leiden mutacio es terhesseg

Heterozigota Ledien mutációm van, leleteim alapján enyhe fokú. Magyarországon állapitották meg és figyelmezettek, ha majd terhes leszek, gyógyszert kell kapnom. Időközben külföldre költöztem és lombik program segtségével teherbe estem. Itt ahol élek (Svédország) azonban a hematológus nem r fel ilyen enyhe Leiden faktor vérhigtót, mondván, hogy többet árthat, mint használ. Csináltak újabb speciális vérteszteket, eszerint a S proteinem (remélem jól emlékszem a nevére) eredménye még jobb is, mint a korábbi magyar leleteken. Kicsit elbizonytalanodtam, nem tudom melyik orvosi álláspontnak higyjek, de magyon félek a vetélés kockázatától. Ön mit javasol, menjek haza Mo.-ra és irassak fel esetleg heparint az otthoni orvosokkal? Vagy elképzelhető, hogy ez valóban nem szükséges?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Földi Ildikó válasza Leiden mutáció témában

Kedves kérdező! Amennyiben a heterozigóta Leiden mutáción kívül más, trombózisra hajlamosító tényezője (korábbi trombózis, korábbi sorozatos vetélések...stb) nincsen, nem indokolt a heparin kezelés. Leírása szerint a többi, ismert és vizsgálható hajlamosító tényezőt (pl protein S szint) vizsgálták és orvosa valószínűleg tájékozódott az egyéb rizikófaktorokról is, ezért döntött úgy, hogy nem szükséges a heparin.

Kérdés: 2012. július 31., 10:00; Megválaszolva: 2012. augusztus 01., 16:16
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Labor érték.
Schönlein Henock purpula
Fogamzásgátló szedése MTHFR gén...
Van teendo?
Vashiányos vérszegénység