Irreális félelem a fogorvostól - A pszichológus válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"A problémám az, hogy el kellene mennem fogorvoshoz, de mikor rá gondolok rosszul vagyok! Köze lehet ennek ahhoz, hogy pánikbeteg vagyok?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

A fogorvostól való félelme kapcsolatban lehet a pánikbetegségével. Különösen akkor valószínű ez, ha a megfigyelt testi tünetek hasonlítanak a pánikroham során tapasztaltakra.

A téma cikkei

Azonban azt se felejtsük el, hogy a fogorvostól az emberek 80%-a fél, ez akár természetes reakció is lehet. Azt nem írta, hogyan, milyen módszerrel kezelik a pánikbetegségét, és mit tesz olyankor, amikor hasonló félelemteli helyzettel szembesül.

Kezelés nélkül a pánikbetegség súlyos szövődmények kialakulásának veszélyét hordozza. Az élet egyre korlátozottabbá, beszűkültebbé válik: a betegség a munka és a társas kapcsolatok rovására mehet.

A félelem okai

A bizonytalanság miatt elkezdünk félni minden olyan helytől vagy helyzettől, ahol úgy érezzük, nem tudunk elmenekülni, vagy nem kapunk segítséget, ha rosszul leszünk. Nem tudom, hogyan szokta leküzdeni más helyzetekben a félelmét.

A pánikbetegség és tünetei
A pánikroham hirtelen kezdődik, általában 10 percen belül eléri a tetőfokát és körülbelül fél órán keresztül tart. Sokféle formában jelentkezhet. Előfordul, hogy órákon keresztül, vagy akár egy napig is tart, elvonulása után pedig az elszenvedő fáradtnak, kimerültnek érzi magát.
A pánikbetegség és tünetei >>

Pánikbetegségben szenvedők különböző módszereket találnak erre orvosaik, pszichológusuk segítségével. Lehet ez fizikai, vagy lelki módszer is. Nyugtató hatású tea, gyógyszer, relaxációs technikák (különösen az úgynevezett progresszív relaxáció hatásos), étcsoki, vagy bármi, ami hasznosnak bizonyul más helyzetekben jelentkező félelmek esetén, a fogorvosnál is segítség lehet.

Amennyiben pánikbetegsége nem gyógyul, és a fogorvostól való félelme is a tünetek alapján ezzel van kapcsolatban, azt javaslom, keressen fel pszichológust, vagy más, lelki segítségnyújtással foglalkozó szakembert.

(WEBBeteg/Ujpál Zsófia, pszichológus)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.