• CALCIUM BÉRES 500 mg pezsgőtabletta adatlap

    1. Milyen típusú gyógyszer a Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

    A Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta kalcium tartalmú gyógyszer, alkalmazása a következő kórképek kezelésére javasolt:

    • kalciumhiány megelőzésére és kezelésére,
    • kalciumpótlásra a csontritkulás (oszteoporózis) megelőzésében és kezelésében alkalmazott egyéb kezelések kiegészítéseként.
    • D3-vitaminnal együtt felnőttkori csontlágyulás (oszteomalácia), illetve gyermekkori angolkór (rahitisz) kezelésére.

    2. Tudnivalók a Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta szedése előtt

    Ne szedje a Calcium Béres 500 mg pezsgőtablettát

    Gyógyszerinfók

    Gyártó: BÉRES Gyógyszergyár Zrt.
    Hatóanyag: calcium
    Normatív TB támogatás: nincs
    Közgyógyellátásra adható: nem
    EÜ támogatásra adható: nem
    EÜ 100% támogatásra adható: nem
    Kiadhatóság: Orvosi vény nélkül is kiadható

    • ha allergiás a kalciumra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
    • kórosan magas kalcium vérszintet (hiperkalcémia) és/vagy a vizelettel kórosan sok kalcium kiürülését (hiperkalciuria) előidéző állapotok és/vagy betegségek fennállása esetén
    • vesekövesség (nefrolitiázis), illetve a veseszövetben történt kalcium lerakódás (nefrokalcinózis) esetében

    Figyelmeztetések és óvintézkedések

    A Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

    • ha Önnek a vizeletével megnövekedett mennyiségű kalcium ürül (enyhe hiperkalciuria)
    • ha Önnek a kórtörténetében vesekövesség szerepel, vagy Ön hajlamos vesekőképződésre
    • amennyiben vesekárosodásban szenved, tájékoztassa kezelőorvosát, és a pezsgőtablettát csak kezelőorvosa javaslatára és ellenőrzése mellett szedje! Különösen fontos ennek betartása akkor, ha Ön alumínium tartalmú készítményeket is szed, vagy mozgásképtelen, csontritkulásban szenvedő beteg.
    • D-vitamin tartalmú készítményeket csak orvosi utasításra és orvosi ellenőrzés mellett szedjen a Calcium Béres 500 mg pezsgőtablettával egyidejűleg!
    • Amennyiben tumoros betegségben szenved, vagy táplálkozási szokásaiban jelentős változás áll be a Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.      

    A készítmény 31,23 mg (1,36 mmol) nátriumot tartalmaz pezsgőtablettánként, amit kontrollált nátriumdiéta esetén figyelembe kell venni.

    Gyermekek és serdülők

    A gyógyszer gyermekeknek és serdülőknek a javasolt adagolásban adható.

    Egyéb gyógyszerek és a Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta

    Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

    • Ha más kalcium és/vagy D-vitamin tartalmú készítményeket is szed, mert ezen készítmények és a Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta egyidejű alkalmazása a vér kalcium szintjének káros emelkedéséhez vezethet
    • Amennyiben a közelmúltban szedett, vagy jelenleg is szed szívglikozidokat (szívelégtelenség kezelésére alkalmazott készítmények), tiazid típusú vízhajtókat, vagy kortikoszteroidokat (gyulladáscsökkentők), kövesse kezelőorvosának utasításait!
    • Amennyiben szájon át szedhető biszfoszfonátokat, vagy nátrium-fluoridot szed (csontritkulás kezelésére alkalmazott készítmények), a Calcium Béres 500 mg pezsgőtablettát legalább 3 órával ezen gyógyszerek bevétele után vegye be!
    • Amennyiben tetraciklint (antibiotikum) szed, a Calcium Béres 500 mg pezsgőtablettát legalább 2 órával a tetraciklin bevétele után, vagy legkevesebb 4‑6 órával annak bevétele előtt kell bevennie.
    • A Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta esztramusztinnal (kemoterápiában használható szer), tireoid hormonnal (pajzsmirigy hormon) vagy vas, cink, stroncium tartalmú készítményekkel együtt óvatosan adható, mivel felszívódásuk csökkenhet. Ezeket a készítményeket a Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta bevétele előtt vagy után legalább 2 órával kell bevenni.
    • A Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta befolyásolhatja a kinolon antibiotikumok felszívódását. A kinolon antibiotikumokat 2 órával a Calcium Béres 500 mg pezsgőtablettabevétele előtt vagy 6 órával annak bevétele után lehet bevenni.

    Calcium Béres 500 mg pezsgőtabletta egyidejű bevétele ételekkel és italokkal

    • Magas oxálsav, vagy fitinsav tartalmú ételek fogyasztása esetén (spenót, sóska, rebarbara, teljes kiőrlésű gabonafélék) az étkezés és a gyógyszer bevétele között legalább 2 órának kell eltelnie.
    • Túlzott mértékű rendszeres tej-, vagy tejtermék (joghurt, tejföl, stb.) fogyasztás a kalcium tartalmú gyógyszer szedése mellett elősegítheti az úgynevezett tej-alkáli szindróma kialakulását (lásd még: 4. pont „Lehetséges mellékhatások”).

    Terhesség, szoptatás és termékenység

    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.


    További gyógyszerek calcium hatóanyaggal

    Új keresés