DICLAC gél

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ DICLAC GÉL ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Egyes, általában idősebb korban jelentkező reumás eredetű, az ízületekben zajló elváltozások, az izmok, az ízületi tok, az inak és az ínhüvely gyulladásai, sport és baleseti sérülések (szalag-, és ínsérülések) kezelésére, felületes vénagyulladás kiegészítő kezelésére szolgáló fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítmény. A Diclac gélt külsőleg (a bőrfelületen) kell alkalmazni.

2. TUDNIVALÓK A DICLAC GÉL ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Diclac gélt

 • ha allergiás (túlérzékeny) a diklofenák-nátriumra vagy a Diclac gél egyéb összetevőjére (különösen izopropil-alkoholra),
 • ha diklofenák, acetilszalicilsav, vagy ibuprofén tartalmú, esetleg más, fájdalom, láz, vagy gyulladás kezelésére szolgáló gyógyszer alkalmazásakor korábban túlérzékenységi reakció lépett fel Önnél. Az előbb említett acetilszalicilsavat véralvadásgátlóként is alkalmazzák. Amennyiben nem emlékszik pontosan, bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy a gyógyszerészt. Az ilyen gyógyszerekre fellépő allergiás reakciók tünetei a következők lehetnek: asztma, sípoló kilégzés, légszomj, bőrkiütés, vagy csalánkiütés, az arc vagy a nyelv megduzzadása, nátha.
 • zárt, ún. párakötés alatt, pl. ha a sebre helyezett gézlapot műanyag fóliával fedik,
 • olyan területre, ahol a bőrsérülést, gyulladt, fertőzött, ekcémás,
 • nyálkahártyán (pl. a szájüregben),
 • gyermekkorban és serdülőknek,
 • terhes, vagy szoptató anyáknak.

A Diclac gél fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

 • az allergiás reakciók fellépésének fokozott veszélye miatt csak bizonyos óvintézkedések (készenléti állapot) és közvetlen orvosi ellenőrzés mellett adható orrnyálkahártya-duzzanattal (ún. orrpolip) járó szénanáthában,
 • krónikus obstruktív légúti megbetegedésben (asztma),
 • ill. krónikus légúti fertőzésben szenvedő betegeknek
 • A Diclac gélt csak külsőleg szabad használni, szájba ne kerüljön, nem szabad lenyelni.
 • A Diclac gél nem lezárt kötéseknél alkalmazható, de légmentesen lezárt (okkluzív) kötések esetén nem szabad használni.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Diclac gél külsőleges alkalmazású készítmény. Nincs adat arra nézve hogy a betegtájékoztatóban foglaltaknak megfelelő használat esetén egyidejűleg szedett egyéb gyógyszer hatását befolyásolná.

GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag: diclofenac

Vényköteles: nem

Kiszerelések és további adatok:

50 mg/g (100 g) 50 mg/g (50 g) DICLAC

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Várandós, illetve gyermeküket szoptató anyák a Diclac gélt ne használják.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Diclac gél külsőleges alkalmazású készítmény, eddig nem ismert, hogy negatívan befolyásolná a közlekedésben való részvételt, ill. a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Fontos információk a Diclac gél egyes összetevőiről

A készítmény alkoholt (izopropol-alkoho) is tartalmaz, ezért nyílt sebbel, nyálkahártyával vagy a szemmel ne érintkezzék.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A DICLAC GÉLT?

Ha az orvos másképpen nem rendeli, a gélt naponta 2-3 alkalommal a fájdalmas területre vékonyan kell felvinni. Kizárólag ép bőrfelületre alkalmazható.

A készítmény alkoholt (izopropol-alkoholt) is tartalmaz ezért nyílt sebre nem szabad alkalmazni. Nyálkahártyára, vagy a szembe ne kerüljön.

Ha az előírtnál több Diclac gélt alkalmazott

A Diclac gélt külsőleg kell alkalmazni. Nem valószínű, hogy ép bőrfelületen az előírtnál több gél külsőleges alkalmazása túladagolást okozna.

Ha elfelejtette alkalmazni a Diclac gélt

Kenje be a fájdalmas testrészt, mihelyt eszébe jut!

Amennyiben egy kezelés kimaradt és ez csak a soron következő kezelés alkalmával jut eszébe, ne alkalmazzon kétszeres adagot.

A készítmény hatása szempontjából fontos a rendszeres kezelés. Ezért pontosan kövesse az adagolási útmutatót, vagy kezelőorvosa utasítását.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Diclac gél is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Egyes ritka, vagy nagyon ritka mellékhatások súlyos következményekkel is járhatnak.

Amennyiben a túlérzékenység bármely itt felsorolt jelét észlelné, hagyja abba a készítmény alkalmazását és értesítse kezelőorvosát, vagy a gyógyszerészt, ha az alább felsoroltak közül bármelyik tünet kialakul a kezelés során:

 • Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetében): a bőr felhólyagosodásával kísért bőrpír.
 • Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetében): csalánkiütés, az arc, az ajkak, a torok vagy a nyelv megduzzadása (angioödéma).
 • Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetében): légszomj, sípoló légzés, feszes mellkas (asztma).

Kevésbé súlyos mellékhatások

A többi, esetleg kialakuló mellékhatás rendszerint enyhe, múló és ártalmatlan. Számoljon be kezelőorvosának, vagy a gyógyszerésznek, ha ilyen tünetek kialakulását észleli:

 • Gyakori (100 betegből 1-10 esetében): bőrkiütés, viszketés, bőrpír, vagy tűszúrásszerű fájdalom az alkalmazás helyén,
 • Ritka (10 000 betegből 1-10 esetében): hólyagos bőrgyulladás (dermatitisz bullóza).
 • Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetében): fokozott érzékenység napsütésre. Figyelmeztető jele a napsütés során megjelenő viszketés, duzzanat és hólyagképződés.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet is észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A DICLAC GÉLT TÁROLNI?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Diclac gélt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Diclac gél

A készítmény hatóanyaga 50,0 mg diklofenák-nátrium grammonként.

Egyéb összetevők: "Parfüm Bouquet" WN 4507, hipromellóz, makrogol-glicerin-éter-kókuszsav-észterek, tisztított víz, izopropil-alkohol.

Milyen a Diclac gél külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Tiszta, színtelen vagy halványsárga, átlátszó, homogén gél alkohol illattal.

Csomagolás:

50 g vagy 100 g gél fehér PE vagy PP kupakkal lezárt, védőbevonattal ellátott alumínium tubusba töltve. Egy dobozban egy tubus található.

Címkék: Reuma, Fájdalom, Gyulladás

További gyógyszerek diclofenac hatóanyaggal