Trombózisra is jó a koleszteringyógyszer

Független Hírügynökség
megjelent:

A világ legnépszerűbb koleszterin elleni hatóanyaga, a rosuvastatin 40 százalékkal csökkenti a vérrögképződést - derítette ki egy tanulmány. A kutatás csak a rosuvastatinnal foglalkozott, a statinok családjába tartozó más készítményeket nem vizsgált.

A kísérletbe csaknem 18 ezer férft és nőt vontak be, két csoportban. Az egyik rosuvastatint kapott, a másik placebót. A kutatók megállapították, hogy a nagy dózisú statinterápia csökkenti az életveszélyes vénás trombózist. A rosuvastatinos csoportban 34 páciensnél alakult ki vénás tromboembólia, a palcebósban 60-nál.

A kutatási beszámoló szerint a vérrögképződés kockázata azoknál is csökkent, akiknél a vénás tromboembóliára hajlamosító tényezők voltak jelen, mint a rák, sebészeti műtét, sérülés. A hatóanyag a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia kockázatát egyaránt csökkentette.

Egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet 2004-ben indítványozta az FDA gyógyszerengedélyezési hatóságnál a kérdéses gyógyszer betiltását, arra hivatkozva, hogy életveszélyes izomkárosodást és veseelégtelenséget vagy vesekárosodást okoz.

(FH)

Cikkajánló

A mélyvénás trombózis tünetei és okai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Trombózis
A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a tüdőbe jutva elzár egy verőeret, halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.