ACTIVELLE filmtabletta (28x) adatlap

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ACTIVELLE ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Activelle folyamatos-kombinált hormonpótló kezelésre szolgáló gyógyszer. Az ösztradiol és a noretiszteron-acetát hormonokat tartalmazza. Az Activelle azoknak a posztmenopauzában (változókorban) levő nőknek való, akiknél az utolsó menstruáció óta legalább 1 év telt el.

A tabletták 2 hormont tartalmaznak: 1 mg ösztradiolt (egy ösztrogént, ami azonos a női petefészek által termelt ösztradiollal) és 0,5 mg noretiszteron acetátot (egy progesztagént, ami hasonló módon hat, mint a szervezet saját progeszteron hormonja.

Az Activelle javallatai:

  • Az ösztrogénszint csökkenésekor és a menstruáció megszűnésekor (menopauza/klimax idején) kialakuló kellemetlen tünetek, mint a hőhullámok, az éjszakai izzadás és a hüvelyszárazság enyhítésére.
  • Az Activelle az oszteoporózis (csontritkulás) megelőzésére javallt, azoknál a posztmenopauzában (változókorban) levő nőknél, akiknél fokozott a későbbi csonttörések veszélye, akkor, ha más gyógyszereket nem szedhetnek erre a célra.

Az Activelle filmtablettát azoknak a nőknek rendelik, akik nem estek át méheltávolításon és akiknek a menstruációja több mint egy éve szűnt meg.

65 évesnél idősebb nők kezelésével kapcsolatosan csak korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre.

GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó: Novo Nordisk A/S

Hatóanyag: norethisterone
estradiol

Normatív TB támogatás: nem támogatott

Közgyógyellátásra adható: nem

EÜ támogatásra adható: nem

EÜ 100% támogatásra adható: nem

Kiadhatóság: nincs adat

Megnézem a teljes betegtájékoztatót

2. TUDNIVALÓK AZ ACTIVELLE SZEDÉSE ELŐTT

Orvosi vizsgálatok

Mielőtt elkezdené szedni az Activelle filmtablettát orvosa tájékoztatni fogja a kezelés kockázatairól és előnyeiről (lásd még 4. pont "A kombinált hormonpótló kezelés egyéb mellékhatásai"). A hormonpótló kezelés megkezdése előtt és később rendszeres időközönként, a kezelőorvosa állapítja meg, hogy az Activelle a megfelelő kezelés-e Önnek. Orvosa fizikális vizsgálatot fog végezni. Ebbe beletartozik az emlők vizsgálata és beletartozhat a has vizsgálata vagy egy belgyógyászati vizsgálat is. Orvosa, általános egészségi állapota figyelembevételével meg fogja mondani azt is, hogy milyen gyakran kell rendszeres orvosi vizsgálatokra járnia. Amennyiben közeli hozzátartozója (édesanyja, lánytestvére, anyai vagy apai nagymamája) súlyos betegségben pl. vérrögök képződésével járó betegségben vagy emlőrákban szenvedett Önnél fokozott lehet a betegség kialakulásának a kockázata. Emiatt mindig tájékoztatnia kell orvosát, ha bármelyik közeli hozzátartozója súlyosan megbetegszik és azt is meg kell mondania, ha esetleg bármilyen változást észlel emlőjében.

Ha elkezdte az Activelle kezelést, rendszeres orvosi vizsgálatokon kell megjelennie (legalább évente egyszer). Ezen orvosi vizsgálatok során orvosa megbeszélheti Önnel az Activelle kezelés folytatásának előnyeit és kockázatait.

Ugyanúgy, ahogy orvosához rendszeresen orvosi vizsgálatra kell járnia, szintén meg kell tennie az alábbiakat:

  • Rendszeresen meg kell vizsgálnia emlőit, hogy nem változtak-e meg, nem keletkezett-e a bőrön kis gödröcske vagy a bőr nem húzódott-e be, nem változott-e a mellbimbó vagy nem lát-e illetve nem érez-e csomót.
  • Menjen el a rendszeres emlőszűrésre (mammográfiára) és a méhnyakrák szűrése érdekében kenet vételre.

Ne szedje az Activelle filmtablettát:Megnézem a teljes betegtájékoztatót

Címkék: Posztmenopauza, Változókor, Csontritkulás

További gyógyszerek norethisterone;estradiol hatóanyaggal

ÚJ KERESÉS