Tejfog gyökér, rossz tejfog

Tisztelt Dokornő! 4 éves fiamnak, zománc hipoplásiás elől a felső 4 foga. Amint kijöttek, azonnal romlottak, törtek, hiába mostam neki. 2 évesen bedagadt az egyik oldalon az ínye, fájt, lázas lett, meg kellett neki nyitni a középső metszőt, azóta nincs vele gond. A mellette lévő másik középső metsző fog felett teljesen véletlenül fedeztem fel az alábbit, amit képen csatoltam. Nem fáj, nem érzekeny neki, lehet már rég olyan. Voltuk vele fogorvosnál, ezzel nem lehet mit tenni, majd a fogváltás megoldja azt mondta. Mivel 4 éves es panaszt nem okoz nem bántja a helyfenntartó szerepe miatt. Kérdeztem ecseteljem-e, de azt mondta attól valójaban se jobb se rosszabb nem lesz. Mit gondol Doktornő, ez így ok? Előfordul ilyen? Elég ijesztően néz ki ahogy látszik a gyökere. Nem tudok semmit se tenni, hogy javuljon vagy az ott "összeforrjon"? Így lesz még kb 2 évig? Nem fáj neki csak ez nyugtat. Köszönöm a válaszát előre is!

Dr. Horváth Viktória válasza témában

Kedves Kérdező!

A képen látszik hogy mind a négy metszője fekete gyökér már! Az a kis pattanás szerűség az a foggyulladásból kiinduló genny ami ott tör a felszínre. Leírta ön hogy egyszer már feldagadt a gyermek arca, lázas volt stb. Na ez a genny ha nem törne a felszínre ugyanilyen csonthártya gyulladásba és dagadásba menne át! Persze a tejfogaknak van hely fenntartó szerepük de jelen esetben az összes fekete gyökeret ki kell sürgősen húzni mert ritkán ugyan, de egy ilyen gyulladásból főleg ami már évek óta ilyen simán kórházba lehet kerülni az általános tünetek miatt sőt be is lehet úgy dagadni hogy nyelési/légzési nehezítettség legyen. Csak azért hogy később ne legyen torlódottak a fogak ezeket a gyökereket nagy hiba lenne megtartani! Ez már így alakult és keressenek fel egy rendelőt minél előbb…. Beszéljenek róla otthon a gyermekkel magyarázzák el neki mi fog történni hogy ne érje nagy trauma a rendelőben! Mi be szoktuk kenni az injekció helyet eper ízű zsibbaszto zselevel és utána befogjuk a szemét mikor a szurit beadjuk a gyermekeknek és akkor nem is látják nem is tudnak róla így talán nem félnek annyira…. Önök is legyenek bátrak fogjak a kezét, bíztassák hogy nem kell félni! Később a rendelőt fel lehet keresni egy barátkozós polírozós kezelésre hogy szokja a rendszeres fogorvoshoz járást.

11 éves korig a szülőnek kell mosni a gyermek fogat mert addig nincs olyan kézügyessége. Használjanak fluoridos fogkrémet pl elmex 0-6 éves korig. Alapvetően a folyadék amit iszik az víz legyen, és csak ünnepnapokon legyen otthon üdítő. Édességet fő étkezések után fogyasszon a gyermek ha van rá mód és reggel este fogmosás!

Remélem rendben meg fog oldódni a történet! Kitartást!

Kérdés: 2022. november 05., 17:24; Megválaszolva: 2022. november 06., 09:42

Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek

Ha az ínyszint alá van szuvasodva...
Kedves Doktornő! Én vagyok a hipochonder, akinek mostanában többször válaszolt már. Sajnos vagy nem sajnos rá vagyok kattanva a fogaimra, nézegetem...
Krónikus fogbélgyulladás vagy más...
Kedves Doktornő! Nem rég írtam önnek egy többszörösen gyökérkezelt fog kapcsán. Azért a fogért jelenleg annyira nem aggódom már... Ha nem bánja...
Száj panasz
Kedves Doktor nő! Szeretném szíves segítséget kérni a következő problémám megoldásához .Pár napja a jobb felső fogsorrom mellett belső arcomon...
Ideje elengedni ezt a fogat?
Kedves Doktornő! A jobb alsó hatos fogammal kapcsolatban írok. Ez a fog három gyökérkezelésen van túl, az első kettő semmit sem ért. A harmadik...
Arcderformitás tinédzser korban
Lányom 14 éves korában fedeztem fel először, hogy az orra alsó vége jobbrább van az orrnyereghez képest. Amikor fogászaton jártunk említették...