Fogamzásgátló spirál - vérrögképződés?

Tisztelt Doktornő! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy április 24-én lézeres visszér műtétem lesz, melynek okán megkérdeztem, szedhetem-e tovább a Mistral nevű fogamzásgátlóm. Azt a javaslatot kaptam, hogy nem ajánlott visszeres problémáknál, keressem fel a nőgyógyászomat. A nőgyógyászom megerősített ebben, és a Mirena nevű progeszteron tartalmú spirált ajánlotta, mely a méhen belül fejti ki hatását. Most abbahagytam a gyógyszer szedését, és szeretném a másik megoldást alkalmazni. (Terhességem és öröklött hajlamom okán jöttek elő a visszerek, van egy három éves kisfiam, és édesanyám lába is visszeres.) 2014-ben végeztek egy APC rezistencia tesztet rajtam a fogamzásgátló felírása előtt, ami negatív lett. Ez alapján az orvosom szerint semmi probléma nem lehet az általa javasolt eszközzel, továbbá egy másik nőgyógyógyász is hasonló véleményen volt, miszerint nincs befolyással a vérrögképződésre, de javasolták, hogy mielőtt felhelyezzük, kérdezzek meg egy hematológust, valóban nincs-e semmi ellenjavallata.  Azt szeretném kérdezni, hogy problémát jelentene-e számomra a helyzet ismeretében a spirál alkalmazása, vagy használhatom? Előre is köszönöm válaszát!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza visszér témában

Kedves Kérdező!

Ámbár több örökletes trombózishajlam létezik, emberi számítás szerint fogamzásgátló adása előtt valóban szakma szabálya szerint elég az apc rezisztencia mérése, ha az jó, felírhatja, így helyesen jártak el. A visszér is helyileg okozhat hajlamot, hogy benne vérrög legyen, de ez önmagában nem hajlam és nem kontraindikációja fogamzásgátlónak. A spirál még jobb ilyen szempontból mint a tabletta.

Kérdés: 2021. április 08., 16:35 ;Megválaszolva: 2021. április 09., 21:49
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Visszér lehet?
Kedves Doktornő! Szeretném kikérni véleményét, a csatolt képről, melyen a jobb térdhajlatom láható. Nem fáj, nincs vele gond, évek óta ilyen...
Heterozygota
Vérkép elemzés
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron