Nyakcsigolya téma

A nyaki problémák okai és kezelésük

WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus, Dr. Bálint Anita, reumatológus - 2022-01-13 16:03
A nyaki fájdalom gyakori panasz, melynek hátterében számos ok húzódhat meg. A nyak a gerinc legmozgékonyabb szakasza, de emellett biztosítja a fej tartását, és a nyaki csigolyák nyúlványai által alkotott csontos csatorna védi a gerincvelőt és a nagy nyaki ereket.

Mikor beszélhetünk a Klippel-Feil-szindrómáról?

WEBBeteg - Dr. Puskás Réka, reumatológus - 2020-01-11 03:06
A Klippel-Feil-szindróma olyan betegség, mely a nyakcsigolyák hibás fejlődésével jár és két vagy több nyakcsigolya összenövését eredményezi.

Nyakcsigolyák röntgenfelvételen

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-31 11:15

Az ember gerincoszlopának része a hét nyakcsigolya. A csigolyák közt porckorongok találhatóak. Ízületek és szalagok kötik össze őket. A rostos porckorongok teszik lehetővé a gerincoszlop hajlékonyságát. Az első nyakcsigolya, az atlasz és a második, az axis között speciális forgóízület van.

A nyaki gerinc röntgenfelvételére leginkább nyaki fájdalom, a nyak mozgásainak beszűkülése, sérülések, a felső végtagok zsibbadása, szédülés és nyaki gerincet érintő műtétek miatt kerülhet sor. A gerincen történt beavatkozások, műtétek után kontrollként is készülnek röntgenfelvételek.

Nyakcsigolyák MRI-felvételen

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-30 13:33

A nyaki csigolyák (nyaki gerinc) MR-vizsgálata fejlődési rendellenességek, porckorong-rendellenességek (pl. porckorongsérv),  gyulladásos folyamatok, daganatok, a gerincet ért traumák kimutatását szolgálja.

A mágneses rezonancia felvételen (MRI) jól látható a nyak csontos vázát alkotó 7 nyakcsigolya, az első közülük az atlasz, mely a koponya nyakszirtcsontjával ízesül. Az  atlasz alatt található az axis. Az első két csigolya formája eltér a többi, tipikus nyakcsigolyáétól.

A csigolyák közt láthatóak a porckorongok, valamint a felvételen a nyak lágyszövetei is kirajzolódnak.

(A nyakcsigolyák előtt található a garat, a gége, valamint a nyelőcső és a légcső felső szakaszai. A gége előtt helyezkedik el a pajzsmirigy. Ezek részletes vizsgálata a gerinc MR-től eltérő beállításokban történik.)

 A felvételen egy nagy porckorongsérv is látható (a nyíllal jelölt területen).

Nyakcsigolyatörés

Orvos valaszol - Dr. Bogdán Aurél - 2019-01-26 02:27
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Ma sajnos a hátamra ugrottam az ágyra örömömben. Amikor is egy reccsenést hallottam éreztem a torkomban, rögtön lezsibbadt a nyelvem. Utána jól voltam, majd kis idő múlva elkezdtem utána olvani, hogy mi bajom lehet. Nagyon r

Kiugró nyakcsigolyák

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2011-08-02 13:05
Kedves Doktornő/úr! Régebben jártam gyógymasszőrhöz, aki azt mondta, hogy van egy-két nyakcsigolyám ami nagyon el van meszesedve, valamint ezek mindig kiugranak a helyükről. Ő mindig sikeresen a helyükre tudta "tenni" őket, nem kis rogogtatás árán

Nyakcsigolya meszesedés?

Orvos valaszol - Dr. Szamosi Szilvia - 2011-07-02 23:31
Nyaki csigolyáim egyre inkább recsegnek, ropognak. Próbálok reggelente kicsit tornázni, két igen kicsi gyermek anyukája vagyok, ezért nem sok idő jut rá. Mit jelent a tünetem és hogyan állíthatom meg a továbbiakat? Köszönettel

mit kell tenni, ha a nyaki csigolya C3-C4 lemez merev

Orvos valaszol - Dr. Szamosi Szilvia - 2009-09-08 21:34
hello dr/nő Én egy zongorista vagyok jelen pillanatban is dolgozom rgy folyami hajón. fájt a vállam a könyököm és a csuklóm és ezért elmentem egy radiolog vizsgálatra ahol a nyaki csigolyák merevedését állapitották meg a c3-c4 es! kaptam gyogyszer