Memória téma

A kövérség gyorsíthatja az elbutulást

MTI

Az elhízás és egyes anyagcsere-rendellenességek gyorsíthatják a szellemi leépülést - állítják francia és brit kutatók a Neurology című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmányukban.

Javíthatóak a mentális képességek?

MTI

A növekedési hormont felszabadító hormonnal (GHRH) való kezelés javítja a memóriát és a koncentrálást egészséges felnőtteknél és azoknál is, akiknél már jelentkeztek a szellemi hanyatlás első jelei - közölték amerikai kutatók az Archives of Neurology című szakfolyóiratban.

Különleges életrajzi memóriával rendelkező emberek

MTI

Meglepő különbségeket tártak fel amerikai kutatók az átlagoshoz képest az emberek egy különleges csoportjának, a kiváló életrajzi memóriával rendelkezőknek az agyában és mentális folyamataiban.

Kevesebb kalória, jobb memória?

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász

Kutatók azt tapasztalták, hogy azok az idősek, akik csökkentett kalóriatartalmú diétán élnek, jobban teljesítenek a szóbeli memóriateszteken, mint azok a társaik, akik nem változtattak táplálkozási szokásaikon.

Öröklődhet az Alzheimer-kór

FH

Az Alzheimer-kór, az időskori elbutulás kockázata - és a korai jelentkezés esélye - lényegesen magasabb azoknál, akiknek mindkét szülőjük is ebben a betegségben szenvedett - állapította meg egy amerikai tanulmány.

Az alvásra szánt idő nem holtidő

MTI

Akár hét évvel is öregítheti az agyat a túl sok alvás, csakúgy mint a túl kevés - erre jutottak brit kutatók.

Nikotin és kokain "szimpatikus" hatásai

Medipress

A Journal of Neuroscience című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a nikotin 15 perc alatt képes megnövelni az agy neuronjainak ingerelhetőségét.

A könnyű testmozgás javítja a memóriát

Medipress

Hetente néhány alkalommal 40 perc séta elég az emlékezőtehetség karbantartásához és az idősödő agyat is segít formában tartani, állítja egy új kutatás.

A hiányzó fogak növelik az elbutulás kockázatát

Orvostkeresek Egészségmagazin

Már régóta közismert a fogak, és a szájhigiénia kapcsolata az egészséggel, a legújabb kutatások pedig azt is bizonyították, hogy az elvesztett, hiányzó fogak növelik a demencia, és az Alzheimer-kór kockázatát is. Az összefüggésekről dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa beszélt.

Daganatok - A memóriát is rontják

Medipress

Akiknek a kórelőzményében előfordult daganatos megbetegedés, mintegy 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel panaszkodnak feledékenységre.