Stent téma

Koszorúér-szűkület: gyógyszeres és felszívódó stentek

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A súlyos koszorúér-szűkületek terápiája leggyakrabban szívkatéterezéssel és egy speciális, kisméretű fémháló, stent beültetésével történik. Évente közel 18 ezer ilyen beavatkozást végeznek az országban. Az elmúlt években jelentős fejlődés történt a stentek előállításában. Cikkünkben bemutatjuk a legújabb angioplasztikai eljárást, illetve felvázoljuk, mit hozhat a jövő.

Angioplasztika és sztent

Szívinfarktus,Stent,Angioplasztika

Az angioplasztika segítségével meg lehet nyitni a koszorúereket, ezáltal több vér jut a szívbe. A műtét során egy hosszú, vékony csövet (katétert) juttatnak fel a combnál található artérián keresztül az elzáródott érig a szívben. 

A katéter végén gyakran egy speciális ballon van, amit gyorsan, rövid időre felfújnak, ezáltal megnyitják az elzáródott koszorúeret.

Ezzel egyidejűleg sztentet helyezhetnek az artéria kitágított részébe, hogy az hosszútávon is nyitva maradjon. A sztent olyan sűrű fémhálóból készült csövecske, amely nem engedi, hogy a koszorúér ismét beszűküljön. Szívinfarktus után jobb minél hamarabb elvégezni az angioplasztikát, mert ha az angioplasztikát napokkal, hetekkel azt követően végzik el, hogy a beteg állapota már stabilizálódott az elzáródott érrel, kisebb haszna lesz a beavatkozásnak.

Stent beültetės utåni felėpülės

Orvos valaszol - Dr. Molnár Dóra

Üdvözlöm. Stent beültetės utáni felėpülėsröl kėrdeznėk. (koszoruėr tågitås volt 3 vm hosszan) Mennyi ideig tart a felėpülės? Mikor szűnnek mev a szúrások a mellkasban? 9 napja műtöttek, azt mondtåk h egy påv nap alatt helyrejön, de nekem mėg azė

Prosztata stent

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó

T.Dr.Árki Ildikó! Itt a "Webbeteg" oldalán olvastam, hogy létezik ilyen eljárás(stent beültetése) a jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére.Tudom, hogy Magyarországon nem terjedt el, ennek ellenére van-e valaki aki foglalkozna vele? Valami