Magas Calcium szint a laborban, mit tegyünk?

Kedves Doktor Úr! Csatolta ma vérképem, van hozzá egy negatív vizelet is, csak nem fért el. Nagyon szépen köszönöm, ha ránéz. Nyár végén emelkedett volt a vérképemben a kalcium szintje, 2,69. Mivel akkor már jó ideje napi 3200Ne D-vitamint szedtem, azt reméltem ehhez van köze. Tanácsot kértem Öntől és mivel kissé emelkedett volt az összfehérje szint is, kaptam is egy megnyugtató választ. Sajnos ionizált calciumot nem tudtam nézetni a Synlabnál, de a D-vitamin lerakása után kb 10 nappal megismételtettem a vizsgálatot és akkor az összfehérje is normális lett, a kalcium is lement 2,62- re, aminek nagyon örültem. A D-vitamin is esett vagy 10 egységet, de az nem zavart. Most viszont egy hónappal később - mivel a pajzsmirigy hormon kontroll miatt úgyis kellett vérképet csináltatni -, lett egy új teljes vérkép. A calcium a felső határra emelkedett, miközben az összfehérje jó és a D-vitamin tovább süllyedt már a hiány határára. (Ami eddigi vitamin tablettákat szedtem, mindennel leálltam a múltkor: Béres vas, szelén, jelenleg csak magnéziumot, omega halolaj kapszulát és C-vitamint szedek a kötelező gyógyszerek mellé.) Alapból nem foglalkoznék olyannal, ami még éppen benne van a határértékben, de kicsit aggaszt, hogy ha nem a D-vitamin okozta ezt, és a PTH is jó volt, mert a múltkori rossz calcium szintes vérből utólag lekértem, akkor nem csak az marad, hogy valami rosszindulatú dolog lehet a háttérben? Különösen azért aggódom emiatt, mert anno az immunulógos azt mondta, az egyik autoimmun betegségemnek gyakori társbetegsége a Myeloma és hogy majd figyeljek a vér calcium szintjére, valamint a beta2mikroglobulin tumormarkert is nézegessem (ezt évente egyszer szoktam, jó szokott lenni). Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Dr. Plósz János válasza magas calcium érték témában

A felső határon lévő calcium-szint oka azért nem csak rosszindulatú folyamat lehet (okozhatja mozgászsegény életmód, alacsony folyadékbevitel is), de mindenképp érdemes a leggyakoribb okokat kizárni: emlőrák-szűrést, mellkasi CT-t végeztetni, valamint a myelomára utaló laborparamétereket megnézetni (immunglobulin-szintek és az említett beta2microglobulin).

Megválaszolva: 2023. október 03.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Epeúti pangás, epehólyag motilitás
Kedves Doktor Úr! Szeretnék segítséget kérni egy lelet értelmezésébe illetve, hogy maga szerint van-e további teendő ezzel kapcsolatosan Nemrég volt egy HIDA...
Egyiptomi megbetegedés.
Merckformin XR okozta állandósult...
Furcsa hasfájás mitől lehet?
Mikrobiom vizsgálat, hiányzó...
Gyomorpuffadás-szédülés összefügghet e?