Tejfehérje-allergia téma
Tehéntej-allergia és laktózintolerancia
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
A két betegség közti különbségek és hasonlóságok gyakran keverednek a köztudatban, pedig lényeges eltéréseket találunk mind a kiváltó okok, mind a kezelés terén. Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus segítségével összegyűjtöttük a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Mit kell tudni a tejfehérje-allergiáról?
WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
Sokan nem tudják, hogy az ételallergia és az ételintolerancia különböző fogalmak, így a tejallergia (tejfehérje-allergia), azaz a kazeinallergia sem keverendő össze a tejcukor-érzékenységgel, azaz a laktózintoleranciával!
Tejallergia - Tények és tévhitek
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
A tej és a tejtermékek Magyarországon alapélelmiszernek számítanak, számos ételt és italt készítenek belőle, valamint sok élelmiszerben is megtalálható alapanyag, ezért étrendi elhagyása nehéz feladat, akár betegségről, akár egyéni döntésről legyen szó.
Mivel helyettesíthetjük a tejet?
WEBBeteg - S. J., újságíró, Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Míg a tejcukorérzékeny (laktózintoleranciás) betegek speciális (laktózmentes) termékekkel pótolhatják a tejet, addig a tejfehérje (például kazein) allergiában szenvedőknek egyáltalán nem szabad fogyasztaniuk. Süteménybe, kávéba, müzlibe azonban mégis sokszor szükség lenne tejre. Mivel helyettesíthető?