Arteriolák

Tisztelt Dr.Úr! Szemészeti leletemen feltűnt és az orvos is említette, hogy az "arteriolák hihetetlenül szűkek! "Így szó szerint van leírva! Vérnyomásom kezelve van 120-140 közötti, enyhe cukorbaj ugyan van de idáig diétával karbantartva rendszeres ellenőrzés mellett a Hgba1c 6.9-et soha nem haladta meg.Egyebekben a papillák épek, szemmozgások szabadok, tiszta lencse, szemnyomás jó, maculák körül koleszterines plakkok láthatók. Dg.Hypermetropia, presbyopia, angiopathia scler. Ezzel a lelettel kell mennem a körzetihez, mert azt mondta a szemész, hogy ez belgyógyászati probléma, de most szabin van a háziorvosom. Kérdésem, hogy milyen terápiát javasol, ez a betegség reverzibilis-e, vezethet-e vaksághoz, ha igen, mekkora az esélye, hogy kerülhetem el! Köszönettel:S.Péter

Dr. Cserháti Zoltán válasza szemfenék témában

Tisztelt Uram!

A magas vérnyomásbetegég, valamint a cukorbetegség jelentősen befolyásolja a szembe található erek állapotát. Annak ellenére, hogy mindkét betegsége kezelve van, előfordulhatnak kiugrások, melyek hirtelen károsodásokat okoznak az erekben, főleg akkor, hogy ha hosszú évek óta kezelik ezekkel a betegségekkel.

A leírt szemészeti lelet egyebekben durva kóros állapotot nem ír le, ez kifejezetten jó hír. Igaz, ezek belgyógyászati problémák, vagyis a szem erei tükrözik leginkább a szervezet érrendszerének általános állapotát.

Így nem tudok terápiát javasolni, de úgy gondolom, hogy megfelelő kezelések és kontrollok mellett nem kell aggódni. Sajnos, azt sem tudom megmondani, hogy vezethet-e vaksághoz az Ön állapota, de úgy érzem, hogy kicsi a valószínűsége.

Tisztelettel,

Kérdés: 2016. augusztus 30., 08:24; Megválaszolva: 2016. augusztus 30., 17:37
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Vérzés a szemfenéken
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Autoimmun betegség (SLE) miatt több szemészeti vizsgálaton és lézerkezeléseken estem át. Szedett gyógyszereim:...
Szemfenék vizsgálat
Szeretném megkérdezni szemfenék vizsgálatot csak a szem szétcsepegtetésével lehet végezni? Gyermekemmel vizsgálatra kéne mennunk de borzasztoan...
szemészet
Tisztelt Dr, Papp Júlia! Pár napja végzett szemfenék vizsgálat során a következőt írták a leletemre: "fundus: mindkét oldalon...
Szemfenék vizsgálat
Tisztelet Doktor úr/nő! 60 éve vagyok, szemfenék vizsgálaton voltam, szerettem volna az ereim állapotáról felvilágosítást kérni, mert úgy...
Homályos látás
Tisztelt Doktor Úr! A problémám 4-5 napja kezdődött, amikor a napon fehérrel festettem a kerítést. Egyből ezután jöttek ki a tüneteim, nem telt el...