• A spanyolnátha titkai

    Szerző: MTI

    Máig fennmaradt az a vírusdinasztia, mely az 1918-as spanyolnátha-világjárványt okozó influenzavírustól származik - közölték amerikai virológusok a New England Journal of Medicine című szaklap kedden megjelent számában.

    A tanulmány szerzői szerint a spanyolnátha H1N1 vírustörzse nem csak emberek tízmillióinak életét követelte 1918-ban, de átkerült sertésekre is a pandémia idején, és máig fejlődik.

    Hirdetés

    "Az 1918-19-es influenza-világjárvány meghatározó esemény volt a közegészségügy történetében" - mondta Anthony Fauci, a kutatás egyik vezetője, az Egyesült Államok Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (NIAID) munkatársa.

       Spanyolnátha

    Baktériumfertőzés, nem pedig maga az influenzavírus ölhette meg az 1918-as világjárvány áldozatainak többségét. A megállapítás azt jelenti, hogy eltúlzottak lehetnek a várható influenzakövetkezményekre vonatkozó jóslatok - közölték csütörtökön amerikai kutatók.
    A spanyolnátháról bővebben>>

    Első megjelenése óta a vírus rengeteg evolúciós trükköt bevetett túlélése érdekében, az utódvírusok új génösszetétellel rendelkeznek a génszakaszok csereberéje révén. Jeffrey Taubenberger, a NIAID vezetőkutatója szerint az emberhez adaptálódott influenza A-vírusok mindegyike "közvetve vagy közvetlenül a leszármazottja ennek a vírusnak". "Tehát azt is mondhatjuk, hogy olyan pandémiás korszakban élünk, amely 1918-ban kezdődött el" - tette hozzá Taubenberger.

    Minden influenzavírusnak nyolc génje van, beleértve azt a két gént is, amelyek a hemagglutinin (H) és a neuraminidáz (N) felszíni fehérjék előállítását kódolják.

    Ezek a fehérjék teszik lehetővé, hogy a vírus a gazdasejtbe bejusson (megfertőzze), majd tovább szaporodjon.

    Az influenzavírus altípusai - sokan vannak

    A H-jelű fehérjének 16 altípusa, az N-jelű fehérjének kilenc altípusa van, így összesen 144 HN-kombináció lehetséges. Ezek közül azonban csupán három adaptálódott teljesen az emberhez, ezek terjednek emberről emberre való fertőzés útján: a H1N1, a H2N2 és a H3N2.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Más kombinációk - például a H5N1 madárinfluenza vírus - csak alkalmanként és kis számban fertőznek meg embereket.

    A nyolc influenzagén bizonyos kombinációi olyan új tulajdonságokat hozhatnak a kórokozó számára, amelyek segítségével új gazdafajt fertőzhet meg.

    A tanulmány szerzői szerint egy ilyen "jó együttállás" okozhatta az 1918-as világjárványt: ma még ismeretlen mechanizmussal a vírus beszerezte a gyors fertőzéshez és szaporodáshoz szükséges képességeket.

    A 90 éves vírusdinasztia fennállása ellenére a kutatók optimisták, mert a vírus jelentősen veszített agresszivitásából. Az 1957-es ázsiai, majd az 1968-as hongkongi vírus négy, illetve 2 millió halált okozott világszerte, míg a mostani új vírus június végéig 311 ember életét követelte.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.07.03 14:40
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Védőoltás influenza ellen

    Ha biztos védettséget szeretne a vírusokkal szemben, oltassa be magát idejében!

    Súlyosabb influenzajárványra kell számítani idén

    A tavalyinál súlyosabb influenzajárványra kell számítani az idén Európában, ezért a szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy oltassa be magát - mondta az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatornán.

    Kik jogosultak térítésmentes influenza elleni védőoltásra a 2017/18-as szezonban?

    Hazánkban - az elmúlt évekhez hasonlóan - 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához.

    Megkezdte működését az influenzafigyelő szolgálat

    Október első hetében megkezdte működését az influenzafigyelő szolgálat, a 2017/2018. évi influenzaszezonban 1 351 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján figyelik az influenzaszerű megbetegedések előfordulását területenként és korcsoportonként.

    Influenza - Nagyon korán érkezett a vírus

    Az elmúlt 5-6 szezonhoz képest sokkal korábban érkezett Európába az influenzavírus - mondta az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának epidemiológus főorvosa az M1 aktuális csatornán pénteken.

    Az élet első influenzája meghatározza, hogyan reagálunk később a vírusra

    Az influenzával való első találkozás meghatározza, hogy a későbbiekben miként reagál az ember szervezete a vírusra - állapították meg amerikai kutatók.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.