Szemfenék ödémája

Tisztelt Doktorúr! Hétvége óta tapasztalom a következő jelenséget a bal szememben, ami egy vízszerű hullámzó látást eredményez a látómezőm alsó felében. A látásomra is hatással van távolba is rosszabbul látok erre a szememre ill.olvasásnál is zavaró. (Olvasószemüveggel rendelkezek 1.25 mindkét szemem esetén) Bal szemen enyhe diszkonfortérzet, kissé égő, nyomó érzet de nem fájdalmas inkább csak zavaró. Kedden volt lehetőségem elmenni szemészetre és megállapították, hogy szemefenék ödémám van. Magas vérnyomásom nincs. Diabétesz nem hinném, de labor folyamatban. Drnő elmondása szerint nagyfokú stressz is kiválthatta ami valóban oka lehetett (családban haláleset történt) . Nevanac szemcseppet kaptam 3x1 2 hétig. A kérdésem hogy hány napra van szüksége egy ilyen jellegű ödémának, hogy eltűnjön, felszívódjon? Még 2 nap után változást nem tapasztalok. Bízom benne a szemcsepp megoldja a gondom. A legrosszabb esetben ha nem használna a szemcsepp milyen más lehetőség létezik a gyógyuláshoz? Segítségét előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza retina, macula, ödéma témában

Kedves Hölgyem!

Elnézést kérek a késői válaszért. Csak feltételezni tudom, hogy a látott szemfenéki kép ún. centralis serosus chorioretinopathia (CSC), ami a macula/fovea oedemaját jelenti. Vagyis, azon a területen, ahol élesen látunk valamennyi ödéma, vizenyő keletkezett és ez rontja a látást. Ez valóban ki tud alakulni azon embereknél, akik stresszes életmódot folytatnak, de a kialakulásról és magáról a betegségről még mai is keveset tudunk - más szemfenéki betegségekkel összehasonlítva. Az Ön által említett kezelés az első lépcső, de véleményem szerint nyugodtan lehet akár hosszabb távon (1-2 hónap) is alkalmazni. Javasolt az életmódváltás is! Macula OCT vizsgálattal érdemes követni, és ha szükséges, akkor ún. FLAG vizsgálatot is javasolt végezni. Ez egy alattomos betegség, nem lehet megmondani, hogy mennyi idő múlva gyógyul. Sajnos, sok esetben újra és újra előfordul, illetve visszatér. Rendszeres kontroll, életmódváltás!

Remélem segítettem!

Kérdés: 2021. szeptember 30., 13:30; Megválaszolva: 2021. október 19., 15:44
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemvizsgálat eredménye
Tisztelt Dr, Cserháti Zoltán! Szemvizsgálat leletének értelmezésében kérném szíves segítségét. A bal szemem teljesen ép, de a jobb oldalinál...
Utazás retinamütét után
T.Doktor Nö/Úr! Szabad-e retinaleválás és azt követö szemmütét után 2 évvel repülögéppel utazni? Köszönöm a válaszukat! László és...
Üvegtesti határhártya tapadás
Tisztelt Doktor Úr! 53 éves vagyok. Rettenetesen aggódom a fennálló problémám miatt, és kérem a mielőbbi segítségét. Gyermekkorom óta szembeteg...
Retina műtét
Tisztelt Doktor Út! Tegnap két hónapon belül a harmadik műtétre került sor a retinaleválással kapcsolatban. Azt tapasztalom most mintha a...