Narkolepszia téma

Az alvás kóros állapotai

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

Az ember életében az alvás rendkívül fontos szerepet kap, hiszen életünk csaknem egyharmadát töltjük alvással. Azonban ha nem tudjuk magunkat kellően kipihenni, annak a másnapi fáradtságon és mérgelődésen kívül más következményei is lehetnek.

A narkolepszia tünetei: amikor az álom betör az ébrenlétbe

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

A narkolepszia a központi idegrendszer ismeretlen eredetű krónikus betegsége, amely mind az alvást, mind az ébrenlétet érintő összetett szabályozási zavar. A betegség elsősorban az alvás-ébrenlét ritmusát érinti.

Jól alvó tinédzserből egészséges felnőtt

Orvostkeresek Egészségmagazin

A naphosszat az ágyban ejtőző kamaszokról kialakult képpel szemben úgy tűnik, a korosztály tagjai mégsem alszanak eleget. A legfrissebb kutatás szerint valójában épp ellenkezőleg, súlyos alváshiányban szenvednek, ami viszont kedvezőtlenül hat a fejlődésükre.

Kóros nappali fáradtság – Ön is narkolepsziában szenved?

Orvostkeresek Egészségmagazin

Állandó fáradékonyság, túlzott aluszékonyság, nappali alvásrohamok. Hazánkban közel 5000 narkolepsziás beteg él, azonban csak töredékét ismerték fel és kezelik. A betegség gyakran nem diagnosztizált, vagy téves diagnózis születik.

Narkolepszia: Elneveti magát és elalszik a 35 éves nő

MTI

Naponta nagyjából százszor aludt el meglepetésszerűen - egyebek közt zebra közepén vagy biciklizve - egy narkolepsziás brit nő, éjjelente viszont harmincszor is felébredt, mígnem egy ideje javultak életfeltételei egy gyógyszernek köszönhetően.

Kezelhető a narkolepszia?

MTI

Az immunoglobulinnal történt kezelés - melyet gyakran alkalmaznak az idegrendszer autoimmun betegségeinél - rendkívüli eredményeket mutatott. A közlemény szerint az alvászavar a legtöbb páciensnél eltűnt, akiket az első tünetek megjelenését követően rövid időn belül kezeltek.

Immunrendszerrel összefüggő a narkolepszia?

MTI

Az amerikai Stanford Egyetem kutatói genetikai bizonyítékot találtak arra, hogy a narkolepszia nevű alvászavar az immunrendszer, azon belül az úgynevezett T-sejtek hibájával függ össze.

Ez narkolepszia volna?

Orvos valaszol - Dr. Bessenyei Mónika

SZERETNÉM MEGTUDNI GYERMEKEMNEK PONTOSAN MI A BETEGSÉGE.TAVALY NOVEMBERBEN JELENTKEZETT NÁLA AZ ELSŐ ROSSZULLÉT, OLYAN TÜNETEKKEL MINT AZ EPILEPSZIA, ESZMÉLETVESZTÉS, MEREVSÉG, ENYHE RÁNGÁS. MINDEN VIZSGÁLATON (EEG, ALVÁSMEGVONÁSOS EEG, MRI) NEGATÍV

Védőoltás és TSH!

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő

Kedves Doktornő/Doktorúr! Két kérdésemre szeretnék önöktől választ kapni! Az első, hogy 3 és 6 éves gyerekeimnek 2 hete beadták az influenza elleni védőoltást. Az orvosunk azt mondta, hogy csak az egyiket váltsam ki, mert felezve adja be nekik