Oltási menetrend téma

Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - 2021-07-14 16:03
Védőoltás
A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.

Kullancs elleni védőoltás

WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa - 2021-06-15 14:03
Kullancs elleni védőoltás
A helytelenül kullancs elleni védőoltásként emlegetett készítmény alatt valójában a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) elleni vakcinákat értik, melyből kétféle létezik.

A COVID-19 védőoltásra jelentkezők oltási rendje

Nemzeti Népegészségügyi Központ - 2020-12-31 07:23
A Covid-19 vakcinával történő oltás a TAJ számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat érinti, akik az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott a COVID-19 fertőzés (függetlenül attól, hogy volt-e tünetekkel járó megbetegdés). Tehát, aki a tavaszi hullámban átesett a fertőzésen oltható.

Milyen oltásokra van szükség terhesség előtt?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017-04-23 02:51
A gyermekvállalást tervező nőknek idejében gondolniuk kell a védőoltásokra! A terhesség alatt bizonyos oltóanyagok már nem adhatók be. Egyetlen kivétel az antitesteket tartalmazó passzív védőoltások és az influenza elleni védőoltás.