Szövettani minta téma

Májbiopszia - Mikor javasolt, és hogyan zajlik a vizsgálat?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

A májbiopszia manapság egy rutin beavatkozásnak számító mintavételi eljárás. Lényege, hogy a máj állományából, vagy a májban látott gócos elváltozásból - általában képalkotó (UH vagy CT) vezérlése mellett - a bőrön keresztüli szúrásból szövethengert nyerünk ki, amelyet szövettani feldolgozásra tudunk küldeni.

Egy magyar ötlet, ami jelentősen lerövidítheti a betegek várakozási idejét

WEBBeteg - M. J.

Vitrolink

Kevés hasonlóan idegtépő időszak létezik, mint amikor valakit tumorgyanú miatt küldenek kivizsgálásra. Addig a mindent eldöntő pillanatig, amíg a diagnózis meg nem születik, egy sor vizsgálaton esik át a beteg, melyek közül daganatos kórképek esetén a szövettani vizsgálatnak jut a legjelentősebb szerep. Tudta, hogy ma Magyarországon egy szövettani mintára több mint 14 napot kell várni? Tehát legalább ennyi időt tölt a beteg bizonytalanságban és kezelés nélkül, pedig mindannyian tudjuk, hogy rákos megbetegedések esetén az idő (a korai felismerés és az időben elkezdett terápia) döntő tényező. Erre a problémára kereste meg a megoldást a Vitrolink debreceni fiatalokból álló kutatócsapata.

A patológia paradoxona: élő és elhunyt betegek vizsgálata

WEBBeteg - Szabó Diána Lili

Még mindig él a kép az emberekben a patológusról, aki a boncasztal mellett áll, diktafont vagy fényképezőgépet tart a kezében, miközben megállapítja a halál okát. Ez a kép ma már nagyon elavult. Ha ábrázolni szeretnénk a huszonegyedik század patológusát, akkor egy mikroszkóp mellett ülve lenne a legtalálóbb. A mikroszkópban pedig olyan szövettani metszet vagy citológiai kenet van, ami élő emberből származik.

Patológia: Mennyire biztosak a szövettani diagnózisok?

MTI

Cáfolja a patológus szakma, hogy a daganatok szövettani diagnózisainak fele hibás lenne. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben a szakemberek azt is elismerték, hogy hiányzik a szakmai munka folyamatos minőségellenőrzése.

Szövettan eredmény

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra

Tisztelt dr nő! azt szeretném meg kérdezni, hogy a szövettan eredményem a következö volt, necroticus centrumu gralomák, hyperkeratoticus laphámmal fedett.nemtudom hogy ez mit jelent.szeretném tudni.válaszát köszönöm