Garat sérülés fogorvosi beavatkozás után

Tisztelt Doktor Úr! Korábbi gyökérkezelésem óta az ínyem negyedévente begyullad. Ez volt a kiinduló probléma, ami miatt fogorvoshoz mentem, de mivel semmi különöset nem láttak a röntgenfelvételen, az egyik esetlegesen zavaró fogpótló tömésemet cserélték ki onlayre. A kezelés során gumipaplanos izolálást alkalmaztak az elején a nyálszívó használatával. A kettő együtt eléggé kellemetlen volt, kiszáradt a garatom is és úgy érzem itt történhetett valami olyan dolog (garat fizikai felsértése, nyálkahártya kiszáradása, baktérium bejutása), aminek következtében most problémám van. Már pár órával a kezelés után erős toroktáji fájdalmam volt. Az evés kellemetlen volt, fájt, csípett, a meleg ital égető érzést váltott ki. Azóta 3 nap telt el és a fájdalmam nem enyhült. A háziorvos megerősítette a kialakult gyulladást, melyre Dalacint adott. Fertőtlenítésre Tantum Verdét. Kérdésem, hogy mi okozhatja a napok óta tartó fájdalmas nyelést?, Hogyan gyorsíthatom fel a gyógyulást? Kell-e szövődményektől tartanom? Ezenkívül a visszatérő ínygyulladásom is zavar. Ha fogorvos nem lát semmit, érdemes lehet fül-orr-gégészeti vonalon vizsgálódni esetleg? Köszönettel, Tünde

Dr. Zaránd Rajmund válasza Garat gyulladás témában

Tisztelt Hölgyem! A kiszáradás nem tesz jót a nyálkahártyának. Ezen az alapon akár vírusos, akár baktériális gyulladás is kialakulhat. Ezek fennállása lehet sok nap, egy-két hét is. Az eddigi kezelés mellett kerülje a forró, hideg, fűszeres, alkoholos, dohányos dolgokat. Szerintem jelenleg más teendő nincs.

Megválaszolva: 2017. október 27.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Tisztítószer belégzés
Tisztelt Doktor Úr! Januárban volt egy erős tisztítószer belégzésem, ami után levegővételkor érzékeny volt a légcsövem és fájt a torkom. Voltam fül-orr...
Apró hólyag a garaton
Tisztelt Doktor Úr! Kb. 3 hónapja kezdődött, hogy evés közben szúró fájdalomra lettem figyelmes nyelés közben, amikor észre vettem egy apró fehér hólyagot a...
Orr fül gégészeti kérdés
Üdvözlöm 3hónapja kezdődött a problémam sok orr fül gégésznél jartam. Az első kenetet vett kaptam antibiotikumot. Altalanos bakterium volt a torkomban szedtem...
Visszatérő piros torok
Üdvözlöm! 1 hónappal ezelőtt jártam fül orr gégésznél pici nyelési érzékenységgel piros torokkal, azi sandozt írt fel (vérbő garatnyálkahártya leleten),...
Dobhártya rezonancia
Kedves Doktor Úr! 27 éves férfi vagyok. Régebb óta tapasztalom, hogy a balfülemben mikor kisebb hang inger is éri gondolok itt pl.: viz csobogásra, tányér...
Torokmandula elváltozás
Tisztelt Doktor Úr! A tegnapi nap folyamán fül-orr-gégészeti vizsgálaton jártam. A vizsgálatot követően a leletemre a következő került "Grade 2 heges...