• Vitaminforrás téma

        Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
        Szervezetünk megfelelő működéséhez és jó közérzetünkhöz többek között a megfelelő vitaminszint is hozzájárul. Cikkünkből megtudhatja, milyen tünetekkel jár az egyes vitaminok hiánya, és mik a természetes vitaminforrások.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        A B3-vitamin (niacin, nikotinsav, nikotinsavamid) egy vízoldékony vitamin. A niacin egy gyűjtőfogalom, mely magába foglal két vegyületet, a nikotinsavat és a biológiailag hatékony formát, a nikotinsavamidot. A gyomor-bélrendszerből jól felszívódik, a felesleges mennyiség a veséken keresztül kiürül. B1-, B2- és B6-vitamin jelenlétében a máj képes előállítani egy triptofán nevű aminosavból.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely részt vesz a folsav és a B12-vitamin anyagcseréjében.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        A B15-vitamin (pangamsav, pangaminsav) egy vízoldékony vegyület. Nem nélkülözhetetlen az étrendből, ugyanis nem „igazi” vitamin. Antioxidáns hatással rendelkezik, A- és E-vitaminnal együtt történő alkalmazása előnyös lehet.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        A B17-vitamin (laetril) az egyik legellentmondásosabb vitamin, kémiai szerkezetét tekintve egy amigdalin, amely mérgező vegyület, így nem is tartják számon a vitaminok között. Az amigdalinból a gyomorsav hatására cián-hidrogén szabadul fel.
        WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
        A vitaminok a táplálék útján kis mennyiségben a szervezetbe jutó szerves anyagok, melyek jelenléte nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára fontos élettani folyamatok fenntartásához. Egyes esetekben, különösen a téli időszakban azonban nem jutunk elegendő vitaminforráshoz, ilyenkor multivitamin készítmények fogyasztásával pótolhatjuk a hiányt.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        A biotin (H-vitamin, koenzim R) egy vízoldékony, kéntartalmú vitamin, amely a B-vitamin-komplex család tagja. Kémiai szerkezetét az 1940-es években írták le.