• Szomjúságérzet mitől lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Már negyedik napja állandó szomjúságérzetem van, és hiába iszok meg naponta 2-3 liter folyadékot, nem múlik ez az érzés. Az első nap, amikor ezt éreztem, savtúltengésre is panaszkodtam. Sokat böfögtem, a torkomban maró érzés volt, és egész nap éhségfájdalmam volt. Azóta ezek a problémák megszűntek, de a szomjúság megmaradt. Legutóbbi vérvételnél (kb. 3 hónapja) az éhgyomri vércukorszintem teljesen normális volt (4, 1 mmol/L), csak a koleszterin és a triglicerid értéke volt magasabb. 3 hónapja nem szedek már fogamzásgátlót sem, a koleszterinem és egyéb okok miatt. Egyébként vékony vagyok, és nem eszek zsíros ételeket, ezért is gondoltam, hogy a Minerva fogamzásgátló miatt volt magas a koleszterin. A napokban várható a menstruációm is, de a fogamzásgátló elhagyása miatt most felborult egy kicsit a ciklusom. Kérdésem, hogy ez a szomjúságérzet mitől lehet? Lehet a pms tünete is, vagy más problémára utal? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Judit

        Dr. Szanyi Andrea válasza a szomjúság témában

        Kedves Kérdező! A néhány napja fennálló fokozott szomjúságérzés nem ad okot aggodalomra. A cukorbetegséget kizárták. Okozhatja hormonális hatás, így a pajzsmirigy alulműködése, autoimmun betegségek, pl. Sjögren szindróma is, de állhat a háttérben olyan banális ok is, mint a száraz levegőjű szobában tartózkodás. Számtalan gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet szájszárazság. Mivel levelében említi, hogy panaszainak egy része már megszűnt, így elképzelhető, hogy ez is néhány napon belül rendeződni fog.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2013. november 18., 09:13; Megválaszolva: 2013. november 20., 21:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: