Szövettani minta téma

Májbiopszia - Mikor javasolt, és hogyan zajlik a vizsgálat?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-03-10 13:03
Májbiopszia
A májbiopszia manapság egy rutin beavatkozásnak számító mintavételi eljárás. Lényege, hogy a máj állományából, vagy a májban látott gócos elváltozásból - általában képalkotó (UH vagy CT) vezérlése mellett - a bőrön keresztüli szúrásból szövethengert nyerünk ki, amelyet szövettani feldolgozásra tudunk küldeni.

Egy magyar ötlet, ami jelentősen lerövidítheti a betegek várakozási idejét

WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - 2016-09-01 11:25
Kevés hasonlóan idegtépő időszak létezik, mint amikor valakit tumorgyanú miatt küldenek kivizsgálásra. Addig a mindent eldöntő pillanatig, amíg a diagnózis meg nem születik, egy sor vizsgálaton esik át a beteg, melyek közül daganatos kórképek esetén a szövettani vizsgálatnak jut a legjelentősebb szerep.

A patológia paradoxona: élő és elhunyt betegek vizsgálata

WEBBeteg - Szabó Diána Lili - 2015-11-18 11:25
Még mindig él a kép az emberekben a patológusról, aki a boncasztal mellett áll, diktafont vagy fényképezőgépet tart a kezében, miközben megállapítja a halál okát. Ez a kép ma már nagyon elavult. Ha ábrázolni szeretnénk a huszonegyedik század patológusát, akkor egy mikroszkóp mellett ülve lenne a legtalálóbb. A mikroszkópban pedig olyan szövettani metszet vagy citológiai kenet van, ami élő emberből származik.
Cáfolja a patológus szakma, hogy a daganatok szövettani diagnózisainak fele hibás lenne. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben a szakemberek azt is elismerték, hogy hiányzik a szakmai munka folyamatos minőségellenőrzése.

Szövettan eredmény

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra - 2011-05-24 17:24
Tisztelt dr nő! azt szeretném meg kérdezni, hogy a szövettan eredményem a következö volt, necroticus centrumu gralomák, hyperkeratoticus laphámmal fedett.nemtudom hogy ez mit jelent.szeretném tudni.válaszát köszönöm