Tüdőszűrés

Tisztelt Doktornő! 25 éves nő vagyok, 14 éves korom óta dohányzom. Voltak időszakok mikor napi 2-3 szálat elszívtam, ha stressz ért, akkor többet, ezen kívül inkább alkalmi dohányosnak mondanám magam. Az évek alatt a napi átlagom nem lépi át a 4-5 szálat. Most szeretném végleg abbahagyni a dohányzást és elmennék egy mellkasröntgenre is. A kérdésem is ezzel kapcsolatos: A tüdőszűrőről úgy hallottam, nem igazán alkalmas a daganat kimutatására, mivel csak egy 10 cm-es felvétel készül. Nemsokára epehólyag műtétem lesz, amihez egyébként is kell tüdőszűrés, de gondoltam akkor már megnézetem rendesen a tüdőmet is. Ön szerint elég a szűrés, vagy menjek inkább mellkasröntgenre? Illetve az lenne még a kérdésem, hogy a tüdőrák melyik stádiumtól okoz tüneteket? Két éve voltam tüdőszűrésen, az negatív lett, panaszom nincs. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza a röntgen-tüdőszűrés témában

Kedves Kérdező! Mivel soha nem volt erős dohányos, és még nagyon fiatal, valószínűleg nem kell aggódnia a tüdőrák miatt. A tüdőrák okozta panasz, nem csak a betegség stádiumától, hanem elhelyezkedésétől, és egyéb sajátosságaitól függ. A teljes leszokást fontosnak tartom, így a későbbiekben minimálisra csökken a tüdőrák kialakulásának kockázata. Ha szükséges kérjen segítséget dohányzás leszoktató szakrendelésen, vagy csoportos leszoktató programban. A tüdőszűrést, már nagyon sok helyen korszerű digitális röntgen készülékkel végzik, ami jó minőségű képet ad. Tekintettel arra, hogy műtét előtt áll, mégis inkább a kétirányú mellkas röntgen felvételt javaslom, ahol oldalirányú képet is készítenek, így valamivel több információt biztosít ez a vizsgálat. Üdvözlettel:

Kérdés: 2019. február 23., 13:11; Megválaszolva: 2019. február 23., 15:43
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Tüdődaganat
Tisztelt Doktornő! Édesapámnak tüdődaganata van (adenocarcinoma). Kemo+immunterápia kezelést kap, eddig egyet kapott. A kezelés után 2 héttel...
TÜDŐBETEGSÉG
Tisztelt Doktornő! Férjemnek 2011 volt tüdőrákja, melyből kigyógyult. Tavaly tályogot távolítottak el erről a tüdejéről, gyógyultnak...
Daganat
Mit tegyek?
A tüdőmön tüdőszűrés alkalmával foltot találtak, majd CT -re küldtek, melynek eredményét csatolom. Mintavételt ajánlanak, szeretném kérdezni ez...
Biztos tüdőáttét? SMS kód: UJZP
Tisztelt Doktornő! 2014 áprilisában ductalis carcinomával műtöttek, a daganat 1, 5 cm-es volt, melyet emlőmegtartással műtöttek. A szövettan Her 2...