ADPORT 0,5 mg kemény kapszula adatlap

1. Milyen típusú gyógyszer az Adport kemény kapszula, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Adport kemény kapszula az immunrendszer működését elnyomó (immunszupresszáns) gyógyszerek csoportjába tartozik.

Szervátültetés (például vese, máj, szív) után a szervezet immunrendszere megpróbálja kilökni az új szervet.

Az Adport kemény kapszulát arra használják, hogy gátolja az immunválaszt, és lehetővé tegye az Ön szervezete számára, hogy elfogadja az átültetett szervet. Az Adport kemény kapszulát gyakran egyéb olyan gyógyszerekkel együtt alkalmazzák, amelyek ugyancsak csökkentik az immunrendszer működését.

Az Adport kemény kapszulát akkor is adhatják Önnek, ha a beültetett máj, vese szív vagy más szerv kilökődése megindult, illetve, ha az immunrendszer befolyásolására eddig alkalmazott gyógyszerek hatástalannak bizonyultak az immunrendszer átültetést követő gátlásában.

2. Tudnivalók az Adport kemény kapszula szedése előtt

Ne szedje az Adport kemény kapszulát:

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Sandoz Hungária Kft.

Hatóanyag: desmopressin

Normatív TB támogatás:

Kiadhatóság: Orvosi vényhez kötött

Megnézem a teljes betegtájékoztatót
 • ha allergiás a takrolimuszra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
 • amennyiben Ön allergiás (túlérzékeny) a makrolid antibiotikumok alcsoportjába tartozó bármely antibiotikumra (például eritromicinre, klaritromicinre, jozamicinre).

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Adport kemény kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 • Az Adport kemény kapszulát naponta kell szednie mindaddig, amíg immunszuppresszióra van szüksége, hogy megakadályozza az átültetett szerv kilökődését. Orvosával rendszeres kapcsolatot kell tartania.
 • Mialatt Ön szedi az Adport kemény kapszulát, kezelőorvosa időről időre elvégeztethet bizonyos vizsgálatokat (beleértve a vér-, és vizeletvizsgálatot, a szív működését, a látást és az idegrendszert ellenőrző vizsgálatokat). Ez teljesen normális, és segíti a kezelőorvosát abban, hogy az Adport kemény kapszulából az Ön számára legmegfelelőbb adagot határozza meg.
 • Kérjük, kerülje a gyógynövénykészítmények, így pl. a közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) vagy bármilyen egyéb gyógynövénykészítmény szedését, mert ezek befolyásolhatják az Adport kemény kapszula hatékonyságát és szükséges adagját. Ha kétségei vannak, kérjük, bármely gyógynövénykészítmény vagy gyógyszer szedése előtt kérdezze meg kezelőorvosát.
 • Ha májproblémái vannak, vagy valaha olyan betegsége volt, ami hatással lehetett a májára, tájékoztassa erről kezelőorvosát, mert ez befolyásolhatja az Ön által kapott Adport kemény kapszula adagját.
 • Ha erős hasi fájdalmat érez, akár társulnak hozzá egyéb tünetek (mint pl. hidegrázás, láz, hányinger vagy hányás), akár nem.
 • Ha több mint egy napja tartó hasmenése van, tájékoztassa kezelőorvosát, mert szükség lehet az Ön számára előírt Adport kemény kapszula adagjának módosítására.
 • Ha a szívének elektromos aktivitása rendellenes, azaz ún. QT-szakasz megnyúlása van.
 • Az Adport kemény kapszula szedése alatt kerülje a napfényt és az UV sugárzást megfelelő védőruházat és magas faktorszámú fényvédő krém használatával. Erre azért van szükség, mert az immunrendszer elnyomását célzó terápia rosszindulatú bőrelváltozások kialakulásának lehetséges kockázatával jár.
 • Ha bármilyen oltásra van szüksége, akkor előtte tájékoztassa erről a kezelőorvosát. Kezelőorvosa meg fogja mondani, hogy ebben az esetben mi a legjobb, amit tehet.
 • Adport kemény kapszulával kezelt betegeknél a nyirokrendszeri daganatos betegségek kialakulásának fokozott kockázatát jelentették (lásd 4. pont). Kérjen tanácsot kezelőorvosától ezekkel a betegségekkel kapcsolatban.

Egyéb gyógyszerek és az Adportkemény kapszula

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható és a gyógynövény-készítményeket is.

Az Adport kemény kapszulát nem szabad ciklosporinnal együtt szedni!

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

További gyógyszerek desmopressin hatóanyaggal

ÚJ KERESÉS

Hol keres

Vénykötelesség