Jóga téma

Gerincproblémák és a jóga

Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője - 2022-05-28 15:06
Gerinc
Gyakran felmerül a kérdés, vajon jógázhatunk-e gerincproblémákkal (porckorongsérvvel, ízületi kopással, meszesedéssel, rendszeres derék- vagy nyaktáji fájdalommal stb.). A válaszom egyértelmű igen, de nem mindegy, milyen jógaórán veszünk részt, milyen képzettségű oktató vezeti az órát, és mi magunk tudjuk-e, milyen gyakorlatot szabad végeznünk, és melyiket ellenjavallott!

A hátfájdalom legyőzhető - A jóga segíthet

Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Dobos Márta, ortopédus - 2021-08-08 20:36
Létezik-e hatásos mozgásforma a krónikus hátfájdalom ellen, vagy csakis a mozgásszegény életmódba menekülhetnek a fájdalommal élők? Ezekre a kérdésekre reagált dr. Dobos Márta, holisztikus szemléletű ortopéd szakorvos.

Hogyan jógázzunk otthon biztonságosan?

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner - 2020-06-23 11:03
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a jóga, hiszen nemcsak testileg, hanem mentálisan is feltölti az embert. A rendszeres gyakorlásnak számos jótékony hatása van, azonban vannak olyan mozzanatok, amikre különösen figyelnünk kell, hogy helyesen végezzük. Melyek ezek?

Jógával a testünkért és a lelkünkért

Több mint TestŐr - 2019-10-04 10:55
Ha olyan mozgásformát szeretnénk választani, ami nemcsak a testünket formálja, hanem a lelkünkre is jó hatással van, a jóga az egyik legjobb megoldás. Választhatunk a gerincjóga, a stresszoldó jógák vagy a dinamikusabb jógaórák közül, ha közben odafigyelünk magunkra és a légzésünkre, hamarosan érzékeljük a változást!

Thai masszázs

Több mint TestŐr - 2019-02-18 15:01
Sokféle fajtája van a thai masszázsnak. Ezek közül a stresszoldó herbál masszázs lazító, relaxáló hatású, ahol a vendég maga mögött hagyja a nap gondját. A tradicionális thai masszázs aktív részvételt igényel, kitartva, nyújtva az izmokat a jógapózokon keresztül, szinte a teljes testet átmozgatja a masszőr.

Gyógyít vagy árt a jóga?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője - 2017-11-28 20:09
A jógával kapcsolatos - igencsak szerteágazó - szak- és egyéb irodalmat, az egymásnak gyakran gyökeresen ellentmondó véleményeket olvasgatva joggal merülhet fel a kérdés: vajon hasznos, vagy lehet ártalmas is a jóga gyakorlása a XXI. századi európai ember (és gerince) számára?

Sport a terhesség alatt

WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos - 2016-03-20 17:11
Hogy szabad-e és milyen sportokat szabad gyakorolnia egy kismamának, az attól függ, hogy sportolt-e rendszeresen már a teherbe esés előtt is, valamint hogy a várandósság problémamentes-e.

Malek Andrea: Jógázom, ami nagyon sok mindenre hatással van

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2013-07-28 18:37
Több mint 10 éve váltott, felismerte, hogy sokkal jobb, ha saját kezébe veszi az élete irányítását, és visszatérve a gyökerekhez, a nagymamák bevált receptjeivel óvja meg családja egészségét. Jógázik, fokozatosan áttért a vegetáriánus, illetve a vegán életmódra. Ezt a lehetőséget kínálja fel gyermekeinek is, nem erőszakosan, döntsék el ők, melyik útra lépnek.
A rendszeres jóga segített visszanyerni szélütött emberek egyensúlyérzékét abban a kis méretű amerikai tanulmányban, amelynek eredményét a Stroke című orvosi folyóiratban ismertették.

BodyArt: Milyen mozgásforma?

MTI-Press - 2012-02-07 23:23
A testükkel rendszeresen foglalkozó emberek egyre céltudatosabban keresnek lehetőséget az ellazulásra, a stressz leépítésére és a nyugalomra - módot arra, hogy a testüket és lelküket harmóniába hozzák. Bizonyára a hozzá nem értők is hallottak a több ezer éves múltra visszatekintő jógáról, vagy láttak olyan ősi szobrokat, amelyek szokatlan pózban ülő, meditáló alakokat formálnak.
A jógagyakorlatok segítenek a derékfájáson, nagyjából ugyanannyira, mint a hagyományos fizioterápia. A jógához kapcsolódó meditációnak azonban nincsen testi hatása - állapították meg amerikai kutatók vizsgálatukban.

Sérülések a jógában

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító - 2011-08-06 17:39
Az izmok és az ízületek nyújtása közben a legnagyobb a sérülés esélye, ezért gyakoriak a jógasérülések.
A szívinfarktus utáni rehabilitáció időszakában, gyógyszerek kiegészítésére használt jógagyakorlatok, jelentősen fokozták a tabletták vérnyomáscsökkentő hatását.

Nyugtató helyett?

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra - 2011-09-12 12:23
Üdvözletem. A férjemnek lenne egy problémája amivel kapcsolatban kérdéssel fordulnék önökhöz. A férjem kb 10éve gyógyszeres beültetéssel le szokott az alkoholról előtte elég sokat ivott, ajánlottak neki nyugtatót de akkor nem szedett semmit most kb

Jóga Stroke után?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-01-30 16:22
Két éve egy "enyhe" srokom volt. Bizonyos betűk kiejtése, balkar erőtlenebbé válásával. Subtotál nyaki artéria elzáródás. (Nootropil 2400 gran. Ednit HCT, Ednit, Kardilopin, Aspirin Protekt a napi gyógyszereim) Kérdezném tisztelettel a jóga számomr