CONTRAMAL belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A tramadol - a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményben levő hatóanyag - az opioidok csoportjába tartozó fájdalomcsillapító, amely a központi idegrendszerre hat. A gerincvelő és az agy specifikus idegsejtjeire hatva enyhíti a fájdalmat.

A Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt a mérsékelttől súlyosig terjedő fájdalom kezelésére használják.

CONTRAMAL belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
TEVA Gyógyszergyár, Debrecen
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

 • 100 mg/ml (96 ml)
Contramal cseppek doboz dobozkép

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt

 • ha allergiás a tramadolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • alkohollal, altatóval, fájdalomcsillapítókkal vagy más pszichotróp (a hangulatra és az érzelmekre ható) gyógyszerekkel történt heveny mérgezés esetében;
 • ha MAO-gátló gyógyszereket (a depresszió kezelésére használt bizonyos gyógyszerek) is szed, vagy a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával történő kezelést megelőző 14 nap során MAO-gátló gyógyszereket szedett (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával" c. részt);
 • ha Ön epilepsziás, és rohamai a kezelésekkel nem megfelelően szabályozottak;
 • helyettesítő szerként kábítószer megvonás esetén;
 • 1 év alatti gyermekek esetén.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 • ha Ön úgy véli, hogy más fájdalomcsillapító szerektől (opioidok) való függőségben szenved;
 • ha Önnek tudatzavara van (ha úgy érzi, el fogja veszíteni eszméletét);
 • ha Ön sokkos állapotban van (ennek egyik jele lehet a hideg verejték);
 • ha Önnek agyi nyomásfokozódása van (esetleg fejsérülés vagy agybetegség után);
 • ha Önnek nehézlégzése van;
 • ha Ön hajlamos epilepsziára vagy rohamokra; mivel a rohamok kockázata fokozódhat;
 • ha Önnek máj- vagy vesebetegsége van.

A tramadol ajánlott adagjaival kezelt betegek esetében is beszámoltak epilepsziás rohamok előfordulásáról, aminek kockázata fokozódhat, ha a tramadol dózisa meghaladja az ajánlott napi legnagyobb adagot (400 mg).

Felhívjuk figyelmét, hogy a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény alkalmazása testi és lelki függőséghez vezethet. Ha a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt Önnél tartósan alkalmazzák, a készítmény hatása csökkenhet, ezért egyre nagyobb adagokat kell használni (tolerancia alakul ki). Gyógyszerekkel való visszaélésre hajlamos vagy gyógyszerfüggő betegek kezelése Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény csak rövid ideig és szigorú orvosi felügyelet mellett történhet.

Kérjük, akkor is tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti problémák bármelyike a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítménnyel történő kezelés során, vagy azt megelőzően bármikor előfordult.

Egyéb gyógyszerek és a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről

A Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt nem szabad MAO-gátló gyógyszerekkel (a depresszió kezelésére használt bizonyos gyógyszerek) együtt alkalmazni.

A Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény fájdalomcsillapító hatása csökkenhet, és hatásának tartama megrövidülhet, ha Ön olyan gyógyszert szed, amelyek az alábbi hatóanyagok valamelyikét tartalmazza:

 • karbamazepin (epilepsziás rohamokra adják);
 • ondanszetron (hányinger megelőzésére adják).

Kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy használhatja-e a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt, és ha igen, milyen adagban.

A mellékhatások kockázata növekszik,

 • ha Ön nyugtatókat, altatókat, egyéb fájdalomcsillapítókat, mint pl. morfint és kodeint (köhögés elleni gyógyszerként is) szed vagy alkoholt fogyaszt a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával alkalmazása során. Álmosabbnak érezheti magát, vagy úgy érezheti, el fog ájulni. Ha ez történik, tájékoztassa erről kezelőorvosát.
 • ha Ön olyan gyógyszereket szed, amelyek görcsrohamokat (konvulziót) okozhatnak, mint pl. a depresszió kezelésére használt bizonyos gyógyszerek vagy egyes antipszichotikumok. A görcsök előfordulásának kockázata növekszik, ha Ön ezekkel egyidejűleg Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt használ. Kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával megfelelő-e az Ön számára.
 • ha bizonyos antidepresszáns gyógyszereket szed. A Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával kölcsönhatásba léphet ezekkel a gyógyszerekkel, és Önnél az alábbi tünetek alakulhatnak ki: az izmok, beleértve a szem mozgását irányító izmok akaratlan, ritmusos összehúzódásai, izgatottság, bőséges verejtékezés, remegés, túlzott mértékű reflextevékenység, fokozott izomfeszülés, 38 °C-nál magasabb testhőmérséklet..
 • ha Ön kumarin típusú véralvadásgátlókat, pl. warfarint szed a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával alkalmazása során. A Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával befolyásolhatja ezeknek a gyógyszereknek a véralvadásra kifejtett hatását, és vérzés léphet fel.

A Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal

A Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítménnyel történő kezelés alatt nem szabad alkoholt fogyasztani, mert az alkohol a gyógyszer hatását felerősítheti. Az étkezés nem befolyásolja a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény hatását.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Nagyon kevés adat áll rendelkezésre a tramadol terhes nőkön történő biztonságos alkalmazásáról.

Ezért a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény alkalmazása terhesség alatt nem javasolt.

Terhesség alatti tartós alkalmazása az újszülöttnél megvonási tünetekhez vezethet.

Általában a tramadol használata szoptatás alatt nem ajánlott. A tramadol kis mennyisége kiválasztódik az anyatejbe. Egyszeri adag után általában nem szükséges megszakítani a szoptatást.

Humán tapasztalatok alapján a tramadol nem befolyásolja a női vagy a férfi termékenységet.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény álmosságot, szédülést és homályos látást okozhat, ezért az Ön reakciókészségét és koncentrálóképességét ronthatja. Ha Ön úgy érzi, hogy a gyógyszer befolyásolja az Ön reakcióit, ne vezessen autót vagy más járművet, ne használjon elektromos eszközöket és gépeket, és munkavégzés közben erősen kapaszkodjon!

A Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény szacharózt és makrogol-glicerin-hidroxisztearátot tartalmaz

Ha kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, akkor kérjen tanácsot kezelőorvosától, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, mivel a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény szacharózt tartalmaz.

Ha a készítményt tartósan kell alkalmaznia (pl. két hét vagy annál hosszabb ideig), az a fogaira káros hatással lehet.

A Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény makrogol-glicerin-hidroxisztearátot, egy ricinusolaj származékot is tartalmaz, amely gyomorbántalmakat és hasmenést okozhat.

3. Hogyan kell alkalmazni a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Contramal 100 mg/ml belsőleges oldatos cseppek a 96 ml-es adagolópumpás kiszerelés mellett 10 ml-es cseppentős kiszerelésben is forgalomban van. Felhívjuk a figyelmét, hogy az adagolópumpás kiszerelés esetén 1 lenyomással kinyerhető mennyiség hatóanyag-tartalma nem egyezik meg a cseppentős kiszerelés esetén kinyerhető 1 cseppnyi mennyiség hatóanyag-tartalmával. Az adagolópumpás üveg használatával kapcsolatos részletes információkat lásd a jelen tájékoztató végén.

Az adagolást a fájdalom erőssége és az Ön egyéni fájdalom-érzékenysége szerint kell meghatározni. Általában a legkisebb fájdalomcsillapító adagot kell alkalmazni. Ne szedjen naponta 32 lenyomással kinyerhető oldatnál többet (pl. 8 adag, egyenként 4 lenyomás, ami 400 mg tramadol-hidrokloriddal egyenértékű), kivéve, ha kezelőorvosa erre utasítja.

Ha kezelőorvosa másként nem rendeli, a szokásos adag az alábbi:

Felnőttek és serdülőkorúak 12 éves kortól:

4-8 lenyomással kinyerhető oldat az adagolópumpás kiszerelésből (ami 50-100 mg tramadol-hidrokloriddal egyenértékű).

A fájdalomtól függően a hatás kb. 4-8 óráig tart.

Gyermekeknek 1 éves kortól a szokásos egyszeri adag 1-2 mg tramadol-hidroklorid testtömeg-kilogrammonként.

Általában a legkisebb fájdalomcsillapító adagot kell alkalmazni.

A hatóanyag maximális napi adagja 8 mg tramadol hidroklorid/testtömeg kg, de a napi 400 mg tramadol hidrokloridot összességében nem haladhatja meg.

Gyermekeknél alkalmasabb a cseppentős üveges Contramal belsőleges oldatos cseppek alkalmazása, a pontos testsúlyfüggő adagolás biztosítása érdekében.

Idősek

Idős betegeknél (75 év felett) a tramadol szervezetből való eltávolítása elhúzódhat. Ha ez az Ön esetében is fennáll, akkor lehetséges, hogy kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni.

Máj- vagy vesebetegség (-elégtelenség) / dializált betegek

A súlyos máj- és/vagy veseelégtelenségben szenvedő betegek nem alkalmazhatják a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt. Amennyiben az Ön esetében az elégtelenség enyhe vagy középsúlyos, lehetséges, hogy kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni.

Hogyan és mikor kell szedni a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt?

Szájon át történő alkalmazásra.

A Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt kockacukorra csepegtetve vagy kevés folyadékkal kell bevenni.

Az adagolópumpa használatával kapcsolatos részletes információkat lásd a jelen tájékoztató végén.

A Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény bevehető éhgyomorra vagy étkezés közben is.

Mennyi ideig kell szedni a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt?

A Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt nem szabad a szükségesnél hosszabb ideig szedni. Ha Önnek hosszabb ideig tartó kezelésre van szüksége, kezelőorvosa rendszeres rövid időközönként (szükség szerint a kezelés során tartott szünetekkel) ellenőrizni fogja, hogy Önnek folytatnia kell-e a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával szedését, és ha igen, milyen adagban.

Ha Önnek az a benyomása, hogy a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával hatása túl erős vagy túl gyenge, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt vett be

Ha Ön véletlenül eggyel több adagot vett be, ennek általában nincsenek kedvezőtlen hatásai.

A következő adagot az előírás szerint vegye be.

Igen nagy adagok bevétele után az alábbi tünetek léphetnek fel: tűhegynyire szűkült pupillák, hányás, vérnyomásesés, szapora szívverés, ájulás, kómáig (mély eszméletlenség) terjedő tudatzavar, epilepsziás rohamok, és légzésleállásig terjedő nehézlégzés.

Ilyen esetekben azonnal orvost kell hívni!

Ha elfelejtette bevenni a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt

Ha Ön elfelejtette bevenni a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt, a fájdalom valószínűleg vissza fog térni. Ne vegyen be kétszeres adagot, az elfelejtett adag pótlására, hanem egyszerűen folytassa a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény szedését az előírt módon.

Ha idő előtt abbahagyja a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény szedését

Ha Ön túl hamar megszakítja vagy befejezi a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény szedését, a fájdalom valószínűleg vissza fog térni. Ha Ön kellemetlen hatások miatt akarja megszakítani a kezelést, kérjen tanácsot kezelőorvosától.

A Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény szedésének abbahagyása után általában nincsenek utóhatások. Ritka esetekben azonban előfordulhat, hogy a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítménnyel kezelt betegek rosszul érzik magukat, ha hirtelen abbahagyják a készítmény alkalmazását. Ilyenkor az alábbi tünetek léphetnek fel: izgatottság, szorongás, idegesség vagy remegés; túlzott aktivitás, alvászavar, gyomor- vagy bélpanaszok. Igen kevés betegnél előfordulhatnak pánikrohamok, hallucinációk, szokatlan érzések, mint pl. viszketés, bizsergés és zsibbadás, és fülcsengés. Nagyon ritkán előfordultak további szokatlan központi idegrendszeri tünetek, úgymint zavartság, téveszmék, a saját személyiség érzékelésének megváltozása (ún. deperszonalizáció), a valóság érzékelésének megváltozása (ún. derealizáció) és üldöztetéses téveszme (ún. paranoia). Ha Önnél a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény szedésének abbahagyása után bármelyik fenti panasz lépne fel, forduljon kezelőorvosához.

Ha bármilyen további kérdései vannak a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatásokat gyakoriság szerint az alábbi csoportokba sorolják:

 • nagyon gyakori (10 közül több mint 1 betegnél),
 • gyakori (100 betegből 1-10-et érint),
 • nem gyakori (1000 betegből 1-10-et érint),
 • ritka (10000 betegből 1-10-et érint)
 • nagyon ritka (10000 betegből kevesebb mint 1-et érint),
 • nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

Azonnal menjen orvoshoz, ha allergiás reakció tüneteit észleli, amelyek az alábbiak lehetnek: az arc, a nyelv és/vagy a torok bedagadása, és/vagy nyelési nehézség vagy csalánkiütés, légzési nehézséggel együtt.

A Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítménnyel végzett kezelés során a leggyakoribb mellékhatások a hányinger és a szédülés, amelyek 10 közül több mint 1 betegnél fordulnak elő.

Immunrendszeri betegségek és tünetek

Ritka: allergiás reakciók (pl. légzési nehézség, ziháló légzés, duzzanat a bőrön) és sokk (a keringés hirtelen összeomlása) fordult elő nagyon ritka esetekben.

Szívbetegségek és szívvel kapcsolatos tünetek

Nem gyakori: a szívre és a vérkeringésre kifejtett hatások (erős szívdobogásérzés, szapora szívverés, bágyadtság vagy ájulás). Ezek a nemkívánatos hatások különösen álló testhelyzetben vagy fizikai megerőltetésnek kitett betegeknél fordulhatnak elő.

Ritka: lassú szívverés.

Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok eredményei

Ritka: a vérnyomás emelkedése.

Idegrendszeri betegségek és tünetek

Nagyon gyakori: szédülés,

Gyakori: fejfájás, álmosság

Ritka: kóros érzések (pl. viszketés, bizsergés, zsibbadás), remegés, epilepsziás rohamok, izomrángások, a mozgás összehangoltságának zavara, átmeneti eszméletvesztés (ájulás), beszédzavar.

Epilepsziás rohamok elsősorban a tramadol nagy adagjai után fordulnak elő, vagy akkor, ha a tramadollal egyidejűleg más olyan gyógyszereket is használnak, amelyek rohamokat válthatnak ki.

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek

Ritka: az étvágy megváltozása

Pszichiátriai kórképek

Ritka: hallucinációk, zavart állapot, alvászavarok, delírium, szorongás és rémálmok.

A Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény alkalmazását követően nemkívánatos pszichés reakciók léphetnek fel, melyek erőssége és jellege változó lehet (a beteg személyisége és a kezelés időtartama szerint). Az alábbi reakciók léphetnek fel: a hangulat megváltozása (legtöbbször emelkedett hangulat, alkalmanként ingerlékenység), az aktivitás megváltozása (általában csökkenés, alkalmanként fokozódás), valamint az érzékelés és a felismerés megváltozása, ami az ítélőképesség károsodásához vezethet.

Gyógyszerfüggőség is kialakulhat.

Ha a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt hosszú ideig alkalmazzák, függőség alakulhat ki, bár ennek kockázata igen csekély. Ha hirtelen hagyják abba a kezelést, megvonási tünetek léphetnek fel (lásd a "Ha idő előtt abbahagyja a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény szedését" c. részt).

Szembetegségek és szemészeti tünetek

Ritka: homályos látás, a pupillák túlzott kitágulása, pupillaszűkület

Légzőrendszeri, mellkasi és mellűri betegségek és tünetek

Ritka: lassú légzés, légszomj (nehézlégzés).

Ha az ajánlott adagokat túllépik, vagy ha egyidejűleg az agyműködést elnyomó egyéb gyógyszereket szednek, a légzés lelassulhat.

Beszámoltak az asztma súlyosbodásáról, de a gyógyszerrel való ok-okozati összefüggést nem sikerült megállapítani.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

Nagyon gyakori: hányinger.

Gyakori: hányás, székrekedés, szájszárazság.

Nem gyakori: öklendezés, gyomorpanasz (pl. nyomásérzés a gyomorban, puffadás), hasmenés.

A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei

Gyakori: túlzott mértékű verejtékezés

Nem gyakori: bőrreakciók (pl. viszketés, bőrkiütés).

A csont-izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tünetei

Ritka: izomgyengeség

Máj- és epebetegségek illetve tünetek

Igen ritka: májenzim-értékek emelkedése

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek

Ritka: nehéz vagy fájdalmas vizeletürítés, a normálisnál kevesebb vizelet.

Általános tünetek az alkalmazás helyén fellépő reakciók

Gyakori: fáradtságérzés.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítményt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

Felbontás után szobahőmérsékleten 4 hétig tárolható.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Contramal belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával?

A készítmény hatóanyaga: 100 mg tramadol-hidroklorid milliliterenként (a pumpa egyszeri lenyomásával 12,5 mg tramadol-hidrokloridot tartalmazó oldat nyerhető).

Egyéb összetevők: Szacharóz (0,2 g/ml oldat), kálium-szorbát (1,5 mg/ml oldat), glicerin, propilénglikol, nátrium-ciklamát, szacharin-nátrium, makrogol-glicerin-hidroxisztearát, ízjavítók (mentaolaj, ánizsaroma), tisztított víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Tiszta, enyhén viszkózus, színtelen vagy halványsárga színű, menta és ánizs szagú, látható szennyeződésektől mentes oldat.

96 ml oldat, műanyag pumpás adagoló feltéttel ellátott, barna színű üvegben, dobozban.

Egy üveg dobozban.

Az adagolópumpás üvegbe kiszerelt Contramal 100 mg/ml belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával használati utasításai

Megjegyzés a töltet szintjéről

Az üvegek falának és aljának különböző vastagsága miatt a folyadék szintjében néhány milliméter különbség lehet a Contramal 100 mg/ml belsőleges oldatos cseppek adagolópumpával készítmény bontatlan, lezárt üvegei között.

Az adagolópumpa első használata előtt nyomja le a pumpát néhányszor, amíg az oldat meg nem jelenik (ez technikai okok miatt szükséges a pumpa mechanizmusának feltöltéséhez és a rendszeres adagolás megkezdéséhez).

Tartson egy tartályt (kanál, bögre, vagy hasonló edény) az adagoló nyílása alá, és nyomja le a pumpát.

A Contramal 100 mg/ml belsőleges oldatos cseppek a 96 ml-es adagolópumpás kiszerelés mellett 10 ml-es cseppentős kiszerelésben is forgalomban van. Felhívjuk a figyelmét, hogy az adagolópumpás kiszerelés esetén 1 lenyomással kinyerhető mennyiség hatóanyag-tartalma nem egyezik meg a cseppentős kiszerelés esetén kinyerhető 1 cseppnyi mennyiség hatóanyag-tartalmával.

A pumpa egyszeri teljes lenyomásával 5 cseppnek megfelelő 0,125 ml oldat nyerhető, amely 12,5 mg tramadol-hidrokloridot tartalmaz. (Az adagolási utasításokat lásd a 3. fejezetben: "HOGYAN KELL ALKALMAZNI A CONTRAMAL BELSŐLEGES OLDATOS CSEPPEK ADAGOLÓPUMPÁVAL KÉSZÍTMÉNYT?")

Az alábbi táblázatban az adagolópumpás és a cseppentő üveges kiszerelés esetén kinyerhető adagok összehasonlítását találja:

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal

További gyógyszerek a(z) fájdalomcsillapító kategóriában