Erős fejfájásmiatti MRI vizsgálati vélemény értelmezése

Saját kérésemre történt az MR vizsgálat, senki nem tudja mitől fáj elviselhetetlenül a fejem. Kérem a lelet, laikus számára is érthető magyarázatát. Előre is köszönöm. Agykoponya natív MR vizsgálata Klinikum: Saját kérésre történt vizsgálat. Fejfájása és nyaki fájdalma van. 2022.06.21. koponya MR történt, a lelet és képanyag rendelkezésre áll. Kérdés: Vizsgálat: Koponya MR vizsgálat készült natívan: axialis síkú T1 és T2 súlyozott, 3D SWAN (SWI) és diffuziós, sagittalis T1 súlyozott, coronalis síkú FLAIR méréseket készítettünk a koponyáról Lelet: Szabályos helyzetű, enyhén tágabb kamrarendszer, kissé szélesebb extraventricularis liquorterek. Baloldalon parietalisan a T2 hatású képeken az oldalkamra mellett egy 10 mm-s T2 hyperintenz, T1 súlyozással a liquorral azonos jelű lézió változatlanul megfigyelhető. A coronalis FLAIR képeken a vermis csúcsa mentén és baloldalon cerebellarisan a pedunculusnak megfelelően tubularis jellegűnek látszó hyperintenzitás látható. Vérzésre, térfoglalásra utaló jel nincs. A carniocervicalis átmenet szabályos, a foramen magnum szabad. Gátolt diffuzió nem észlelhető. Az intracranialis basalis nagyereknek megfelelően normális jelvesztés van. Az orbitákban körülírt kóros nem látható. Vélemény: A baloldali parietalis fehérállományi lézió chr. microvascularis károsodás következményének megfelel. A hátsó scalában észlelhető hyperintenz lézió esetleg AV malformatio lehet, kiegészítő kontrasztanyagos vizsgálat szükséges.

Dr. Laki András válasza agyi MR nyaki gerinc MR fejfájás témában

Tisztelt Kérdező! Minden képalkotó vizsgálat eredményét csak a beteg személyes vizsgálatával, tüneteinek részletes kikérdezése, a kórelőzmény megismerése mellett lehet korrektül értékelni, emellett a felvételek megtekintése is hozzátartozna a kép teljes megítéléséhez. A kérdésében csak a koponya MR lelete került beillesztésre, emellett egy nyaki gerinc MR vizsgálat is készült. Az előző, tavaly júniusi felvételekkel összehasonlították az új vizsgálatot, ennek során változást nem láttak. A bal oldalon a falcsonti lebenyben egy változatlan 10 mm-es folyadékos jellegű eltérést írtak le, mely ér-eredetű károsodásnak felel meg. A hátsó koponyagödörben a kisagyhoz kapcsolódóan, egy érhez hasonlító képletet láttak, ennél felvetették egy érfejlődési rendellenesség lehetőségét, de ennek igazolására kontrasztanyagos MR vizsgálatát javasoltak. Erről többet így a távolból nem lehet megállapítani. A nyaki gerinc vizsgálata során részletezték az egyes porckorongok állapotát, azok előboltosulásait. A IV-V és V-VI csigolyák közötti porckorong elváltozása és részben a kisízületi nyúlványok meszesedései a kilépő idegeket nyomhatja. Az ettől feljebb és lejjebb lévő porckorongnál nem merült fel a gyökök érintettsége. A porckorongok szomszédságában a csigolyákon is degeneratív - túlterheltségből eredő - elváltozásokat láttak. A lelet szerint rosszabbodás a nyaki gerincen sem volt látható. Mindezek ismeretében keressen fel ideggyógyász szakorvost a további teendők megbeszélésére.

Megválaszolva: 2023. március 25.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Röntgen kisgyerek
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 éves, AP medence, Lauenstein felvételt készítettek neki, sajnos egyedül kellett bemennie és azt mondja, hogy nem raktak fel...
Core emlő biopszia és fájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Core emlőbiopszián kell átesnem. Amellett, hogy félek, mi, derül ki, félek a fájdalomtól is. Azt olvastam, hogy sok nőnek nem fáj, de...
Emlőbiopszia típusok
Tisztelt Doktor Úr! Emlőszűrésen az alábbi malignitásra gyanús elváltozásokat találták. A radiológus azt mondta, hogy röntgenvezérelt biopsziára van szükség....
Gerincsérv
Tisztelt Doktor ur! Ágyéki gerinc MR vizsgálaton voltam a napokban, de a leletet nem tudom értelmezni ebben kérném a segítségét: Kismértékű jobbra convex...
Mr vizsgálat bélműtét után
Tisztelt Doktor Úr! Voltam MR vizsgálaton, de elfelejtettem mondani, hogy nekem egy éve vágtak a vastagbelemből, amit kapcsokkal rögzítették, ez ugye nem...
Kevés hasűri folyadék eltűnhet -e?
Tisztelt Doktor Úr! Hüvelyi ultrahangon voltam, ahol a vizsgáló orvos 34, 1 mm-es szabad hasűri folyadékot látott a belek között, azt mondta biztos...