.

Nagyon ritka: Szájnyálkahártya-gyulladás, a nyelv gyulladása, nyelőcső elváltozások, hasi panaszok (pl. vérző vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség, illetve a kolitisz ulceróza (a vastagbél bizonyos gyulladásos fekélyes betegségei) súlyosbodása), székrekedés, hasnyálmirigy-gyulladás.

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek

Nem gyakori: Ödémák kialakulása különösen magas vérnyomásban vagy veseelégtelenségben szenvedő betegeknél.

Nagyon ritka: A vese szöveti károsodása (intersticiális nefritisz: a vese szövet közti gyulladása, papilla nekrózis: veseszemölcs elhalás), ami akut veseelégtelenséggel, fehérje vagy vér megjelenésével társulhat a vizeletben (proteinuria és/vagy hematuria). Nefrózis szindróma (ödéma és nagy mennyiségű fehérje megjelenése a vizeletben).

A kiválasztott vizelet mennyiségének csökkenése, vízvisszatartás a szervezetben (ödémák) és általános rossz közérzet vesebetegségre vagy veseelégtelenségre utalhat.

Ha a fenti tüneteket észleli, vagy azok súlyosbodnak, hagyja abba a Diclofenac STADA alkalmazását és forduljon kezelőorvosához.

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei

Nem gyakori: Hajhullás.

Nagyon ritka: Bőrkiütés, ekcéma, eritéma: bőrpír, súlyos bőrreakciók pl. bőrpírrel járó hólyagos bőrkiütés (pl. Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermális nekrolízis (Lyell-szindróma), fényérzékenység, apró pontok formájában jelentkező bőrvérzések (purpura).

A betegek a kezelés kezdeti időszakában a leginkább veszélyeztetettek ezen reakciók szempontjából, az esetek többségében a reakciók a kezelés első hónapjában jelentkeznek.

A Diclofenac STADA alkalmazását bőrkiütés, nyálkahártya károsodás, vagy a túlérzékenységre utaló bármilyen egyéb tünet első jelentkezésekor hagyja abba, és azonnal forduljon kezelőorvosához.

Fertőző betegségek és parazitafertőzések

Nagyon ritka: A fertőzéssel kapcsolatos gyulladás rosszabbodását (pl. nekrotizáló fasciitisz: szövetelhaláshoz vezető izompólya-gyulladás kialakulása) írták le, amely időben kapcsolódott az NSAID-ok szisztémás alkalmazásához. Ezeket a történéseket az NSAID-ok hatásmechanizmusának lehet tulajdonítani.

Ha a Diclofenac STADA kezelés alatt a fertőzés bárminemű tünete (vörösség, duzzanat, a testhőmérséklet átmeneti emelkedése, láz, fájdalom) fordul elő, illetve súlyosbodik, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Érbetegségek és tünetek

Nagyon ritka: Magas vérnyomás.

Immunrendszeri betegségek és tünetek

Gyakori: Túlérzékenységi reakciók, bőrkiütés és viszketés.

Nem gyakori: Csalánkiütés (urtikária).

Nagyon ritka: Súlyos túlérzékenységi reakciók fordulhatnak elő, amelyek a következő formákban jelenhetnek meg: arc-ödéma, nyelvduzzanat, a légutakat beszűkítő gége-ödéma, nehézlégzés, mely az asztmás rohamig fokozódhat, szapora szívverés, vérnyomásesés, amely életveszélyes sokkig terjedhet. Allergiás érgyulladás (vaszkulitisz) és tüdőgyulladás (pneumonitisz).

A fenti tünetek bármelyikének a jelentkezésekor (ami lehetséges már a kezelés megkezdésekor is) hagyja

abba a készítmény alkalmazását, és azonnal orvosi segítséget kell kérni.

Máj- és epebetegségek, illetve tünetek

Gyakori: A májenzim szintek megemelkedése a vérben.

Nem gyakori: Májkárosodás, különösen hosszú időtartamú kezelés esetén, heveny májgyulladás (hepatitisz) sárgasággal vagy anélkül, ami nagyon ritkán súlyos lefolyású lehet, és bevezető tünetek nélkül is jelentkezhet. Mindezért rendszeresen ellenőrizni kell a májműködést.

Pszichiátriai kórképek

Nagyon ritka: Pszichotikus (elmebajos) reakciók, depresszió, szorongás, rémálmok.

Feltétlenül kövesse az egyes mellékhatásokra a fentiekben megadott útmutatásokat!

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A DICLOFENAC STADA-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Diclofenac STADA-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Diclofenac STADA

A készítmény hatóanyaga: a diklofenák-nátrium. 100,0 mg diklofenák-nátrium filmtablettánként.

Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, povidon, magnézium-sztearát, cetil-alkohol, szacharóz.

Bevonat: poliszorbát 80, vörös vas-oxid (E 172), makrogol 6000, titán-dioxid (E 171), talkum, hipromellóz.

Milyen a gyógyszer külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Vörösbarna színű, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta.

20 db, 50 db, 100 db retard filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Címkék: Reuma, Ízületi gyulladás, Fájdalomcsillapító, Gyulladáscsökkentő

További gyógyszerek diclofenac hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) fájdalomcsillapító kategóriában