Tüdőszűrés téma

Másfél milliárd forint többletforrás jut a betegellátásra

MTI

Betegellátási feladataik elvégzésre összesen 255 kórház számára mintegy másfélmilliárd forint többletforrást biztosít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi).

Iszapömlés - A szűrővizsgálatok nem jeleznek egészségi problémákat

MTI

Nem mutattak ki a vörösiszap-katasztrófával összefüggő, hosszú távon ható egészségi problémát az érintett térség lakói körében eddig végzett szűrővizsgálatok - mondta az Országos Mentőszolgálat műveleti és szervezési igazgatója.

Fadd: Hogyan fertőz a TBC?

MTI

A betegséggel kapcsolatban az ÁNTSZ felhívta a figyelmet arra: a környezetet az a tbc-s beteg fertőzi meg, akinek a köpetéből közvetlenül kimutatható a baktérium.

Egyre több a fiatal tüdőbeteg

Független Hírügynökség

Akár több ezer forintot is elkérhetnek a fiataloktól a tüdőszűrésért. Az Egészségügyi Minisztérium még tavaly módosította a szűrésekről szóló rendeletet, így már csak 40 éves kortól ingyenes a tüdőszűrés. Egyre kevesebb ugyanis a TBC-s, a tüdőrák pedig inkább idősebb korban jelentkezik - hangzott el hétfőn az RTL Híradóban.

Kötelező a tüdőszűrés Szerencs és Tokaj térségében

MTI

Kötelező tüdőszűrést rendelt el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Észak-magyarországi Regionális Intézete Szerencsen és Tokajban, valamint a környék huszonhét településén, mert egyre több beteget regisztrálnak tbc-s tünetekkel - közölte a szervezet.

Szűrések: csak ha kötelező

WEBBeteg/Szinapszis

A lakosság többsége támogatná, hogy bizonyos kötelező szűrések elmulasztása szankciót vonjon maga után. Erre a megállapításra jutott a WEBBeteg és a Szinapszis Kft. 1000 fős reprezentatív lakossági kutatása.

Egyre kevesebb a tbc-s beteg

Független Hírügynökség

Egyre kevesebb Magyarországon a tbc-s beteg. Évente kétezernél kevesebb ember kapja el a fertőzést. Az országban már csak három megyében és két városban kötelező tüdőszűrésen részt venni, ám ott is csak a 30 év felettieknek.

Egyre több a tüdőrákos nő

Rákgyógyítás

A szakemberek az utóbbi időben egyre inkább hangsúlyozzák a nők vizsgálatát: amíg korában a tüdőrákot inkább a férfiak betegségeként tartották számon, mára már egyre inkább látszik a következménye annak, hogy a dohányzásban a nők is felzárkóztak a férfiakhoz.

Fullasztó szűrőgondok

Független Hírügynökség

Mivel kevés a tbc-s beteg, Békés megyében nem kötelező a tüdőszűrés. Sőt, aki önkéntesen menne szűrésre, az is nehezen verekszi be magát a gondozóba. A tüdőrákban meghaltak száma ugyanakkor évről évre emelkedik - tudta meg a Független Hírügynökség

Ismét kötelező a tüdőszűrés Debrecenben

FH

Százezer emberre 26 új tbc-s beteg jut Debrecenben, ezért a regionális tisztifőorvos április elsejétől elrendelte a városban a kötelező tűdőszűrő vizsgálatokat. Az ingyenes tüdőszűrésekre a harminc éven felülieket várják. Az első vizsgálatokat április 23-ától végzik.